Na rzecz tezy Lema - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: Na rzecz tezy Lema (/showthread.php?tid=3291) |
Na rzecz tezy Lema - Krasny - 10-09-2006 Jeden gość na portalu gazeta.pl, jako komentarz do artykułu o skazaniu sprawcy głośnego wypadku na pięć lat więzienia napisał(a):20 lat za wypadek w ktorym sa ranni a dozywocie dla tych co zabili czlowieka.Co o tym sądzicie, Drodzy Szanowni? [ Komentarz dodany przez: ann: 10 Październik 2006, 21:30 ] Poprawiłam układ tekstu w cytowanym fragmencie, bo się trochę "rozjechał" - gredler - 10-09-2006 Po pierwszem, Srogi Krasny, wybacz mi moją ignorancję, ale o jaką tezę Lema rzecz się rozchodzi? Po drugiem, to poniekąd ów Gość ma rację: kierowcy odpowiedzialni za wypadki drogowe powinni być pociągani do większej odpowiedzialności. [Oczywiście jest to bardzo ogólne stwierdzenie, ale jest dość późno.] Niestety! Postulaty Gościa są utopijne. Ileż to artykułów zostało już wydrukowanych o przepełnionych więzieniach, braku środków na ich utrzymanie i w ogóle o opłakanym stanie polskiego więziennictwa. Po trzeciem, miałem pewne przypuszczenia co do przyczyny zajadłości i goryczy zacytowanego przez Ciebie postu. Moje przypuszczenia zostały potwierdzone w przedostatnim zdaniu: Gość napisał(a):az ofiara bedzie... i wszystko jasne. - Alek - 10-10-2006 gredler napisał(a):Po pierwszem, Srogi Krasny, wybacz mi moją ignorancję, ale o jaką tezę Lema rzecz się rozchodzi?Masz to w temacie zdaje się A co do artykułu Gościa - ma może trochę racji (w tym,że kary można by zwiększyć),może ma powód,żeby pisać tak,a nie inaczej,co nie zmiania faktu,że pierd*oli jak potłuczony... - ja - 10-10-2006 mi też się tak wydaję. jako rowerzysta wiem coś o tym jak jeździ ta banda debili. prze wszystkim mandaty widełki nie powinny być co 10 km, tylko powinny być ustawiane procentowo. przecież przekroczenie prędkości o 20 km na autostradzie nie równa się przekroczeniu prędkości o 20 jeśli dozwolona jest prędkość 20 km. nie popieram wsadzania do więzień, popieram wysokie kary finansowe. - gredler - 10-10-2006 Alek napisał(a):Masz to w temacie zdaje sięAle widać ten podtemat tylko na liście, a teraz nie. Poza tym zrzucam to na karb późnej godziny, o której pisałem poprzedniego posta. - tmach - 10-10-2006 A dla mnie facet w dużej części ma rację. Sama jestem kierowcą i niejednokrotnie muszę myśleć za innych. W przypadku tego faceta skazanego na 5 lat, nikt mi nie wmówi, że jazda 120 km/h przy gołoledzi, na moście, to nie jest bezmyślność. - Przemek - 10-10-2006 ja napisał(a):mi też się tak wydaję. jako rowerzysta wiem coś o tym jak jeździ ta banda debili.Tak, zgadza się! Rowerzyści to w dużej części banda debili. Woli taki zginąc, ale za nic ręki nie wystawi na znak, że chce skręcic. Do osi jezdni też nie zjedzie, gdy skręca w lewo. Po co, lepiej znienacka wyskoczyc pod koła samochodu... Ja miałem taki przypadek że jechałem z kolegą samochodem i przed nami jechała rowerzystka. Zbliżalismy się do skrzyżowania, kolega stwierdził że na 100% będzie ona skrecac w lewo, zwolnił by pozwolic jej skręcic. Jednak pani rowerzystka pojechała dalej prosto, więc za skrzyżowaniem ją wyprzedzilismy, wtedy rowerzystka zawrociła i skręciła tam gdzie miała... - ja - 10-10-2006 Przemek napisał(a):Tak, zgadza się! Rowerzyści to w dużej części banda debili. Woli