![]() |
Zagadka - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Zagadka (/showthread.php?tid=5156) |
Zagadka - dauri - 09-20-2007 O której postaci z piosenki Jacka Kaczmarskiego napisano: Cytat:Niektórzy przypisują polemiczne ekscesy starego X jego chorobie i starzeniu się. Inni postrzegają jego dzieło od samego początku jako produkt człowieka chorego, zarówno psychicznie jak fizycznie. Jakie jest uzasadnienie tych punktów widzenia?Osoba, która pierwsza poda prawidłową odpowiedź otrzyma w prezencie książkę, z której pochodzi ten cytat (w formacie pdf). - Eryk - 09-20-2007 Może troche palne - czy chodzi o Piłsudskiego? - dauri - 09-20-2007 zimno, zimno... - Barteg - 09-20-2007 Zbigniew Herbert? - gredler - 09-20-2007 Aleksander Wat. - dauri - 09-20-2007 Coraz zimniej... ![]() - zamocik_23 - 09-20-2007 To może jakiś Witkacy... Aczkolwiek on aż tak bardzo nie zdążył się zestarzeć.. : ![]() - gosiafar - 09-20-2007 Mi to bardziej pasuje do Moliera... ![]() - zamocik_23 - 09-20-2007 gosiafar napisał(a):MolieraOstatnio oglądałam "Zakochanego Moliera"... ale o "gniewnym Molierze" nie słyszałam : ![]() Ale nie zbadane są wyroki Moderatorów :rotfl: - gosiafar - 09-20-2007 zamocik_23 napisał(a):ale o "gniewnym Molierze" nie słyszałam :No wiesz, mam jeszcze kilka typów, od Gombrowicza po Jesienina! :rotfl: - zamocik_23 - 09-20-2007 Oooo.. Gosiafar.. jeszcze troche i może nam sie udać.. ![]() Wysockiego możeby spokojnie wykluczyć.. Kto tam jeszcze- Jasieński na ten przykład.. :p Albo Norwid.. Gdzieśtam jest Słowacki... A może Luter..? : ![]() No bo chyba pomijamy jakiegoś Głupiego Jasia, Orfeusza, Tezeusza.. A może to Barabasz taki gniewny bo go nijak uwolnić nie chcieli..? ![]() - gosiafar - 09-20-2007 zamocik_23 napisał(a):Albo Norwid..Też myślałam, ale raczej nie... ![]() zamocik_23 napisał(a):A może to Barabasz taki gniewny bo go nijak uwolnić nie chcieli..?Ale podobno został uwolniony! Ja tam też tego nie widziałam, ale tak mówią na mieście... :rotfl: [ Dodano: 21 Wrzesień 2007, 01:53 ] dauri napisał(a):Coraz zimniej...A to już jest okropne i zakrawa na szantaż! I bez tego mnie telepie! :rotfl: - basik - 09-21-2007 Kochanowski? Swift? - dauri - 09-22-2007 Odpowiedź brzmi: Luter. Cytat pochodzi z tej książki: ![]() Gratuluję zwycięzcy - Zamocikowi_23, książeczkę właśnie wysłałem na maila. - Tomek Minkowski - 09-25-2007 ... a Zamocik_23 niech podziekuje Cambridge University Press i Donaldowi McKimowi - bo to oni sa mimowolnymi sponsorami nagrody, czyz nie? O ile sie orientuje dbamy na tym forum o prawa autorskie Jacka Kaczmarskiego. Mp3 jek wymieniac sie nie godzi. No to badzmy konsekwentni. Pozdrowionka ![]() T - dauri - 09-25-2007 Zgodnie z Ustawą o o prawie autorskim i prawach pokrewnych: Cytat: Art. 23.W świetle powyższych zapisów oświadczam, że: - utwór "The Cambridge companion to Martin Luther" został już rozpowszechniony, - utwór ten nie zawiera treści architektonicznych ani architektoniczno-urbanistycznych, - nie pobrałem od Zamocika_23 żadnej opłaty, - Zamocika_23 zaliczam do kręgu osób, z którymi pozostaję w stosunku towarzyskim. - gosiafar - 09-25-2007 dauri napisał(a):W świetle powyższych zapisów oświadczam, że pozostaję z Zamocikiem_23 w stosunku towarzyskim.Gratulacje! Mimo deprawacji przez Warszawę! ![]() Ja też mam sympatyczne układy i stosunki z Zamocikiem! ![]() - dauri - 09-25-2007 