Szukam tytułu piosenki o pożarze - pomóżcie - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Szukam tytułu piosenki o pożarze - pomóżcie (/showthread.php?tid=3041) |
Szukam tytułu piosenki o pożarze - pomóżcie - marii07 - 08-11-2006 witam Słyszałam na koncercie Kaczmarskiego piosenkę i nie mogę jej znaleść jak do tej pory na żadnej płycie( niestety nie mam ich wszystkich). Piosenka jest o pożarze(jak dobrze pamiętam, to mógł być jakiś dworek). Oczywiście to nie była Ballada o spalonej synagodze. Może ktoś wie o jaką piosenkę mi chodzi i na jakiej płycie ona jest? pozdrowienia - pkosela - 08-11-2006 "A my nie chcemy uciekać stąd" ? "Pompeja" ? Pzdr Pe Ka - ann - 08-11-2006 marii07 napisał(a):Piosenka jest o pożarze(jak dobrze pamiętam, to mógł być jakiś dworek).Ja bym stawiała na "A my nie chcemy uciekać stąd" Ale tego nie śpiewał JK, a Gintrowski (płyta "Pamiątki" chociażby) - Kuba Mędrzycki - 08-11-2006 No właśnie, ciekawe na którym konceircie Kaczmarskiego słyszałaś tę piosenkę? :/ - Elessar - 08-11-2006 Może to był koncert Tria? - tmach - 08-11-2006 "Płomienie z kredensów, wykładzin i krzeseł". Jak przeczytałam dworek, to mi sie skojarzyło z " Ofiarą" - Kuba Mędrzycki - 08-11-2006 Tak, to też by się zgadzało i pasowałoby do koncertu Jacka. - marii07 - 08-12-2006 wielkie dzięki Chodziło mi o piosenkę "Ofiara", teraz powiedzcie mi na której płycie ta piosenka jest. Koncert na którym słyszałam tą piosenkę był w 2001r. w Bielsku. - tmach - 08-12-2006 Suplement , płyta nr 5 Rarytasy i niespodzianki . - Elessar - 08-12-2006 marii07 napisał(a):Koncert na którym słyszałam tą piosenkę był w 2001r. w Bielsku.To się cholera nazywa urodzić się o te kilka lat za późno :/ - marii07 - 08-12-2006 Kaczmarski w Bielsku był wiele razy z koncertem, mówił że lubi śpiewać w Bielsku ,że jest dobra publiczność. Mnie udało się być na jego koncercie 3 razy. Faktycznie masz czego żałować - Elessar - 08-12-2006 Mój znajomy ma autograf od JK jak był w Bielsku 17.11.1997 - akurat w moje urodziny... :/ Więc to jest dopiero...niefajna rzecz nie znać go wcześniej. - marii07 - 08-12-2006 Nie chc ę się za bardzo chwalić ale ja mam dwa autografy Kaczmara, z dedykacją - marii07 - 08-12-2006 Czy piosenka Ofiara jest na jakiejś innej płycie którą można kupić pojedyńczo, no bo ten suplement to trochę kosztuje - fizol - 08-12-2006 Raczej napewno nie - Zeratul - 08-12-2006 marii07 napisał(a):Czy piosenka Ofiara jest na jakiejś innej płycie którą można kupić pojedyńczo, no bo ten suplement to trochę kosztujeTrochę kosztuje, ale z pewnością warto go kupić (choćby ze względu na skompletowanie trylogii Tarkowskiego - "Rublow" (z boxu), "Ofiara" i "Stalker" ) Pozdrawiam Zeratul - tmach - 08-12-2006 W sumie te 130 zł za 6 płyt z piosenkami plus 1 z wierszami , to nie tak dużo. Wychodzi niecałe 20 zł za sztukę. Ale rozumiem, że nie każdy, w kazdej chwili moze sobie pozwolic na taki wydatek. - Przemek - 08-12-2006 tmach napisał(a):W sumie te 130 zł za 6 płyt z piosenkami plus 1 z wierszami , to nie tak dużo.Pojedyńcze płyty z SUplementu bywaja na allegro, zresztą sam SUplement można taniej dostac. Hehe, a tej ostatniej płytki z wierszami do tej pory nawet z koperty nie wyjąłem :] - tmach - 08-12-2006 To jest nas juz dwoje - partycja - 08-12-2006 i ja i ja - michalf - 08-12-2006 Elessar napisał(a):Mój znajomy ma autograf od JK jak był w Bielsku 17.11.1997 - akurat w moje urodziny... :/ Więc to jest dopiero...niefajna rzecz nie znać go wcześniej.Elessar, kiedyś JK grał koncert w Koszalinie, ja o tym wiedziałem, nawet wiedziałem kto zacz, choć twórczości prawie nie znałem. Mogłem pójść, zabrakło wtedy imperatywu :/ - misiek-st - 08-15-2006 marii07, "Ofiarę" w wykonaniu co prawda nie autorskim, niemniej bardzo ciekawym, można ściągnąć stąd . - Kuba Mędrzycki - 08-15-2006 A po co komu nagranie nieautorskie, skoro jest autorskie To tak jakby ściągać Satisfaction nie w wykonaniu Rolling Stones'ów, a śpiewane przez jakiś zespół X w garażu - Tomasz Susmęd - 08-15-2006 dzieki Kuba za komplement. ts - Ysabell - 08-15-2006 Wetknąć kij w mrowisko? Wetknę, bo jeszcze tego nie robiłam. :] Wersja nieautorska podoba mi się dużo bardziej. Polecam. Dziękuję za uwagę. - Przemek - 08-15-2006 Kuba Mędrzycki napisał(a):A po co komu nagranie nieautorskie, skoro jest autorskieA z ciekawości jak wyszła aranżacja fortepianowa do "Ofiary" i jak to brzmi na dwie gitary i piano. Kuba Mędrzycki napisał(a):To tak jakby ściągać Satisfaction nie w wykonaniu Rolling Stones'ów, a śpiewane przez jakiś zespół X w garażuTo Tomek musi miec zajebisty garaż. Tylko pozazdrościc akustyki... [ Dodano: 15 Sierpień 2006, 23:32 ] Kuba Mędrzycki napisał(a):A po co komu nagranie nieautorskie, skoro jest autorskieA po co komu koncerty nieautorskie:> Kuba po co się męczysz, zamiast jechac na koniec Polski z koncertem wyslij im płytę Jacka, niech puszczą ze sceny - MacB - 08-15-2006 Kuba Mędrzycki napisał(a):To tak jakby ściągać Satisfaction nie w wykonaniu Rolling Stones'ów, a śpiewane przez jakiś zespół X w garażuTaak? A co powiesz o tym ? - Kuba Mędrzycki - 08-15-2006 Tyle, że to już są wariacje na temat. Swoją drogą, szkoda że palant urębał się na palmie i łeb se rozwalił, bo miałem już bilety na Micke'a w Warszawie :/ - MacB - 08-15-2006 Od lat ten cover (obok "Summertime" J. Joplin) jest jednym z moich ulubionych. Tak w ogóle, to lubię coverologię A Stonesów, to trzeba było widzieć w Chorzowie - to było coś! P.S. Kończe offtop, bo mnie AA pogonią - Kuba Mędrzycki - 08-15-2006 Byłeś?! Wtedy to też moje radio organizowało [ Dodano: 16 Sierpień 2006, 00:36 ] Ok, skoro OT to i ja kończę :/ |