taki zginąc, ale za nic ręki nie wystawi na znak, że chce skręcic. Do osi jezdni też nie zjedzie, gdy skręca w lewo. Po co, lepiej znienacka wyskoczyc pod koła samochodu...oczywiście. zgadzam się, że rowerzyści czasami źle się zachowują (sam pewnie tak robię - choć daję znak kiedy skręcam), natomiast to nie usprawiedliwia kierowców. A ta kobieta mogła się poprostu zagapić - każdemu zdarzają się błędy. - Alek - 10-10-2006 ja napisał(a):każdemu zdarzają się błędy.Wybaczcie,ze polecę teraz oczywistym truizmem - ale niektóre blędy wiele kosztują... - Przemek - 10-10-2006 ja napisał(a):A ta kobieta mogła się poprostu zagapić - każdemu zdarzają się błędy.Ona na pewno się nie zagapiła. - Tomek_Ciesla - 10-10-2006 ja napisał(a):A ta kobieta mogła się poprostu zagapić - każdemu zdarzają się błędy.Ten facet co zabił 5 osó też mógł się zagapić, ato go w żadnym wypadku nie usprawiedliwia... - Markowa :) - 10-11-2006 No niestety. A jesli chodzi o kary to jestem za podniesieniem "stawek" dla pijanych kierowców. - ja - 10-11-2006 Przemku jak to się nie zagapiła ? zrobiła na złość ? nie usprawiedliwiam jej. mówię tylko, że mogło tak być - idioci zdarzają się wszędzie. Tomek_Ciesla napisał(a):Ten facet co zabił 5 osó też mógł się zagapić, ato go w żadnym wypadku nie usprawiedliwia...otóż nie. przekraczanie prędkości o chyba 50 km nie jest zagapianiem się, tak samo jak zasuwanie z taką prędkością na gołoledzi. - Przemek - 10-11-2006 ja napisał(a):Przemku jak to się nie zagapiła ? zrobiła na złość ? nie usprawiedliwiam jej. mówię tylko, że mogło tak być - idioci zdarzają się wszędzie.Oczywiście że się nie zagapiła. Po prostu bała się skręcac przed samochodem. To było widac. ja napisał(a):przekraczanie prędkości o chyba 50 km nie jest zagapianiem się, tak samo jak zasuwanie z taką prędkością na gołoledzi.To samo z wariackim wyprzedzaniem, jak to zrobiła jedna pływaczka. - Krasny - 10-11-2006 Ale widzisz, w przypadku pływaczki wszyscy jej współczują że taka wielka tragedia się przytrafiła. Natomiast w przypadku tego gościa od 5 ofiar - spotyka go ogólne potępienie. Hipokryzja świat połyka. - Alek - 10-11-2006 Bez przesady - jej też się dostało nieźle... Ale co powiesz o Gołasiu? Tam to nie tyle była typowa głupota i brawura,ile zmęczenie i przecenienie własnych sił... - Zbigniew - 10-11-2006 Czyżby samochód wymyślono po to - aby każdy mógł się przekonać, że idiota może siedzieć w każdym z nas? A może, żeby się przekonać, że za głupotę można słono zapłacić? - Przemek - 10-11-2006 Alek napisał(a):Bez przesady - jej też się dostało nieźle...chyba raczej nie bardzo, bo nadal pływa... - Alek - 10-11-2006 A ten wypadek w basenie spowodowała? Gorzej jakby dalej jeździła... - Markowa :) - 10-11-2006 Ale nieumyślne spowodowanie śmierci to przestępstwo w tym kraju... - ja - 10-12-2006 Przemek napisał(a):Oczywiście że się nie zagapiła. Po prostu bała się skręcac przed samochodem. To było widac.no a ja próbowałem wytumaczyć dlaczego zrobiła źle Zbigniew napisał(a):Czyżby samochód wymyślono po to - aby każdy mógł się przekonać, że idiota może siedzieć w każdym z nas?takich dowodów można znaleźć dość sporo. samochód jest jednym z nich. Przemek napisał(a):chyba raczej nie bardzo, bo nadal pływa...a może nie powinna ? - Przemek - 10-12-2006 ja napisał(a):a może nie powinna ?Nie o to chodzi... |