Inne zainteresowania Forumowiczów - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: Inne zainteresowania Forumowiczów (/showthread.php?tid=5415) Strony:
1
2
|
Inne zainteresowania Forumowiczów - Sławek - 11-20-2007 Witam Chciałbym otworzyć nowy wątek, w którym będzie można podzielić się swoimi pozakaczmarowymi zainteresowaniami. JK to dla jednych z nas całe życie, dla innych jedno z większej ilości hobby. Jeżeli chodzi o mnie, pasjonuję się tematyką II wojny światowej, praktycznie wszystkim, od zagadnień technicznych dotyczących batalistyki, uzbrojenia, umundurowania, pojazdów mechanicznych regularnych armii, po historię walk partyzanckich (ze szczególnym uwzględnieniem Batalionów Chłopskich na Zamojszczyźnie oraz Powstania Zamojskiego). Uwielbiam filmy wojenne osadzone w realiach II wojny światowej, czytam wszystko co mogę znaleźć o wydobywaniu i rekonstrukcji wraków pojazdów i samolotów z tego okresu. Poza tym fascynują mnie motocykle, zwłaszcza maszyny brytyjskie z przełomu lat 60/70 marek takich jak Triumph, BSA. To tylko kilka głównych nurtów moich zainteresowań Napiszcie proszę co Was najbardziej kręci, jeżeli chodzi o zainteresowania pozamuzyczne i pozakaczmarologiczne - fizol - 11-20-2007 Ja niestety rozbudowanych zainteresowań nie mam W sumie to głównie geologia, którą studiuję, ale i to od niedawna, więc nie mogę się pochwalić jakimiś odkryciami ani wielką wiedzą. Ale uczę się z największa przyjemnością, co powiem dwuznacznie, procentuje - Elzbieta - 11-20-2007 Starozytny Egipt (literatuara i pismo), szachy,filatelistyka, muzyka barokowa, Napolen, rzezby, moj wlasny ogrodek, astromia, podroze ,science fiction (Lem, Asimow, Bracia Strugaccy),ja, II Wojna,ksiazki, mapy,gorki-lazenie np.po Karkonoszach, zycie slimakow -nic nie wiem o tym - no prawie,muzea, wydawnictwa drugoobiegowe, WSPCA -pomoc zwierzakom swiata. I bardzo, bardzo Alfred Hitchcock,Bergman.To na tyle -znajdzie sie wiecej - ale od roku KACZMMAR -nie tylko tworczosc, a i zbieranie materialow. ela - fizol - 11-20-2007 Ano, ja jeszcze mógłbym przecież dodać żeglarstwo (choć raczej amatorskie), góry (wędrówki) i piłkę nożną, chociaż o tym ostatnim to raczej zapomniałem niestety... - Przemek - 11-20-2007 Między innymi fotografia : <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.fotostop.prv.pl">www.fotostop.prv.pl</a><!-- w --> . A dlaczego fotostop, to wiedzą bywalcy Przemyśla ))) - Freed - 11-20-2007 Wino, kobiety i śpiew :rotfl: . Niemcy mawiali: Wer nicht liebt Wein, Weib und Gesang, der bleibt ein Narr sein Leben lang. I jeszcze: Gitara, dobry kryminał i s-f (wybredny jestem), wędkarstwo, psy, poszukiwanie dźwięku doskonałego , film. - Nowhere Woman - 11-20-2007 Produkcja koszulek i bransoletek na użytek własny (ostatnio zarzucone z braku czasu ), druty, historia (ze szczególnym uwzględnieniem historii ubioru), poezja, góry. - arcturus - 11-20-2007 A ja to oczywiście moje kochane charty polskie, przekopuje archiwa , skupuje stare pisma sprzed I Wojny , no i generalnie odbieram świat pod katem jakiś informacji o nich w związku z tym interesuje się historia ,ale chyba troszkę inaczej niż ogół . Wiem , że to chore , ale już tak mam . Zresztą wystarczy popatrzeć