,,Złoto'' - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Wiersze (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=37) +---- Wątek: ,,Złoto'' (/showthread.php?tid=3254) |
,,Złoto'' - radziu_88 - 09-30-2006 Napisane z okazji 18 urodzin mojej przyjaciółki(jeszcze ich nie miała) ,,Złoto'' Złoto jest piękne,gdy słońce rano wstaje Uśmiech na twarzy się pojawia i dusza się raduje Złoto jest przeklęte,gdy zachodem ból daje A my jak zwiędłe Kwiatki rozpacz po Tobie czuje Jak ryba bez wody,człowiek bez powietrza żyć nie może tak my-Kwiatki bez Twojego blasku giniemy A gdy jesteś,w naszym marnym żywocie,jasne wstają zorze I my pełnymi zieleni liści i łodyg kwitniemy I gdy jeden z Kwiatów zostanie przesadzony Choćby i na bardzo odległym drugim końcu świata Choćby i grunt pod nami był rozdrobniony Blask Twój zza horyzontu znaczył będzie początek lata Więc Złoto,rozświetlaj nasze drogi przyszłości My Ci dajemy słowo naszej wierności Bo Złoto dawać i Złotem być To szczęście dla którego warto żyć! - Nowhere Woman - 09-30-2006 To tak na poważnie, patetycznie czy jest to pastisz )? - radziu_88 - 09-30-2006 Poważnie - Simon - 10-01-2006 Nowhere Woman napisał(a):czy jest to pastiszAle pastisz czego/kogo? - fizol - 10-01-2006 A ja się spodziewałem najpopularniejszej krasnoludzkiej pieśni "złoto, złoto, złoto" - radziu_88 - 10-01-2006 fizol napisał(a):A ja się spodziewałem najpopularniejszej krasnoludzkiej pieśni "złoto, złoto, złoto"Przykro mi,że Cię rozczarowałem : - laura - 10-01-2006 jak dla mnie to "złoto" wszystko psuje. - Nowhere Woman - 10-01-2006 Simon napisał(a):Ale pastisz czego/kogo?Zapewne gdyby to był pastisz kogo/czegokolwiek, to Radziu by to uświadomił : - Simon - 10-01-2006 Nowhere Woman napisał(a):gdyby to był pastisz kogo/czegokolwiek, to Radziu by to uświadomiłZapewne. Ale to Ty zadałaś pytanie o pastisz. - radziu_88 - 10-01-2006 Prosze o komentowanie wiersza a nie o dyskusje czy to pastisz.Wiersz napisałem sam.Proszę o uwagi i opinie ) - Simon - 10-01-2006 radziu_88 napisał(a):Prosze o komentowanie wiersza a nie o dyskusje czy to pastisz.Wiersz napisałem sam.Proszę o uwagi i opinieOk. Zatem: nie podoba mi się. - Nowhere Woman - 10-01-2006 Dla mnie ten wiersz, jeśli jest rzeczywiście w tonie poważnym, może wywołać niezamierzone efekty komiczne ) - laura - 10-01-2006 chyba nie lubisz tej dziewczyny.. wiersz nie podoba mi się.. - radziu_88 - 10-01-2006 Simon napisał(a):nie podoba mi się. laura napisał(a):wiersz nie podoba mi się..To moge zrozumieć laura napisał(a):chyba nie lubisz tej dziewczyny..Ale to mnie rani... ;( - Alek - 10-02-2006 Widzisz Radziu - czytając ten wiersz i Twoje komentarze - powtórzę za Daukszewiczem - to jest takie melorecytowanie na tle muzyki Chopina patrząc w Orła Białego... I powtórzę też za Simonem i laurą - nie podoba mi się. A jaka była reakcja koleżanki,jeśli wolno spytać? A na osiemnastki to raczej luźniejsze rzeczy powinny być... - Nowhere Woman - 10-02-2006 Luźniejsze - albo takie coś z odpowiednim przymrużeniem oka. Tekst podobałby mi się, gdyby był tak kolokwialnie mówiąc dla jaj pisany, a że nie jest... - fizol - 10-02-2006 Alek napisał(a):A na osiemnastki to raczej luźniejsze rzeczy powinny być...A niby czemu? 18 lat to bądź co bądź jakiś ważny (choć w sumie 'ustawowo' ) dzień (okoliczność), więc czemu nie coś poważnego? Może nie akurat w takiej formie jak tu, ale czemu akurat luźne?? - laura - 10-02-2006 radziu_88 napisał(a):Ale to mnie rani... ;(przepraszam, nie chciałam. Wiesz, pomyśl o niej, uśmiechnij się i napisz coś prostszego w stylu, formie.. Na pewno pójdzie lepiej. - Alek - 10-02-2006 fizol napisał(a):ale czemu akurat luźne??Kurde - luźne osiemnastki są najfajniejsze laura napisał(a):Na pewno pójdzie lepiej.No wiesz - wiersz Radzia jako literatura jest do bani,ale żeby zakręcić w głowie jakiejś dziołszce - to czemu nie - Nowhere Woman - 10-02-2006 Alek napisał(a):wiersz Radzia jako literatura jest do bani,ale żeby zakręcić w głowie jakiejś dziołszce - to czemu nieAlek! Piwo stawiam Z zakręceniem w głowie bym nie przesadzała... - tmach - 10-02-2006 Radziowi, by zakręcić w głowie jakieś dziewczynie wiersz nie jest potrzebny - Krasny - 10-02-2006 .............. - radziu_88 - 10-03-2006 Krasny napisał(a):AniaCZemu Ania? :rotfl: tmach napisał(a):Radziowi, by zakręcić w głowie jakieś dziewczynie wiersz nie jest potrzebnyA czemu tak myślisz? : - tmach - 10-03-2006 Chłopak z gitarą. Śpiewający jeszcze . To jest to. - Elessar - 10-03-2006 To jest to co było kiedyś - radziu_88 - 10-03-2006 Elessar napisał(a):To jest to co było kiedyśCzyżby własne doświadcznie? :rotfl: :rotfl: - Elessar - 10-03-2006 Obserwacje, Radziu, obserwacje Młodzież się zmienia - Krasny - 10-03-2006 ............. - Elessar - 10-03-2006 Cóż jakby to określić... Najpierw uściśle to, że ja np nie poczuwam się do "młodzieży teraz". Wolałem czasy tak sprzed...10 lat? Choć sam z nich wiele nie pamiętam to jednak z opowieści wielu znajomych wiem, że wtedy było lepiej Aktualnie dla wielu (mówię wielu, a nie wszystkich!) dziewczyn liczy się kto jest większym cwaniakiem, ma bardziej wypchany portfel, itd. Może przesadzam...ale coś takiego się coraz bardziej uwidacznia. I choć znam wiele "normalnych" osób to wśród młodych dziewczyn da się coraz bardziej zaobserwować to, że teraz facet czasami im "gorszy" tym dla nich lepszy. Wartości, które liczyły się kiedyś teraz liczą się coraz mniej... Krasny napisał(a):EllesarzeWiem, że się czepiam Ale wolę wersję Elessar - Krasny - 10-03-2006 .................. |