![]() |
Piosenka Prenatalna - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Wiersze (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=37) +---- Wątek: Piosenka Prenatalna (/showthread.php?tid=3905) |
Piosenka Prenatalna - Voland - 02-05-2007 Wiecie, że nowonarodozne dziecko - dopóki nie kichnie po raz pierwszy - żyje w świecie Elfów? ![]() Skoro wszystko dopiero przed nami To przed Tobą jest więcej niż wszystko Póki co niewprawnymi rękami Kołyszemy pustą kołyską Ty z elfami w szarym kapurze Zbierasz siły na ziemską wędrówkę Słów bez dźwięku masz pełną buzię Snów o dźwiękach masz pełną główkę Śnisz o smakach i o ciemności Śladach swiatła i śladach hałasu Juz Cię dziwi coś już coś złości Już Ci czas nie oszczędza czasu W Twoim świecie do góry nogami Antypodach, biegunie południa Żywe żródła biegną pod stopami Tonąc w sercach jak głębokich studniach Długa noc z polarnych najdłuzsza W końcu puści zorze łaskawsze Pierwszy krzyk - oto ciemność się złuszcza Bedziesz szedł w stronę światła już zawsze Długi dzień najdłuższy bo pierwszy W stutysieczych utopi Cię słońcach Krótki płacz - Pierwszy więc najszczerszy. Bedziesz szedł w stronę światła do końca... lipiec 2004 - Eryk - 02-05-2007 Świetny. Pelen ciepła i spokoju. Na prawdę mi sie podoba. - gosiafar - 02-05-2007 Czyżbyś, Volandzie, właśnie wtedy został Tatą? ![]() ![]() - Elzbieta - 02-05-2007 Voland napisał(a):Już Ci czas nie oszczędza czasu - ale i smutne. Fajnie, ze tak potrafisz pisac. - zamocik_23 - 02-05-2007 Voland napisał(a):Bedziesz szedł w stronę światła już zawsze Voland napisał(a):Bedziesz szedł w stronę światła do końca...super!!!!!!!!!! Cały wiersz mi się podoba, ale myślę, że całego charakteru nabiera dopiero po tym, jak przeczxytamy komentarz... przynajmniej dla mnie ![]() - gredler - 02-06-2007 Taki nick, a taki wiersz... - dauri - 02-06-2007 Pomysł dobry, gorzej z realizacją - bardzo kuleje rytm. No i odrobinę staranności by się przydało (literówki, polskie litery, interpunkcja, małe/duże litery). Nie rozumiem też składni ostatniej zwrotki. - Voland - 02-07-2007 Dziekuję Dauri! Odpowiem Ci tak, jak zawsze chciałem mojej polonistce ale brakowało mi odwagi : Małe i duże liery to przeżytek, interupunkcja jest przereklamowana a rytm i składnia jest symbolem niezależności i wiary w wolnośc jednostki... ![]() To piosenka. Ważne, że da się śpiewać. A Tatą jestem podwójnym! ![]() pozdrawiam wszystkich! - Krasny - 02-07-2007 .............. - gredler - 02-07-2007 Też mi się ten wers najbardziej podoba. - dauri - 02-07-2007 Voland napisał(a):Małe i duże liery to przeżytek, interupunkcja jest przereklamowana a rytm i składnia jest symbolem niezależności i wiary w wolnośc jednostki...Ja się z tym wszystkim zgadzam, ale najważniejsza jest konsekwencja. Duże/małe litery: dlaczego piszesz "elfy" raz z małej, raz z dużej? skąd ta wielka litera w "Pierwszy"? Interpunkcja:nie czepaiłbym się, gdyby wcale jej nie było. Ale jeżeli w paru miejscach jest to powinna być wszędzie. Rytm: Powinien być albo zdecydowanie "wolny", albo "równy". Inaczej sprawia wrażenie kulawego. Składnia: OK, jeżeli jest to zamierzony środek artystyczny. Innymi słowy - jaka by nie była wybrana konwencja, to powinna być zrozumiała i konsekwentnie stosowana. Nie chodziło mi wcale o to, że MUSZĄ być duże litery, interpunkcja, rytm itp. Pozdrawiam - Voland - 02-07-2007 Dauri! Ja się z tym wszystkim prawie zgadzam. Konsekwencja nie jest najważniejsza. Ale dziekuję za Twoje redaktorskie uwagi. Poczułem się jak w klasie przy tablicy . ![]() Natomiast wyłóż mi, proszę w czym rzecz ze złą składnią? pozdrawiam Po namyśle : Masz rację. To jest piosenka. Ma melodię i aranżację i może rzeczywiście lepiej jej słuchać niż czytać. Voland - dauri - 02-10-2007 Volandzie, Skoro to piosenka, to rytm może trochę kuleć (byle by się dało zaśpiewać bez transakcentacji) i mozna go dopasowywać do melodii. Oczywiście lepiej by nie kulał - wtedy tekst piosenki może zawzyczaj funkcjonować jako samodzielny wiersz. Ale kuleje u wielu tekściarzy, w moich przekładach piosenek też. Co do składni (ostatniej zwrotki): chodzi o wers "Krótki płacz - Pierwszy więc najszczerszy.". Sens rozumiem jako "Zapłaczesz krótkim płaczem - Pierwszym więc najszczerszym", ale składnia tego nie objaśnia. Po prostu jest sobie jakiś "krótki płacz" nie bardzo wiadomo jak dowiązany do całości. Nie napisałem jednakże że składnia jest zła, tylko że jej nie rozumiem. A utwór jako tekst piosenki bardzo mi się podoba - wówczas moje uwagi do "tego co widać" nie mają większego znaczenia. Pozdrawiam, Dauri |