![]() |
Wikigra okołokaczmarska - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Ciekawostki (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Wikigra okołokaczmarska (/showthread.php?tid=4706) Strony:
1
2
|
Wikigra okołokaczmarska - Jaśko - 07-03-2007 cześć, wymysliłem sobie taka "grę edukacyjną": kto znajdzie jak najkrótszą (tzn. prowadzącą przez najmniej haseł) drogę od jednego podanego hasła związanego z twórczością JK do drugiego? Może hasla zamieszczać w postaci grafiki, np. obraz Stańczyk i obraz "powrót syna marnotrawnego"? W kazdym razie przyda sie trochę wiedzy na tematy powiązane z twórczoscią JK, a przy okazji można sie niemało dowiedzieć. Przykład: hasło 1: Stańczyk; hasło 2: powrót syna marnotrawnego Moja trasa: Stańczyk --> Zygmunt August --> Habsburgowie --> Niderlandy --> Rembrandt --> Powrót syna marnotrawnego. Polska Wikipedia jest uboższa od anglojęzycznej i przez to trudniejsza, ale byc może cos z tego wyjdzie. I propozycja dla nocnych marków (lub rannych ptaszków): znajdź najkrótszą drogę miedzy Minotaurem a Ambasadorami. Na pewno sie da. dobranoc. - gredler - 07-04-2007 Dla mnie za mądra gra. Re: Wikigra okołokaczmarska - wilk'u - 07-04-2007 Jaśko napisał(a):znajdź najkrótszą drogę miedzy Minotaurem a Ambasadorami. Na pewno sie daa może być krótsza niż ta: Minotaur-->Ambasadorowie ![]() ![]() - Alek - 07-04-2007 Marku - a chodzi o słowa,czy utwory? Bo może można: Minotaur->Tezeusz->Ateny->polityka->dyplomacja->ambasadorowie - Jaśko - 07-04-2007 Nie jestem pewien, czy zostałem do końca zrozumiany. Chodzi mi o przemieszczanie się w ramach polskiej Wikipedii: <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org">http://pl.wikipedia.org</a><!-- m --> . W podanym przeze mnie przykładzie pod haslem "Stańczyk" jest mowa o Zygmuncie Auguście i jest do niego odnośnik, tzw. link. W artykule o ZA jest mowa o jego układach z Habsburgami, jest więc i do nich odnośnik. Klikam na Habsburgów, którzy panowali m. in. w Niderlandach (klik), gdzie tworzył Rembrandt (klik) , który namalował "Powrót syna..." (klik). Oczywiście, jeżeli ktoś wie, że Habsburgowie panowali w Niderlandach, a Rembrandt był twórcą niderlandzkim, który namalował "Powrót syna...", to będzie mu łatwo o taki akurat ciąg skojarzeń. Jeżeli nie wie - to może znajdzie inne skojarzenia. Np. jeżeli wie, gdzie ten obraz obecnie sie znajduje, może sobie wyklikać Stańczyk --> Zygmunt Stary --> Smoleńsk --> Rosja --> Petersburg -->Ermitaż --> Rembrandt --> Powrót syna... no ale to sie nie oplaca, bo jak widać łańcuch jest zbyt długi. Ale za to po drodze można znaleźć taką perełkę: <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Krasnym">http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Krasnym</a><!