Ballada :) - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Wiersze (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=37) +---- Wątek: Ballada :) (/showthread.php?tid=5035) |
Ballada :) - Sławek - 08-28-2007 W pałacu wielki zamęt, ruch i zamieszanie paziowie noszą wazy, zapachy z kuchni biją. Kucharz się uwija, chce nadążyć z pracą, za zwłokę wszak król ojciec nakazał karać szyją. Wtem na niebo patrzą wszyscy, zalega ciemnością i już się burzowe chmury nad wieżami snują. Ich król ojciec karać śmiercią rozkazać nie może, z trwogą na się spoglądają służba i paziowie. Zaciągają baldachimy nad blatami stołów, wszak nie może nam przemoknąć kwiat światowej szlachty. Dziś księżniczki urodziny, bal i wielka feta i dwudziesty słychać wystrzał już armatni. Stroją się panowie szlachta, gra wszak warta świeczki, król, choć hardy i surowy, siwy już staruszek. Każdy z nich wyśnione z dawna ma już panowanie, każdy z dawna ma już chrapkę na panny wianuszek. Nie boginią ona przecież, nie o piękno wszak tu chodzi, górę złota widzą tylko, jej nie dostrzegają. Lecz rozdane dawno karty, król decyzję podjął, za cesarzowego syna królewnę sprzedano. Opuszczają pałac wszyscy, wściekli, zawiedzeni, każdy z nich już widział siebie na królewskim tronie. Cieszy się jedynie kucharz, że nadążył z pracą i że go oszczędzi dzisiaj - pan w łaskawości swojej. - bryce - 08-28-2007 Dla statystyk : jak czytam takie wiersze - jestem za aborcją. - Sławek - 08-28-2007 jak czytam rytmiczne, przypominają mi się zajęcia muzyczne dla 7latków. Swoją drogą rytmika jest dobra tylko we dwoje pod pierzyną ale Simon Ci zapewne z piwem pośpieszy - Simon - 08-29-2007 Co Ty z tą rytmiką? Przeca nie napisałeś nic rytmicznego. Pewnie, że pospieszę z piwem. Z Andrzejkiem warto się napić. :piwko: - lodbrok - 08-29-2007 Sławek napisał(a):BalladaPatrząc na to, myślę, że Sławek celowo zamieścił ten tekst ot tak. Dla jaj, żeby zobaczyć jakie będą komentarze. - Sławek - 08-29-2007 Simon napisał(a):Przeca nie napisałeś nic rytmicznego.Nigdy nawet nie zamierzałem. Także poczytuję to sobie za opinię jak najbardziej in plus. A o rytmice napisałem właśnie dlatego, że to się nie spodobało Andrzejowi. [ Dodano: 29 Sierpień 2007, 11:21 ] lodbrok napisał(a):Patrząc na to, myślę, że Sławek celowo zamieścił ten tekst ot tak. Dla jaj, żeby zobaczyć jakie będą komentarze.tak jak i wszystkie poprzednie - Simon - 08-29-2007 Sławek napisał(a):tak jak i wszystkie poprzednieTia, zwłaszcza ten o Kursku... Same jaja... Te o bozi też rozumiem dla kawału... :rotfl: - bryce - 08-29-2007 Sławek napisał(a):jak czytam rytmiczne, przypominają mi się zajęcia muzyczne dla 7latków. Swoją drogą rytmika jest dobra tylko we dwoje pod pierzyną zeratul w ShoutBoxie napisał(a):dział Warsztaty ma służyć doskonaleniu rzemiosła poetyckiego (czyli takie tam nudne dyskuje o rymach i teorii )To chyba specjalnie z myślą o Was, simonie, Sławku, nowa arena powstała ? Przeniesiecie się tam z analizami? - Sławek - 08-29-2007 Zauważ, że wypowiedź lodbroka zawiera 2 sformułowania - dla jaj i żeby zobaczyć komentarze. Każdy tekst zamieszczam tutaj, gdyż jestem ciekaw komentarzy. Niektóre z nich mogą być uznane za zamieszczone jedynie dla jaj, ale ja się z tym wcale nie próbuję kłócić. - Kazia:) - 08-29-2007 A dlaczego Simon ma się przenosić? Ma się sam niby uczyć? Czy uczyć innych w celach charytatywnych? - Simon - 08-29-2007 bryce napisał(a):specjalnie z myślą o Was, simonie, Sławku, nowa arena powstała ?Propozycja tego działu padła na długo przed tym, jak Sławek postanowił się zarejestrować. To raz. Dwa - ja byłem przeciwny temu pomysłowi. Tzn. nie to, że walczyłem o jego porzucenie. Po prostu uważam, że się nie sprawdzi. Zobaczymy. Ja tam w