![]() |
Marcin Pyda - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Gintrowski, Łapiński, Wysocki i inni (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Poeci i Bardowie (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=31) +--- Wątek: Marcin Pyda (/showthread.php?tid=4128) |
Marcin Pyda - MacB - 03-12-2007 Naprawdę nie wiedziałem, czy umieścić to tu, czy w HP (ale tam nie wszyscy zaglądają), czy w Ogłoszeniach. Postawiłem na dział, w którym niepodzielnie rządzi Dauri spodziewając się, nie ukrywam ![]() Poza tekstami "poważnymi" chłopcy z gitarami w poprzedniej rzeczywistości (czasy peerelu) dawali upust swej żartobliwej naturze pozostawiając po sobie wiele tekstów kabaretowych. Czasem była to tylko parodia, czasem gorzka ironia, a czasem wręcz tekst pisany "dla jaj". Jacek też ma w swoim repertuarze Balladę o powitaniu i Korespondencję klasową, które spełniają te kryteria. Niech choćby zaświadczy tytuł tej ostatniej, pod jakim JK zapowiadał ten utwór jeszcze w czasach sprzed stanu wojennego (List studenta Polaka do taty Plaka - hodowcy nowalijek i nierogacizny...) Ostatnio wziąłem "na warsztat" ![]() Bardostwo to na pewno nie było, dziś może się Wam wydać infantylne, mało śmieszne, ale pointa piosenki wtedy - w czasach świetności radiowo-telewizyjnej owego pupilka PRL-u, któremu tekst zadedykowano, była przezabawna. Przejdę do meritum: szukam nagrania tego utworu. A oto tekst: Wielbicielka Wczoraj przyszła do mnie jedna Mówiąc, że ją źle traktuję I jak pan mnie nie pokocha To się - mówi - otruję I do stóp się mi rzuciła Ogarnięta bólu szałem A że zawsze jestem szczery To jej tak odpowiedziałem A ja pani nie pokocham... A ja pani nie pokocham... Ona na to łap siekierę I się na mnie z furią rzuca Ja za stołek i za tasak Ona wali, a ja kucam Ona zbliża się powoli Nagle bierze zamach wielki Jak mnie zaraz nie zabije Straszne są te wielbicielki A ja pani nie pokocham Drę się do niej spod fotela Ona wali, stołek pryska Wazon w rękę i naciera Dziewczę - krzyczę - nie trać głowy Toż to wazon pamiątkowy! Ona głucha na me słowa Ryp wazonem o podłogę A ja trzęsąc się jak w febrze Spod fotela dałem nogę Już w drugim siedzę pokoju Już się mam barykadować Ale jeszcze w wąską szparę Krzyczę do niej prawdy słowa A ja pani nie pokocham Niech się pani uspokoi Takiej ładnej dziewczynie Gniewać się nie przystoi Kochajże mnie! - ona na to I jebut we drzwi łopatą Niech się pani opanuje Bo zaczynam się w tym gubić Może jutro, a na razie Już zaczynam panią lubić Niech mi pani żyć pozwoli A ja pani obiecuję Że się jutro pobierzemy Już się w pani zakochuję A ja pana tak kocham Ona na to mi wyje I ledwo wyszedłem Hop z ręcami na szyję Nawet już nie protestuję A ona furt mnie całuje Nagle drzwi się otworzyły Powiał wicher poprzez okno I zanim się obejrzałem Już dziewczynę hen wymiotło Mnie z opresji wyratował Silny wiatru powiew zbawczy Miałem szczęście, a co z panem Też pan cierpi, panie Krawczyk? - dauri - 03-12-2007 Nie mam tego nagrania, tekstu tego nie znałem ![]() ![]() <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.slownik-niezaleznidlakultury.pl/lodz/index.php?page=wysyp_l&sel=P&klucz=34">http://www.slownik-niezaleznidlakultury ... P&klucz=34</a><!-- m --> - MacB - 03-12-2007 No! Nie zawiodłem się (przynajmniej częściowo ![]() Mam nadzieję, że się nie pogniewasz, jeśli przypomnę tu raz jeszcze utwór, który zamieściłeś w innym miejscu forum. dauri napisał(a):Chyba Cię o to już pytałem, ale ciągle mam nadzieję, że ktoś nowy to przeczyta i odkryje na jakiejś starej kasecie te zapomniane utwory. Miałem kiedyś nagranie Szpanka, w której to wersji - o ile mnie pamięć nie myli - nie było zwrotki "francuskiej" i "włoskiej", ale była za to "szwedzka". Coś mi kołacze w zakamarkach pamięci:Cytat:Jestem młody szpanek Cytat:Jestem se kurde bladetJakoś tak to leciało, a dalej nie pamiętam... Może to nagranie jest dostępne? - Strefa Piosenki - 03-12-2007 Mam 4 nagrania Marcina Pydy... a być może jeszcze jakieś - nieopisane, na taśmach, bo czasem bierze on udział w "przechowalnianych" koncertach. Nagrania, które "mam pod ręką": Socyalizm; Ścierwojady; Na swojską nutę; Mecortolon N. Pozdrawiam, - tmach - 03-13-2007 Piosenkę kojarzę, ale nagrań z tamtego okresu nie mam, niestety ![]() - Karol - 03-13-2007 Mecortolon - czyli "Antidotum" (wraz z zapowiedzią) to prawdziwa perełka. Mam to na kasecie. A autor rzeczywiście jest