-- m --> Dyskusyjne jest, czy można korzystać ze stron zbiorczych dla danej kategorii (np. Stańczyk --> Muzeum Narodowe w W. --> muzea archeologiczne --> Ermitaż itd. Alek napisał(a):Marku - a chodzi o słowa,czy utwory?Ja miałem na myśli hasla w polskiej wikipedii. - Zbigniew - 07-04-2007 Minotaur->mitologia grecka->ikonografia->historia sztuki->renesans->Hans Holbein->Ambasadorowie. Może ktoś krócej? ;> Re: Wikigra okołokaczmarska - bryce - 07-04-2007 Jaśko napisał(a):znajdź najkrótszą drogę miedzy Minotaurem a Ambasadorami. Na pewno sie da.Minotaur - misja (rakiety lub dyplomatyczna) - ambasadorowie. Przepraszam, widzę, że dla mnie też to nieco zbyt trudne się okazało, ale spróbuję się zrehabilitować : Minotaur - mitologia grecka- kultura europejska- Londyn - National Gallery - Ambasadorowie. - Jaśko - 07-04-2007 Zbigniew napisał(a):Minotaur->mitologia grecka->ikonografia->historia sztuki->renesans->Hans Holbein->Ambasadorowie.Minotaur --> mitologia grecka --> Europa --> Niemcy --> H. Holbein --> Ambasadorowie - Grabi - 07-04-2007 Jaśko napisał(a):Minotaur –> mitologia grecka –> Zbigniew Herbert –> Jacek Kaczmarski –> AmbasadorowieZbigniew napisał(a):Minotaur->mitologia grecka->ikonografia->historia sztuki->renesans->Hans Holbein->Ambasadorowie.Minotaur --> mitologia grecka --> Europa --> Niemcy --> H. Holbein --> Ambasadorowie Bo nie było zastrzeżenia, żeby ścieżka nie przechodziła przez węzeł "Jacek Kaczmarski", prawda? Pozdrawiam! Grabi - zamocik_23 - 07-04-2007 A tak kaczmarowo-interkontynentalnie... Jaka może być droga z Axolotla do Syberii? ![]() - Łukasz G. - 07-04-2007 Axolotl -> Meksyk -> Ameryka Północna -> Kontynent -> Azja -> Azja Północna (Syberia) - dzikakaczka - 07-04-2007 hmm, myślałem, że będzie proste ![]() axoloto-meksyk-usa-wolfram-stal-rosja-historia rosji-syberia to teraz ode mnie ![]() żółw->postmodernizm - Jaśko - 07-04-2007 Ja znalazłem ścieżkę, ale chyba cokolwiek okrężną (5 ogniw pośrednich): aksolotl --> Ambystoma meksykańska --> Meksyk --> USA -->Polska --> Powstanie Styczniowe --> Syberia (Sybir) Może dlatego, że w mojej wikipedii nie ma hasła Axolotl, jest tylko Aksolotl ![]() - Łukasz G. - 07-04-2007 Żółw -> Antarktyda -> Kontynent -> Europa -> Neoromantyzm -> Modernizm (architektura) -> Postmodernizm. To było trudne ![]() ![]() - Nowhere Woman - 07-04-2007 Coś jeszcze? Bo fajne to ![]() - dzikakaczka - 07-04-2007 będzie proste ![]() Witkacy -> autoportret - tjk_ - 07-04-2007 dzikakaczka napisał(a):będzie prosteNie idziemy na łatwiznę, spacer nie musi być krótki ;-) Witkacy -> Pankracy -> Pan Zygmunt -> Zygmunt Konieczny -> Ewa Demarczyk -> Groszki i róże -> Słoneczniki -> Vincent van Gogh -> Autoportret EDIT: w trakcie podróży w okolicach przypiwnicznych celowy nawrót, bo ładnie tam ;-) Pozdrawiam tjk - mogłem - 07-05-2007 Witkacy>Malarstwo>Historia malarstwa>portret>autoportret A ja proponuję to: Twierdzenie Pitagorasa>Szyizm ![]() PS:Oczywiście najkrótsza droga od Witkacego do autoportretu to: Witkacy> szukaj "autoportret" > autoportret - Niktważny - 07-05-2007 mogłem