na moją stronę www . A i nawet mam wykonane XVII wieczne stroje do pokazów z psami . - Kazia:) - 11-20-2007 Łażenie po górach od urodzenia (właściwie to jeszcze przed urodzeniem ), taniec od 7 roku życia (12 lat już ), radio od kilku lat, czynnie od roku, ale teraz jest to moje główne zajęcie i leczyć by mnie trzeba Poza tym uwielbiam czytać, lubię teatr i takie tam niemodne sprawy - jodynka - 11-20-2007 Nowhere Woman napisał(a):druty,wyjaśnisz? A ja: reportaż - jako gatunek dziennikarski (kwestie teoretyczne), i krótkie formy reportażowe we własnym wykonaniu, i reportaże dziennikarskie czy podróżnicze (Kapuściński - guru, Jaworowicz w ogóle dla mnie nie istnieje). Dziennikarstwo i media, zwłaszcza radio. Literatura podróżnicza. Gra na gitarze. Łażenie po górach, podróże na wschód (choć niewiele ich póki co odbyłam). No i zwiedzanie polskich miast. Fotografia, ale tylko kiedy oglądam. Tzn. sama też robię, ale nie umiem. Piłka nożna - czynnie i biernie. Tylko biernie - uwielbiam oglądać siatkówkę czy kolarstwo. Koncerty ProFormy. Piwo- najlepiej Pilsner Urquell lub Żywiec, chociaż Warka czerwona też jest ok. - partycja - 11-20-2007 Prywatnie żyję tak, jak każdy: Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy... Czasem wydaje mi się, że poza Jackiem nie mam zainteresowań. Po dłuższym zastanowieniu dochodzę jednak do tego, co następuje: Interesuję się teatrem. Od zawsze. Biernie, czynnie, ale raczej hobbystycznie. No, mogłabym sprzątać w Starym, albo w Słowackim. Interesuję się filozofią, więc dzielnie staram się ją studiować. Bardzo mi się to podoba. Interesuję się historią sztuki i zamierzam kiedyś ją studiować. Sztuka sakralna kręci mnie bardzo - jedyny pożytek z katolików. Interesuję się (ale nigdy nie będę studiować, bom do tego nie stworzona) matematyką, informatyką, muzykologią. Lubię muzykę (np. klasyczną), "gram" na saksofonie , kiedyś kręciło mnie śpiewanie (niestety śpiewać nie umiem... trudno się z tym pogodzić). Lubię też włóczyć się po Krakowie (kiedy nie pada śnieg) i lansować się książkami w knajpach dla egzaltowanej młodzieży. - Sławek - 11-20-2007 partycja napisał(a):Sztuka sakralna kręci mnie bardzo - jedyny pożytek z katolików.Ej, no żeby potem nie było, że to ja zaczynam Nowhere Woman napisał(a):drutyJa też bardzo lubię robić na drutach, choć w dzieciństwie pochłaniało mi to znacznie więcej czasu. - dzikakaczka - 11-20-2007 Rozumiem, że chodzi o zainteresowania poza graniem JK na gitarze? 15 lat grania w rpgi, łazikowanie po górach, gry komputerowe (ale to strata czasu ), japonia feudalna, wszystko co związane z sztukami walk. Pasjonuję się gotowaniem bez przepisu /edit druty? kiedyś nałogowo plotłem indiańskie plecionki na rękę (takie z 6 tęczowo układających się odcieniów jednego koloru) - Elzbieta - 11-21-2007 No jasne- zapomnialam -pilka nozna- biernie,curling -ogladam,hockey -ogladam , joga czynnie, bieganie czynnie,plywanie,narty. - Alek - 11-21-2007 Siatkówka,tenis stołowy. Kino,mecze w TV,piwo (Tyskie!),a ostatnio Californication. Słowem - zero lansu - Kuba Mędrzycki - 11-21-2007 Sławek napisał(a):Napiszcie proszę co Was najbardziej kręci, jeżeli chodzi o zainteresowania pozamuzyczne i pozakaczmarologiczneLotnictwo