gosiafar napisał(a):Mimo deprawacji przez Warszawę!Jam z Józefowa, u nas nie deprawują. ![]() - gosiafar - 09-25-2007 dauri napisał(a):Jam z Józefowa, u nas nie deprawują.To zapraszam serdecznie! Najwyższy czas... ![]() - dauri - 09-25-2007 gosiafar napisał(a):To zapraszam serdecznie! Najwyższy czas...Oho, czuję że krąg osób, z którymi pozostaję w stosunku towarzyskim znów mi się poszerzy ![]() - gosiafar - 09-25-2007 dauri napisał(a):czuję że krąg osób, z którymi pozostaję w stosunku towarzyskim znów mi się poszerzyCzego Tobie i sobie gorąco życzę! ![]() - Andrzej J. - 09-25-2007 Właściwie to patrząc z perspektywy zagadka była bardzo łatwa. Tylko Niemcy mają takie ciężkie poczucie humoru, skatologiczne (nauczyłem się nowego słowa, dziękuję [BTW - polecam - wpiszcie w googlach i odnieście to do znanych Wam zachowań, także - przepraszam urażonych - własnych: prokrastynacja + wikipedia]) i tylko Niemcy mają dowcipy związane z wydalaniem etc., do tego Luter dożył starości. Żeby nie było, że się chwalę - zagadki nie rozwiązałem, mimo że różni bohaterowie JK chodzili mi po głowie. Na Lutra nie wpadłem ![]() - Tomek Minkowski - 09-26-2007 dauri napisał(a):W świetle powyższych zapisów oświadczam, że:A ja upieram sie nadal lagodnie, ze inna wlasnosc intelektualna powinna byc traktowana tak samo jak ta, wokol ktorej sie na tym forum zbieramy. Wymieniamy sie 'towarzysko' empetrojkami? Pozdrawiam, Tadeusz - pkosela - 09-26-2007 Tadeusz napisał(a):Wymieniamy sie 'towarzysko' empetrojkami?Nie pożyczasz znajomym książek, płyt, czasopism, filmów etc? - Alek - 09-26-2007 Tadeusz napisał(a):Wymieniamy sie 'towarzysko' empetrojkami?Ale dlaczego tak się o to dopytujesz? Tadeusz napisał(a):WymieniamyNo tak,ale z tego co zauważyłem dauri nigdzie nie napisał,że zachowa sobie kopie tej książki. Prawo nie zabrania chyba dawania prezentów? - Pils - 09-26-2007 Alek napisał(a):Ale dauri nie napisał też że nabył książkę drogą kupna. Stwierdził tylko, że została rozpowszechniona. Czyli nie ma wiedzy w jaki sposób dauri wszedł w posiadanie prezentu/nagrody. Gdyby była powszechnie dostępna to wystarczyłby link. Gdyby ją kupił, to oczywiście ma prawo ją dać komu chce - oczywiście oryginał, bez prawa zachowania kopi. Ale dauri nie poinformował że ją kupił np. tu, tylko że została "rozpowszechniona". O rozpowszechnianiu typu torrent/emule nawet nie ma co mówić, bo nie podejrzewam dauriego o taką nieroztropność.Tadeusz napisał(a):Wymieniamy sie 'towarzysko' empetrojkami?Ale dlaczego tak się o to dopytujesz? Dawanie prezentów chyba nie mieści się w formule "korzystania w zakresie własnego użytku osobistego", więc po co dauri się na to powołuje?? - Alek - 09-26-2007 Pilsie - ale co to w ogóle jest za różnica? Moim zdaniem Tadeusz szuka dziury w całym,a że dauri dzieli się w jakikolwiek sposób takimi rzeczami (choćby bardzo ciekawa publikacja na temat szwoleżerów i Samosierry),to jest bardzo fajne i bardzo mu za to dziękuję. - Pils - 09-26-2007 Żartujesz? - Alek - 09-26-2007 Z czym? abcd - Pils - 09-26-2007 Tadeusz napisał(a):... a Zamocik_23 niech podziekuje Cambridge University Press i Donaldowi McKimowi - bo to oni sa mimowolnymi sponsorami nagrody, czyz nie?Skoro nie zgadzasz Się z tym zdaniem Tadeusza, to mam rozumieć że Jesteś zdania, że na forum powinny być dostępne mp3 z oficjalnie wydanych (udostepnionych) płyt JK. Tak? |