![]() |
Wspomnienie o Jacku Kaczmarskim w drugą rocznicę Jego śmierc - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Szkoła (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: Wspomnienie o Jacku Kaczmarskim w drugą rocznicę Jego śmierc (/showthread.php?tid=2513) |
Wspomnienie o Jacku Kaczmarskim w drugą rocznicę Jego śmierc - Tomek_Ciesla - 04-03-2006 Z racji mojego zainteresowania twórczosią i życiem Jacka, dostałem od mojej polonistki pracę, na temat życia i twórczości Mistrza z okazji II rocznicy śmierci. Nie chciała sprecyzować dokładniej tematu, chcąc pozostawić mi w tej sprawie wolną rękę. Co radzicie mi zamieścić w tej pracy (jest to prezentacja na forum klasy około 20 minut)? Z góry dziękuję za pomoc ![]() Pozdrawiam, Tomek - mejdejo - 04-03-2006 dostałem podobną - zracji zainteresowania i z racji, że ktoś to musi zrobić, "bo Kaczmarski jest w programie nauczania" ![]() wybrałem tak: Mury (niestety) Przedszkole Przejście Polaków Przez Morze Czerwone Powrót Sentymentalnej Panny S i jeszcze będę o Solidarności mówił, bo to co przygotuję o JK ma się tyczyć Solidarności i tamtego okresu - Tomek_Ciesla - 04-03-2006 myślę że na miejscu byłoby zaprezentowanie drzewa genealogicznego i jeszcze paru bardziej osobistych piosenek, tylkoże w tym momencie poza balladą o windzie nie przychodzi mi żadna do głowy... - mejdejo - 04-03-2006 Wędrówka z Cieniem? - Tomek_Ciesla - 04-03-2006 tak... jeszcze może być szklana góra, testament '95, nie lubie... tylko które z tego wybrać ![]() ![]() - mejdejo - 04-03-2006 Tomek_Ciesla napisał(a):co by nie nudzić kolegówi tak ten temat ich zanudzi ![]() ![]() - Tomek_Ciesla - 04-03-2006 :rotfl: nie wiem czy po ostatniej wycieczce to kogoś u mnie w szkole rozbawi ale zaryzykuję ![]() - mejdejo - 04-03-2006 miłe wspomnienia z wycieczek ![]() ![]() ![]() - tarkun - 04-03-2006 Mam podobną prace do wykonania, ale z własnego wyboru w ramach tzw. "pracy rocznej" na temat związany z kulturą XX wieku. Ja szykuję prezentację multimedialną w której wykorzystam fragmenty video koncertów Jacka, pewnie kilka wycinków z wywiadu (Kosmopolak) i fragmenty wrocławskiego koncertu Galeria. Proponuję Wam podobną rzecz, szczególnie jeśli szkoła dysponuje rzutnikiem cyfrowym! Jeszcze jedna rada - jeśli chcecie aby Kaczmarski został przez większość przynajmniej w połowie zrozumiany przez klasę to proponuję przygotować ksera z tekstami wykorzystanych utworów, to znacznie ułatwia prowadzenie dyskusji na ów temat. Co do Solidarności i ogólnie komunizmu myślę, że świetnie nadawałoby się "A my nie chcemy", jeszcze jeśli się dysponuje "Ostatnim dzwonkiem" to pokazanie tego w formie video to strzał w dziesiątkę ;-) BTW myślę, że od tej solidarności troszkę można się jednak odsunąć chociażby obalając mit, że Kaczmarski to tylko "komuna"! Proponuję np. jakże nam bliski "Postmodernizm"! ![]() - Tomek_Ciesla - 04-03-2006 a mógłbyś mi przesłać te koncerty albo ich kawałki - coś z tego bym sobie do tej pracy wybrał ![]() ![]() - mejdejo - 04-03-2006 tarkun napisał(a):jeśli chcecie aby Kaczmarski został przez większość przynajmniej w połowie zrozumiany przez klasę to proponuję przygotować ksera z tekstami wykorzystanych utworów, to znacznie ułatwia prowadzenie dyskusji na ów temat.nie liczę na krztę zainteresowania toteż nie będę bawił się w takie udogodnienia. Wiem, że takie przedstawianie JK jako "komunę" to bzdura, ale jeżeli chciałbym coś innego zrobić to po pierwsze mało czasu, po drugie program tego nie przewiduje, a ja mam zrobić Solidarność (oczywiście nie omieszkam się wygarnąć autorom podręcznika za "barda solidarności" ![]() ![]() - tarkun - 04-03-2006 mejdejo napisał(a):a przy podejściu mojej klasy o języka polskiego nawet nie mam zamiaru się wysilać i przygotowywać bardziej szczegółowo- wyrazy współczucia mejdejo.. ![]() Tomek_Ciesla napisał(a):a mógłbyś mi przesłać te koncerty albo ich kawałki - coś z tego bym sobie do tej pracy wybrał A co do tego mitu to wystarczy puścić cokolwiek z "Między Nami"- jak najbardziej mógłbym, odezwij się na gg (często jestem niewidoczny) lub emailowo. Z całą płytką "Między nami" masz rację, ale myślę, że "Postmodernizm" chyba jest w stanie trafić do najbardziej anty-poetycko nastawionych uczniów ![]() Pozdrawiam! - Michal - 04-10-2006 Proponuję wykorzystać "Wyznanie Kalifa, czyli o mocy baśni" ![]() tarkun napisał(a):myślę, że "Postmodernizm" chyba jest w stanie trafić do najbardziej anty-poetycko nastawionych uczniówJeśli mówimy o anty-poetycko nastawionych uczniach, to świetny byłby "Hymn wieczoru kawalerskiego" ![]() ![]() A tak w ogóle to polecałbym przynajmniej jeden bardziej poetycki utwór - polonistka chyba też ma być zadowolona, nie? ![]() Pozdrawiam - mejdejo - 04-11-2006 Osbiście to ja już po lekcji pokazowej jestem. Wybrałem to o czym chyba gdzieś pisałem : Mury, Zbroja, Przejście Polaków Przez Morze Czerwone, Powrót Sentymentalnej Panny "S". Nie mnie oceniać czy była zadowolona polonistka, ale ocenka wpadła ![]() - ann - 04-11-2006 mejdejo napisał(a):Nie mnie oceniać czy była zadowolona polonistkaPolonistka polonistką - a klasa? - mejdejo - 04-11-2006 w klasie tylko jedna osoba poza mną toleruje JK (tzn jedna toleruje, bo ja to coś więcej niż toleruję ![]() |