cywilne. Z punktu widzenia teoretycznego - od wielu lat, a w praktyce - na razie FS2004+Vatsim, a w połowie stycznia mam nadzieję, że uda mi się wreszcie podejść do szkolenia na licencję turystyczną PPL. - Eryk - 11-21-2007 Głównym zainteresowaniem, a ściślej zajęciem jest próba pogodzenia życia z marzeniami, czytaj - znalezienie czasu na co innego poza codziennością i studiami. Dlatego wiele rzeczy zaczynam i mało które ciągnę dalej. A tak już konkretniej: Przede wszystkim podróże - takie małe, własne. I głównie rowerem. Fajnie wsiąść sobie na rower i przejechać 200 km w ciągu jednego dnia. Rower mam od dwóch lat i jazda na nim (poza uzależnieniem do tego stopnia, że nawet -10 stopni Celsjusza mi nie straszne) doprowadziła do ... Zainteresowania się historią Mazowsza - historia od zawsze była obecna w moim zyciu. Zaczęło się od dinozaurów, potem byli Piastowie i polskie średniowiecze, obecnie coraz bardziej ciągnie mnie w stronę wczesnego średniowiecza i wędrówek ludów - głównie tematy związane z Celtami i Germanami, co pociąga za sobą również mitologie tych ludów. Z racji studiowania obok historii stosunków międzynarodowych także po trosze Europa Wschodnia (ale to dopiero w zalążkach). Poza tym malarstwo Jana Matejki. A że nie zawsze jest czas na czytanie, to historie poznaję poprzez... Zwiedzanie - szczególnie architektura, szczególnie ta dawniejsza, współczesną toleruję. Dzięki rowerowi mozliwości są jeszcze szersze - obok zabytków dawniejszych (riuny, kościoły itp) od niedawna również fort w Modlinie i XIX wieczny system fortów warszawskich). Łażenie - gdziekolwiek, kiedykolwiek i o którejkolwiek porze - byle iśc i zachwycać się światem (hehe o 4 rano w Lasku Bielańskim niewiele mozna zobaczyć ). Lasy, pola, góry. Na i marzenia o powrocie pod białe żagle na mazurskich jeziorach - a stąd niedaleko już do... Gitara - czyli zadręczanie bliźnich - ale się staram. Zaczęło się od Kaczmarskiego, ale także szanty i wszystko co związane z ogniskiem i wspólnum śpiewaniem. O ile na te zainteresowania zawsze się wyskrobie trochę czasu, o tyle na pozostałe jest dużo trudniej go znaleźć, co skutkuje również efektami. Do tych zainteresowań zaliczyłbym: - szachy - modelarstwo i ogólnie smykałka do wszelkich robótek manualnych (od rysowania po szycie na maszynie - amatorsko) - zbierania i porządkowanie tego co uzbieram - czytaj masy papierów, bzdetów, pamiątek itp z których z jedną trzecią się zapoznam, a resztę odłożę na bok bo zawsze może się kiedys przydać - jesli nie mi, to komus innemu. NO i to jestem mniej więcej ja . Pozdrawiam Eryk - Zbigniew - 11-21-2007 partycja napisał(a):Prywatnie żyję tak, jak każdy:A ja jeszcze od czasu do czasu wysyłam coś w gwiazdy... (chyba nie zrozumiał,e, więc edytuje... interesuje się od czegoś do czegoś (nie użyję pojęcia czasu ) pirotechniką! (jeśli ktoś chce jakiś pokaz za 1/5 ceny pisać partycja napisał(a):(kiedy nie pada śnieg)A jak pada to jest źle?! ps Moim hobby jest pisanie na forum (w odpowiednim stanie!) : ) - Sławek - 11-21-2007 Zbigniew napisał(a):interesuje się od czegoś do czegoś (nie użyję pojęcia czasu ) pirotechniką! Zbigniew napisał(a):w odpowiednim stanie!Bylebyś nie za często łączył ze