![]() |
ivan groźny - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: ivan groźny (/showthread.php?tid=455) |
ivan groźny - kasztan - 11-03-2004 Jest jakis wiersz Pana Jacka o Ivanie Groźnym :?: - Luter - 11-03-2004 Nie ma. Jest wiersz Czecha (Gintrowski śpiewa go w programie "Kamienie"). KN. - Turin - 11-03-2004 Zadam to pytanie tutaj zeby nie zakładac nowego tematu. Na jakim programie znajduje się wiersz "Ostatnia mapa Polski" bo nie umie znaleść :?: - Luter - 11-03-2004 Ta piosenka znajduje się w programie "Przejście Polaków przez Morze Czerwone". Niestety, ten program jako całość nigdy nie został zarejestrowany profesjonalnie. W boxie nie ma tej piosenki. KN. PS "Ostatnia mapa Polski" znajdzie się w suplemencie do boxu, jeśli ten suplement się ukaże. - siloe - 11-04-2004 "Sława naszemu prawosławnemu carowi ojczulkowi naszemu...." To pewnie o to chodzi, ale z tego co wiem to ani tekst anie wykonanie nie było Kaczmarskiemu. Choć pewnie kiedyś przy entej wódce udało mu się to zaspiewać, a komuś nawet mogło się to udać nagrać... Gdyby ktoś kiedyś odnalazł taką perełkę... pamiętajcie o mnie ![]() - tomekzemleduch - 11-04-2004 Utwór "Pielgrzymka" jest o buncie chłopów w Rosji carskiej. Ktoś wie o jakiego cara chodzi? Może o wspomnianego Iwana właśnie? - Tarko - 11-04-2004 Ostatnia Mapa Polski jest do ściągnięcia w którymś z plików, do których odnośniki sa w temacie "Nieoficjalne nagrania Jacka Kaczmarskiego". Właśnie jej słucham, więc jestem pewny ![]() - ann - 11-05-2004 tomekzemelduch napisał(a):Utwór "Pielgrzymka" jest o buncie chłopów w Rosji carskiej. Ktoś wie o jakiego cara chodzi? Może o wspomnianego Iwana właśnie? Wg mnie chodzi tu raczej o Piotra I Wielkiego. Wystarczy spojrzeć na ten fragment: Szli do stolicy chłopi w wielki głód [...] Przez matkę Rosję szli srebrzystych brzóz Gdzie Sankt Petersburg złotem kopuł lśni Iwan nie pasuje - z prostej przyczyny; za jego rządów nie było jeszcze Sankt Petersburga. kamienie - Kuba - 11-05-2004 siloe napisał(a):"Sława naszemu Jak już napisał Krzyś Nowak, to jest fragment tekstu Jerzego Czecha. Pochodzi z programu KAMIENIE, do którego muzykę skomponował P.Gintrowski. Jacek Kaczmarski nie miał z tym nic wspólnego. Może oprócz tego, że bez większego entuzjazmu wypowiadal się o tekstach Czecha. - tomekzemleduch - 11-05-2004 Ann, masz oczywiście rację, przeoczyłem to. A może jakieś informacje o buntach chłopskich ktoś posiada i przez to możnaby skojarzyć, o panowaniu którego cara jest "Pielgrzymka" - Artur - 11-06-2004 Musimy zaczać szukać od Piotra I. Ale nie powiedziane, że "Skrupulatne poszukiwanie jakiegoś klucza, personalnego czy faktograficznego, prowadzi na manowce czytelniczej satysfakcji." - Luter - 11-09-2004 "Pielgrzymka" jest inspirowana autentycznym wydarzeniem, które miało miejsce w Rosji pod koniec XIX wieku. KN. - ann - 11-09-2004 Krzysiu - a chodzi o XIX wiek w sensie historycznym czy chronologicznym? ![]() A tak poważnie - Aleksander II czy Mikołaj II? ![]() - Luter - 11-10-2004 Tego to ja już nie wiem. KN. - ann - 11-10-2004 to poszukamy i jak znajdziemy to damy znać ![]() |