właścicielem świetnie prosperującej agencji ochrony (dane z 2003 roku) pod Łodzią (tylko nie pamiętam nazwy agencji). - MacB - 03-13-2007 Karol napisał(a):Mecortolon - czyli "Antidotum" (wraz z zapowiedzią) to prawdziwa perełka. Mam to na kasecie.A można prosić o podzielenie się nagraniem? ![]() - dauri - 03-13-2007 Ja mam Marcina Pydy (nagranie z Łódźstock 84): - Seksuolog radzi - Złote ręce - Noc na campingu - Krowy - Ścierwojady - Czy mamy jeszcze czas - Nagi król - Cena umowna - Żabusia - Ala Baba i 40 doboczyńców - Złoty kaczor Trzy ostatnie to takie krótkie bajeczki. A "Szpanek" nie jest Marcina Pydy. Tytuł wątku zmieniłem zgodnie z tematem - pomijając Maćkową preambułę tudzież "Szpanka". - MacB - 03-13-2007 dauri napisał(a):A "Szpanek" nie jest Marcina Pydy.A że "Szpanek" nie jest Marcina Pydy to i ja wiem ![]() natomiast dauri napisał(a):Tytuł wątku zmieniłem zgodnie z tematemniepotrzebnie, bo zamysłem moim było przypomnienie właśnie różnych "innych", niekoniecznie bardów, a jeśli już, to w ich dokonaniach mniej poważnych. Ale cóż - Ty tu gospodarz.... - Karol - 03-13-2007 MacB napisał(a):Jasne! Podaj mi na priv adres, wyślę Ci - tyle że na kasecie, nie mam możliwości zamienić to na mp3 :wstyd:Karol napisał(a):Mecortolon - czyli "Antidotum" (wraz z zapowiedzią) to prawdziwa perełka. Mam to na kasecie.A można prosić o podzielenie się nagraniem? - dauri - 03-13-2007 MacB napisał(a):zamysłem moim było przypomnienie właśnie różnych "innych", niekoniecznie bardów, a jeśli już, to w ich dokonaniach mniej poważnychProponuję abyś robił jeden temat per bard - będzie bardziej przejrzyście. Bardowie (?)mniej poważni są mile widziani - jest już wątek o Staszewskim, o Kleyffie, więc niech będzie o Pydzie i innych takich. - stopawel - 03-13-2007 Karol napisał(a):asne! Podaj mi na priv adres, wyślę Ci - tyle że na kasecie, nie mam możliwości zamienić to na mp3To lepiej wysłać komuś kto mógłby to na mp3 przerobić. Bo chętnych jest więcej ![]() - MacB - 03-13-2007 dauri napisał(a):Proponuję abyś robił jeden temat per bard - będzie bardziej przejrzyście.Ale chyba będzie to wyglądało tak, że będzie to trochę pisz de novo, mocium panie ![]() ![]() - dauri - 03-13-2007 Możemy spróbować... - Karol - 04-02-2007 Jeżeli ktoś jeszcze chce usłyszeć Mecortolon z zapowiedzią, proszę o kontakt na priv. PS. Czy mogę Was uznać za grono bliskich znajomych, żeby mieć świadomość, że nie łamię prawa autorskiego ![]() - jodynka - 04-29-2007 a gdzie w ogóle Mecortolon został zaśpiewany i nagrany? - Sławek - 05-21-2007 Perełki na kasetach można śmiało wysyłać do mnie ![]() ![]() - stopawel - 05-21-2007 Sławek napisał(a):Mam możliwość poempetrójkowania i odesłania w tej formie nadawcya innym chętnym też ? ![]() - Sławek - 05-21-2007 za zgodą nadawcy jak najbardziej ![]() ![]() - Sławek - 05-24-2007 no niech ten mój post nie pozostanie bez odzewu ![]() - stopawel - 05-24-2007 Sławek napisał(a):no niech ten mój post nie pozostanie bez odzewudaj ogłoszenie, że przyjmiesz zbłąkane, zakurzone kasety ![]() - Sławek - 05-24-2007 no przecież takie właśnie dałem ogłoszenie w Kosmos! ![]() - dauri - 03-15-2008 Krowy słowa i muzyka: Marcin Pyda Krowa trzyma trawę w pysku, Patrzy wkoło wzrokiem tępym, Stoi głupia na pastwisku I nie idzie za postępem. Jej inteligencja nikła Budzi pusty śmiech nie raz. Za to krowa zwykła zwykła Uszczęśliwiać mlekiem nas. Krowy mają życie przykre, Bo przez roje much są cięte. Mam na myśli krowy zwykłe, Bo są także krowy święte. By mieć obraz prawidłowy, Jasno tu powiedzieć czas: My - doimy zwykłe krowy, Święte krowy - doją nas. - MacB - 06-14-2008 Seksuolog radzi słowa i muzyka: Marcin Pyda W jednym "ITD" pan Starowicz zapodał skorowidz. Przeróżnych zboczeń czyli dewiacji Ciąg seksualnych aberracji. Teraz na przykład wiemy już dokładnie Jak zdefiniować koprofagię I nie stanowi tajemnicy Oralizm ani transwestytyzm Uretralizm, nekrofilia Kazirodztwo, pedofilia Biseksualizm, malionizm Sadyzm, ekshibicjonizm Promiskuityzm, gerontofilia Fetyszyzm i zoofilia Taki ciekawy był ten spis Że spać nie mogłem kilka dni Bo w nocy.. to ja... Naturalnie się erotyzuję [-Ale fajnie! - A jak!] I choć mnie bardzo, bardzo zachwyca Spostrzegawczość pana Starowicza To jak go huknę, to poleci jak Honda! Bo ja, kurde, nie lubię, jak mnie któś podgląda!!! Posiadam to nagranie z któregoś festiwalu YAPA. (i muszę przyznać, że coraz bardziej lubię pana Marcina) |