napisał(a):Twierdzenie Pitagorasa>SzyizmTwierdzenie Pitagorasa>Trójkąt>figura>kształt>półksiężyc>żyzny półksiężyc>Palestyna>Arabowie>Szyizm - ann - 07-05-2007 Paweł Konopacki napisał(a):Twierdzenie Pitagorasa>Trójkąt>figura>kształt>półksiężyc>żyzny półksiężyc>Palestyna>Arabowie>SzyizmPaweł, a tam jeszcze było mogłem napisał(a):Twierdzenie Pitagorasa>Szyizm >Kaczmarskiwięc trzeba dokończyć ![]() Twierdzenie Pitagorasa>Trójkąt>figura>kształt>półksiężyc>żyzny półksiężyc>Palestyna>Arabowie>Szyizm > Kalif > Wyznanie kalifa > Kaczmarski ![]() - DX - 07-05-2007 ann napisał(a):Kalif > Wyznanie kalifa > KaczmarskiW Wikipedii nie ma chyba hasła "Wyznanie kalifa" ;/ ? - ann - 07-05-2007 DuchX napisał(a):W Wikipedii nie ma chyba hasła "Wyznanie kalifa" ;/ ?Musiałam niedoczytać, że mają to być hasł z wiki ![]() Kalif > Turcja > Ararat > Arka Noego > Kaczmarski. Teraz lepiej? :] Czy w ogóle nie zrozumiałam? ![]() - Jaśko - 07-05-2007 Paweł Konopacki napisał(a):Twierdzenie Pitagorasa>Trójkąt>figura>kształt>półksiężyc>żyzny półksiężyc>Palestyna>Arabowie>SzyizmJest krótsza droga: Cytat:TP --> Pitagoras --> mistyk --> teologia -->szyizmalbo: Cytat:TP --> Filozofia --> Filozofia świata Islamu --> Koran --> szyizm - mogłem - 07-05-2007 Jacek Kaczmarski napisał(a):Trzech mieszczan pośrodku mostu...3 (liczba)>Mieszczaństwo>Środek ciężkości d ![]() - Nowhere Woman - 07-05-2007 3 (liczba) - cyfra - cyfry arabskie - średniowiecze - mieszczaństwo - burżuazja - inteigencja (społeczeństwo) - kultura - nauka - mechanika klasyczna - punkt materialny - środek masy - środek ciężkości - geometria - przegląd zagadnień z zakresu matematyki - teoria grafów - graf (matematyka) - most (teoria grafów) ![]() - DX - 07-05-2007 mogłem napisał(a):Ech :/Jacek Kaczmarski napisał(a):Trzech mieszczan pośrodku mostu...3 (liczba)>Mieszczaństwo>Środek ciężkości d [ Dodano: 5 Lipiec 2007, 23:33 ] Jaśko napisał(a):Nie jestem pewien, czy zostałem do końca zrozumiany. - Zbigniew - 07-05-2007 DuchX, a to nie było przypadkiem zadanie ze strony uż "mogłem" ? - Niktważny - 07-05-2007 ann napisał(a):więc trzeba dokończyćno faktycznie, a zatem w mojej wersji byłoby tak: Twierdzenie Pitagorasa>Trójkąt>figura>kształt>półksiężyc>żyzny półksiężyc>Palestyna>Arabowie>Szyizm >muzułmanie>talibowie>Afganistan>kraj>Rosja>Wysocki>piosenka>Kaczmarski>Mury>cegła>wielościan>ściana>wielokąt>kąt>Twierdzenie Pitagorasa - mogłem - 07-06-2007 JK napisał(a):Mogłem uczyć się na księdza lub piekarza,Nauka>Duchowieństwo (czy też kler, jak chce Wikipedia)>Piekarstwo>Dusza>Ciało>Uzależnienie>Sztuka kulinarna Komu się chce? - Niktważny - 07-06-2007 mogłem napisał(a):Nauka>Duchowieństwo (czy też kler, jak chce Wikipedia)>Piekarstwo>Dusza>Ciało>Uzależnienie>Sztuka kulinarnaNauka>księga> benedyktyni>Duchowieństwo>Eucharystia>komunia>opłatek>Transsubstancjacja>Ciało>krew>wino>uzależnienie>choroba>zatrucie>żywność>sztuka kulinarna |