sobą elementy obu tych zainteresowań [ Dodano: 21 Listopad 2007, 09:33 ] Nie spodziewałem się tak szerokiego odzewu Widzę, że Forumowicze mają bardzo ciekawe zainteresowania. Będąc po ogromnym wrażeniem, stawiam wszystkim po piwku - Nowhere Woman - 11-21-2007 Druty - uwielbiam robić szaliki. Mam już 2. Każdy po prawie 2 metry. I okładkę na śpiewnik. Poza tym bransoletki, tzw. meksykanki - ile to już razy mi się dostawało za plecenie pod ławką... [Nie, nie zbieram kawałków drutów po ulicach ani nie ściągam kabli ze słupów elektrycznych] - Sławek - 11-21-2007 Nowhere Woman napisał(a):ani nie ściągam kabli ze słupów elektrycznychaby mieć miedź - spalding - 11-21-2007 A ja lubię przebywać z ludźmi którym nie odbija jak się napiją albo np. godzinami tłuc w TCG Magic the Gathering lub teraz cześciej Lord of The Rings.... ogłądać koncerty na DVD (ostatnio Nohavica i Cat Stevens robi furorę ) pójść i w asyscie paru spoconych facetów poganiać za piłka między dwoma koszami ot życie - partycja - 11-21-2007 Zbigniew napisał(a):Tak, bo ja jestem ciepłolubna. Poza tym śnieg w Krakowie nie jest śniegiem. Jest brudną papką. Nie umiem jeździć na nartach, więc całą zimę zajmuję się narzekaniem i piciem herbaty w ilościach przemysłowych (w niektórych kręgach moja herbata nazywana jest bardzo nasyconym roztworem cukru z lekkim posmakiem herbaty).partycja napisał(a):(kiedy nie pada śnieg)A jak pada to jest źle?! - Nowhere Woman - 11-21-2007 partycja napisał(a):śnieg w Krakowie nie jest śniegiemBluźnisz! Do dzisiaj nie był papką, dzisiaj po prostu była odwilż - ja - 11-22-2007 Przemek napisał(a):A dlaczego fotostop, to wiedzą bywalcy Przemyśla ) ))Agh ta wąskotorówka chociaż czy nie lepiej było nazwać stronę "sklepostop" ?? A moje zainteresowania są następujące: - triatlon, czyli sporty wytrzymałościowe - filozofia (w szczególności Nicze) - paragraf 22 i inne absurdy - kiedyś grałem w figurkowego Warhammera i chciałbym znowu zacząć - narciarstwo alpejskie - oglądanie filmów - męski rozmowy o życiu, śmierci ... - śmianie się z ludzi (w tym z siebie samego) - manipulacja ludźmi i kłamanie - OLI - 11-22-2007 Napiszę coś od siebie Moje główne zainteresowania to: -nabijanie się z Kubicy. - sport(czynnie: piłka nożna, siatkówka), (biernie: niemal każdy) - zbieranie pamiątek sportowych - kupowanie i potem(rzadziej) czytanie książek - podróże, góry, zabawa, żywioł, życie - ja - 11-22-2007 OLI napisał(a):-nabijanie się z Kubicy.zapomniałem jeszcze o jednym: - nienawidzeniem Olego - dzikakaczka - 11-22-2007 Ja - masz browara za manipulację i kłamanie :lol: - yeremyash - 11-22-2007 a to i ja dożucę swoje trzy grosze: - GO - swego czasu Magic the Gathering - gitarkowanie (nie tylko JK) - poszukiwanie nowych doznań muzycznych - a ostatnio zaciągnąlem sie do bractwa rycerskiego (odtwarzanie kultury Słowian) Przemek napisał(a):Między innymi fotografia : <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.fotostop.prv.pl">www.fotostop.prv.pl</a><!-- w --> . A dlaczego fotostop, to wiedzą bywalcy Przemyślastarczy znać Marcina vel. Brood.K'ę - gosiafar - 11-22-2007 ja napisał(a):- triatlon, czyli sporty wytrzymałościoweTo "przechodzę" z racji płci... Natomiast cała reszta... |