każdym razie raczej nie zabawię często. [ Dodano: 29 Sierpień 2007, 11:39 ] bryce napisał(a):Przeniesiecie się tam z analizami?Ja nie zamierzam nic analizować. Ani tu, ani tam. - Sławek - 08-29-2007 Kazia:) napisał(a):Ma się sam niby uczyć? Czy uczyć innych w celach charytatywnych?Wszystkich chętnych do podjęcia szkolenia Czyli "Jak pisać do rymu i do taktu"? - bryce - 08-29-2007 Simon napisał(a):Ja tam w każdym razie raczej nie zabawię często.Ale jednak zabawić można każdemu? Czy może jest tak, jak się wydaje Kazi: Kazia:) napisał(a):A dlaczego Simon ma się przenosić? Ma się sam niby uczyć?, że wstęp mają tylko ci, którzy powinni lub chcą się czegoś lub kogoś uczyć? - Kazia:) - 08-29-2007 Ja tylko pytam co będzie z tego miał Zwłaszcza jak uczniowie będą tak niewdzięczni jak Ty - bryce - 08-29-2007 Kazia:) napisał(a):Ja tylko pytam co będzie z tego miałEh, ci młodzi materialiści, ale pewnie piwo. Kazia:) napisał(a):Zwłaszcza jak uczniowie będą tak niewdzięczni jak TyCzyli ja czy Sławek? Bo ja jestem wdzięczny, a Sławek- wszystko już umie. - Kazia:) - 08-29-2007 Nie Bryce, to było tylko do Sławka. 'jak się wydaje Kazi...' A mnie się nie wydaje, że tak jest, tylko może tak powinno być. - Sławek - 08-29-2007 Simon napisał(a):Sławek postanowił się zarejestrować.bardziej pasuje - się ujawnić bryce napisał(a):od SimonaKazia:) napisał(a):A dlaczego Simon ma się przenosić? Ma się sam niby uczyć?że wstęp mają tylko ci, którzy powinni lub chcą się czegoś lub kogoś uczyć? Kazia:) napisał(a):Ja tylko pytam co będzie z tego miał Zwłaszcza jak uczniowie będą tak niewdzięczni jak Ty:rotfl: czyli, że ja się miałem uczyć pisania od Simona? bryce napisał(a):a Sławek- wszystko już umie.osiągnąłem jedenasty stopień znawstwa :rotfl: - Simon - 08-29-2007 bryce napisał(a):Ale jednak zabawić można każdemu? Czy może jest tak, jak się wydaje Kazi: że wstęp mają tylko ci, którzy powinni lub chcą się czegoś lub kogoś uczyć?Szczerze mówiąc - niezbyt mnie interesuje ta kwestia. Nie rozumiem, co ja mialbym mieć wspólnego z tym, o czym piszecie. Nie zamierzam uprawiać żadnej dydaktyki, tak jak nie uprawiałem jej do tej pory. Nic się nie zmieniło. - Adam_Leszek - 11-29-2007 Mam deżawi... <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=643">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=643</a><!-- m --> [ Dodano: 29 Listopad 2007, 16:26 ] Sławek napisał(a):Ale to ponoć jest w rytmice "Wojny postu z karnawałem"...Simon napisał(a):Przeca nie napisałeś nic rytmicznego.Nigdy nawet nie zamierzałem. - Sławek - 11-29-2007 Adam_Leszek napisał(a):Ale to ponoć jest w rytmice "Wojny postu z karnawałem"...Ale to naprawdę da się tak zaśpiewać Przez Twoje deżawi wszyscy poznają moje nazwisko - Kazia:) - 11-29-2007 Nazwisko już gdzieś podałeś, bo znałam - nie zmieniaj tematu [ Dodano: 29 Listopad 2007, 19:32 ] Sławek w temacie 'Autografy - prośba' napisał(a):skany możecie przesyłać na s_bojaryn(małpa)o2.plMożna się domyślić A z drugiej strony: po co nam Twoje nazwisko? :> - berseis13 - 11-29-2007 widzę że lubisz słowo 'już', jako dopełniacz - Sławek - 11-29-2007 Kazia:) napisał(a):po co nam Twoje nazwisko?a bo ja wiem Mam tylko jedno, to chronię. - gosiafar - 11-29-2007 Sławek napisał(a):Mam tylko jedno, to chronię.Zawsze możesz zmienić, nasze prawodawstwo już na to zezwala! Możesz przyjąć nazwisko żony! - partycja - 11-29-2007 gosiafar napisał(a):Możesz przyjąć nazwisko żony!A można cudzej? :niepewny: - gosiafar - 11-29-2007 partycja napisał(a):A można cudzej? :niepewny:Tak, o ile ktoś nakłoni ją najpierw do rozwodu, a potem do małżeństwa! - Sławek - 11-29-2007 gosiafar napisał(a):Możesz przyjąć nazwisko żony!Ale mi się moje bardzo podoba A żona będzie miała nazwisko dwuczłonowe. |