![]() |
[tab] Portret płonący - prośba - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Muzyka (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: [tab] Portret płonący - prośba (/showthread.php?tid=3493) |
[tab] Portret płonący - prośba - Maxvir - 11-22-2006 Jak w temacie... Ma ktoś może taby do tej piosenki? Byłbym bardzo zobowiązany. - MateuszNagórski - 11-24-2006 Zazwyczaj jestem przeciwko, ale jakoś zasnąć nie mogę... ![]() Wkleiłbym tutaj, ale rzecz jasna się straszliwie rozłazi... M. - Zeratul - 11-24-2006 MateuszNagórski napisał(a):Wkleiłbym tutaj, ale rzecz jasna się straszliwie rozłazi...Możesz dać jako załącznik :] Pozdrawiam Zeratul - Przemek - 11-24-2006 "Portret płonacy" jest dośc prosty, ale możesz wrzucic taby jako załacznik *.txt, myślę że ktoś może jeszcze skorzystac z tego. - MateuszNagórski - 11-24-2006 Oczywiście, w swoim ograniczeniu technicznym nie pomyślałem o tym. W jednym miejscu (przejście e C a H) uprościłem, no ale... Nie przesadzajmy! Aha - jest to tab do intra jedynie, ale powtarzam... Nie przesadzajmy. ![]() M. - Kuba Mędrzycki - 11-24-2006 MateuszNagórski napisał(a):Oczywiście, w swoim ograniczeniu technicznym nie pomyślałem o tym.Skromniś ! - ps - 11-24-2006 Heh, a już się wczoraj brałem za ten utwór, ale także zrobiłem jedynie intro. ![]() A że wygląda nieco inaczej, niż u MateuszaNagórskiego - zamieszczam. ![]() Pozdrawiam ps - MateuszNagórski - 11-24-2006 ps napisał(a):Heh, a już się wczoraj brałem za ten utwór, ale także zrobiłem jedynie intro.No w zasadzie to samo, ale powtórzenie nie jest IDENTYCZNE (jest różnica w H), dlatego zapisałem dwa razy, zamiast użyć zwrotu x2 Pozdrawiam, M. - Przemek - 11-24-2006 MateuszNagórski napisał(a):ale powtórzenie nie jest IDENTYCZNE (jest różnica w H),No właśnie ja mam wątpliwości do tego pierwszego H na VII p. uderzasz tam struny G3 (na 8 p.) + A5 (9 p.), a następnie D4(na 9p.), tak na moje ucho to jednak tam jest E1 (na 7p.) + E6(na 7p.) i potem G3. (na 8p.), w powtórzeniu jest dokłądnie tak samo. Tak jest przynajmniej na oficjalnej płycie "Mimochodem" - MateuszNagórski - 11-24-2006 Przesłuchałem. Nie upieram się, że zapisałem identycznie, jak na płycie (chwilowo nie mam pod ręką gitary, a wczoraj pisałem z pamięci), ale DAM SOBIE JAJA UCIĄĆ, że powtórzenie nie jest identyczne. :-) Za pierwszym razem H jest niżej, za drugim wyżej. Pozdrawiam! - Przemek - 11-24-2006 Hmmm, tam jest tak że jest H na 2 progo i przejście na H na 7 progu. W obu powtorzeniach chyba jest podobnie. Dla zainteresowanych wycialem i zapsiałe mw mp3 tylko oba powtórzenia, niech wszyscy zainteresowani sprobują posłuchac i ocenic. - Elessar - 11-24-2006 Jak na moje koślawe ucho to chyba bardziej podobnie brzmi ![]() - tmach - 11-25-2006 MateuszNagórski napisał(a):DAM SOBIE JAJA UCIĄĆZ takimi deklaracjami to , na Twoim miejscu, byłabym ostrożna. Nawet jak masz rację. ![]() - MateuszNagórski - 11-25-2006 No, teraz wyraźnie słychać, że to dwa różne fragmenty. :-) Chociaż nie upieram się, że różnica jest taka, jak zapisana w tabulaturze. Teraz mam nawet przypuszczenie, jak powinno się to zapisać, ale - jak mówiłem - chwilowo nie mam gitary. M. - ps - 11-25-2006 H na drugim progu jest (moim zdaniem) zagrane tak samo. Slide chyba trochę się różni, ale nie sądzę żeby było to zamierzone. Pozdrawiam ps - MateuszNagórski - 11-25-2006 Nie chodzi o pierwsze dwa dźwięki w akordzie H, tylko o dwa następne. Pierwszy raz JK gra to niżej, za drugim razem wyżej. Z tego, co słyszę, są to te same dźwięki (stąd pewnie złudzenie identyczności), tylko zagrane w dwóch różnych oktawach (i na tym zapewne polega błąd w mojej tabulaturze, gdzie z twórczego rozpędu umieściłem zupełnie różne nuty). M. - ps - 11-25-2006 MateuszNagórski napisał(a):Pierwszy raz JK gra to niżej, za drugim razem wyżej. MateuszNagórski napisał(a):moim zdaniem w pierwszym fragmencie tego wysokiego H nie maTe wysokie H to ja słyszę bardzo wyraźnie. Jest ono lekko "wyciszone" z racji tego, że 'slajd' na strunie nomen-omen H, jest zagrany nieco inaczej, szybciej, niż we fragmencie drugim i te H jest zagrane niemalże równo z zakonczeniem tegoż slajdu. Ucinać sobie nic nie będę, ale wysokie H moim zdaniem tam jest. Pozdrawiam ps - Przemek - 11-25-2006 Oczywiscie, że w obu powtórzeniach drugie H jest na 7 progu. Różnica jest taka, że za pierwszym razem słabiej słychac E na wiolinach uderzone, E basowe jest identyczne. - Przemek - 11-28-2006 Wracają do grania piosenki. Jedna mała uwaga, pierwsze H to nie jest H tylko Fis0 i wtedy gra się następująco: ..Fis0..........H --2-----------7----------- ------1------------------- ------------------8------- --1----------------------- -------------------------- --------------7----------- Oczywiście przy przejściu z Fis0 na H jest ów charakterystyczny ślizg słyszalny. Zawsze grałem Fis0, ale dałem się zasugerowac, że to H ![]() - ps - 11-29-2006 O kurka, rzeczywiście... Pozdrawiam ps - Przemek - 11-29-2006 Trzeba miec więcej zaufania do nut Tomka ![]() - ps - 11-29-2006 Przede wszystkim - trzeba mieć więcej zaufania do akordów zerowych granych niebarre'owo. ![]() Pozdrawiam ps - Przemek - 11-29-2006 No generalnie można grac akordy na cztery zasadnicze sposoby: - barowo, weselnie, koncertowo i domowo ![]() |