Forum o Jacku Kaczmarskim
Od czego zacząć przygodę z Kaczmarskim? - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Muzyka (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Od czego zacząć przygodę z Kaczmarskim? (/showthread.php?tid=2896)

Strony: 1 2 3 4 5 6

Od czego zacząć przygodę z Kaczmarskim? - acmorgop - 06-27-2006

Witam serdecznie Smile

Gitare posiadam od jakichs 2 tygodni, wiec jestem calkowitym zoltodziobem. Oczywiscie do nauki gry na tym instrumencie zmotywowala mnie tworczosc Kaczmarskiego, stad mam do Was pytanie, moi drodzy:

Ktory utwor jest najltawiejszy do zagrania?

Podejrzewam, ze "Konfesjonal" jest dosc przyjemny na poczatek, ale niestety nie ma tabów tego utworu na stronce, a jak do tej pory umiem grać jedynie z nich Sad Czy moze ktos ewentualnie rozpisac ten uwtor w tabulaturze?

Z gory dziekuje Smile

- fizol - 06-27-2006

Najłatwieszje są te "walcowate" Wink

Pijany Poeta, Mufka, etc

- Michal - 06-27-2006

Na gitarze zagrałem 1 piosenkę w życiu i było to "Spotkanie w porcie". Polecam Smile

- Kuba Mędrzycki - 06-27-2006

A "Księżniczka i pirat" to nie łaska? Smile

- fizol - 06-27-2006

Se wymyślił Tongue

- Elessar - 06-28-2006

Kuba Mędrzycki napisał(a):A "Księżniczka i pirat" to nie łaska? Smile
Może od razu "1788"? :rotfl:

Nie no, ale tak na serio to możnaby nawet chyba od "Pompei" zacząć. A do piosenek typu Mufka, Pijany Poeta dołączyłbym jeszcze Kamboja Big Grin W końcu piosenka, w której można poćwiczyć F-dur Tongue

- acmorgop - 06-28-2006

Czy w takim razie moge prosic o jakis rozpis Mufki na taby? :niepewny:

- Adam_Leszek - 06-28-2006

Całkowicie najprostsze (mam na myśli akordy, bo początkujący mogą używać normalnego bicia w podanych przeze mnie piosenkach zamiast "grać palcami") są:

Statki, Czarne suchary, List z Moskwy, Krowa, Powrót sentymentalnej panny "S", Wydarzenie w knajpie i zapewne jeszcze kilka innych.

Jeżeli potrafisz zagrać jeden z tych utworów - potrafisz grać je wszystkie. Do wszystkich wystarczy znać akordy: a-moll, d-moll, E-dur, ewentualnie jeszcze A7 i E7.
Elessar napisał(a):Nie no, ale tak na serio to możnaby nawet chyba od "Pompei" zacząć.
Wątpię. Już trzeba dość sporo akordów znać... chyba przyznasz, że podane przeze mnie utwory są prostsze?

- misiek-st - 06-28-2006

Leszek napisał(a):
Elessar napisał(a):Nie no, ale tak na serio to możnaby nawet chyba od "Pompei" zacząć.
Wątpię. Już trzeba dość sporo akordów znać...
I w "Pompei" jest trochę zakręcone bicie.

- Elessar - 06-28-2006

Leszek napisał(a):Wątpię. Już trzeba dość sporo akordów znać... chyba przyznasz, że podane przeze mnie utwory są prostsze?
Hmm rzeczywiście są prostsze, a zresztą do "początku Pompei" są też łatwe chwyty: e-moll, A-dur, a-moll, G-dur, D-dur, H7-dur... No dobra może jest ich troche Tongue
misiek-st napisał(a):I w "Pompei" jest trochę zakręcone bicie.
Może troche... Smile
acmorgop napisał(a):Czy w takim razie moge prosic o jakis rozpis Mufki na taby?
Jej nie trzeba rozpisywać Smile Tam są 2 chwyty: C-dur i G-dur. Grając pociągasz strunę basową odpowiednią dla chwytu (która według ciebie najlepiej brzmi w tym akordzie Wink ) i dwa razy wszystkie 3 wiolinowe naraz Smile

- cell - 06-28-2006

myślę że Cromwell jest bardzo prostym utworem na początek, spróbuj tylko nauczyć się szybko zmieniać te akordy, wybić sobie marszowe tempo (idą na londyn - idą purytanie! - musi być marsz, wiesz "TU TU TU TU" na e-mollu i trochę żywsze a G a Ga na potem) i w przerwach pomiędzy zwrotkami pieprznąć ostro w odpowiednie akordy jak byś 'szedł'. Do tego śpiew też nie jest trudny, jedynie trudno nie fałszować - ale dasz radę.

- Elessar - 06-28-2006

cell napisał(a):Do tego śpiew też nie jest trudny, jedynie trudno nie fałszować - ale dasz radę.
No właśnie przez to, że trudno nie fałszować to jest trudny Wink Jak jest na e-mollu to to jeszcze spoko, ale już jak się zaczyna to od a-molla to jest problem Big Grin

- cell - 06-28-2006

Elessar napisał(a):
cell napisał(a):Do tego śpiew też nie jest trudny, jedynie trudno nie fałszować - ale dasz radę.
No właśnie przez to, że trudno nie fałszować to jest trudny Wink Jak jest na e-mollu to to jeszcze spoko, ale już jak się zaczyna to od a-molla to jest problem Big Grin
mi właśnie łatwiej a-moll-Gdur wyrobić niż trzymać jedną linię na emolu Wink

- acmorgop - 06-28-2006

Dziekuje za liczne porady, ale na razie najlepiej wychodzi mi gra pojedynczymi paluszkami (jak chocby w "Naszej Klasie"), natomiast bicie we wszystkie struny lub szybka zmiana chwytow to dla mnie jeszcze abstrakcja:
cell napisał(a):myślę że Cromwell jest bardzo prostym utworem na początek, spróbuj tylko nauczyć się szybko zmieniać te akordy
Postaram sie, ale czarno to widze Smile

- Elessar - 06-28-2006

No i można też zawsze poćwiczyć grę palcami na piosence "Kanarek" Smile

- Simon - 06-28-2006

Leszek napisał(a):zapewne jeszcze kilka innych.
Jednymi z "najbanalniejszych" muzycznie są na pewno: "Głupi Jasiu" i "Lalka...".

- Kuba Mędrzycki - 06-28-2006

Co do tej pierwszej, to bym dyskutował Smile Jesli chce się ją porządnie zagrac, to choćby w pierwszym wersie nalezy grać na zmianę c-moll G-dur, a to już może nie być takie "najbanalniejsze" dla początkującej osoby.
Jest tam jeszcze kilka innych "smaczków", z którymi nowicjusz może sobie na początku nie radzić.
Przy okazji warto poruszyć tutaj jedną ważną kwestię - a mianowicie, wbrew pozorom piosenki JK, nie są wcale takie łatwe do zagrania. Mają one wiele pułapek rytmicznych, melodycznych i akordowych. Pomimo tego, że spora ich część z pozoru wygląda na banalne.
Oczywiście, o ile chce się je zagrać, tak jak wymyślił je sobie autor.

- fizol - 06-28-2006

Kuba Mędrzycki napisał(a):c-moll G-dur, a to już może nie być takie "najbanalniejsze"
no ale nie z kapo??

Z kapo też nie nalezy do najprostszych rozwiązań. Oczywiście, powtarzam - dla początkującego.

- fizol - 06-28-2006

Dlaczego nie??

A ile zmian akordów robisz w pierwszym wersie?

- Simon - 06-28-2006

Można zrobić pięć, ale można ich nie robić wcale i śpiewać wers na jednym akordzie.

- dauri - 06-28-2006

Najłatwiejszy jest refren "Murów" - ten bezpośrednio przed trzecią zwrotką Wink .
Polecam też "Balladę o ubocznych skutkach alkoholizmu" i "Kanarka". A piosenką, której zagranie może zrobić wrażenie przy stosunkowo małym nakładzie pracy to "Pompeja II (Lupanar)". Gra się to na jednym chwycie w trzech różnych pozycjach, z bardzo łatwym palcowaniem. Tab jest tu (albo kilka postów niżej).

Pozdrawiam
Dauri

Re: Od czego zacząć przygodę z Kaczmarskim? - Krasny - 06-28-2006

..............

I love Ob³awa!!! - Gitarex - 06-28-2006

Dla mnie zacz±æ mo¿na tylko od "ob³awy" i "Lekcji Historii Klasycznej". Notabene do dzi¶ moje ulubione utwory.
Ps. Mo¿e ew. "Sen Katarzyny" i "Pompeje", w koñcu wszystko to klasyka Big Grin

- pkosela - 06-28-2006

Nikt nie zaczynał od "Przedszkola"?
Hmmm....

Pzdr
Pe Ka

Simon napisał(a):Można zrobić pięć, ale można ich nie robić wcale i śpiewać wers na jednym akordzie.
Można też Wojnę postu z karnawałem zagrać praktycznie tylko na e-moll. Smile

- Simon - 06-28-2006

Kuba Mędrzycki napisał(a):Można też Wojnę postu z karnawałem zagrać praktycznie tylko na e-moll.
A pewnie. Smile
Mimo wszystko "Jaś" jest łatwiejszy muzycznie do wykonania i o ile, bez zbytniej szkody dla piosenki, można pierwszy wers "Jasia" zagrać na jednym akordzie, o tyle w przypadku "Wojny..." psułoby to cały efekt.
Inaczej mówiąc: wydaje mi się, że w "Wojnie..." NALEŻY zmieniać akordy, gdyż to stanowi ową swoista potęgę tego utworu, ów "czad", natomiast zmiana akordów w pierwszym wersie "Jasia" nie jest NIEZBĘDNA.

- dauri - 06-28-2006

Jest jeszcze piosenka grana na jednym akordzie: "Misja" z modulacją po każdej zwrotce. Doskonałe do ćwiczenia wytrzymałości w trzymaniu chwytu barré.

Pozdrawiam
Dauri

Re: Od czego zacząć przygodę z Kaczmarskim? - acmorgop - 06-29-2006

Krasny napisał(a):
acmorgop napisał(a):Witam serdecznie Smile
Gitare posiadam od jakichs 2 tygodni, wiec jestem calkowitym zoltodziobem. Oczywiscie do nauki gry na tym instrumencie zmotywowala mnie tworczosc Kaczmarskiego,
Jeżeli tak to Obława. Tylko i wyłącznie. Od niej wszytsko się zaczyna, i gitara się zaczyna, i poezja się zaczyna, i przekaz intelektualny się zaczyna. Amol, Cdur, potem przekładamy rękę - Gdur, a potem już z powrotem jesteśmy przy Cdurze. To jest Obława, przed maturą się grało, grało...
Oj gdybym ja wiedzial, jakie tu jest bicie, to bardzo chetnie bym sprobowal Smile

dauri- nie moge sciagnac "Pompei" z tego linka :/