![]() |
"Mucha w szklance lemoniady" - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Ciekawostki (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: "Mucha w szklance lemoniady" (/showthread.php?tid=2475) |
"Mucha w szklance lemoniady" - Bea - 03-24-2006 Przeglądając internetowy magazyn o fotografii znalazłam ciekawostkę dotyczącą utworu "Mucha w szklance lemoniady". Mucha w mojej "Złotej Kolekcji" ![]() Cytat:Nikon Photo Contest International rozstrzygnięty!Więcej informacji i sama fotografia znajduje się tutaj. Gratuluję autorowi ![]() - Markowa :) - 03-24-2006 No wiesz, są związki np. i tu i tu jest mokro... ![]() - gredler - 03-24-2006 Skoro to inspiracja (a nie np. nawiązanie), to może być to zupełnie luźne skojarzenie albo skrót myślowy, zrozumiały tylko dla autora. Ale ja widzę pewien związek - kobieta na zdjęciu jest cała mokra i jakby bezsilna. A jaka jest mucha, która wpadnie do szklanki? - Alek - 03-25-2006 Kobieta sposobem ułożenia ciała przypomina trochę muchę... A to na czym "siedzi" kojarzy mi się z czymś lepkim,nie pozwalającym się oderwać od ziemi. - Kuba Mędrzycki - 03-25-2006 Mnie się to odniesienie bardzo podoba. Co prawda, sam bym na to nie wpadł, ale jak się chwilę zastanowić... ![]() Kuba - Markowa :) - 03-25-2006 No im dłużej się przypatruję tym mi się bardziej podoba, no i to, co dorzucili chłopcy też wydaje się sensowne... - Bea - 03-25-2006 Hm... no nie wiem... jakoś nie przekonuje mnie to ![]() gredler napisał(a):Ale ja widzę pewien związek - kobieta na zdjęciu jest cała mokra i jakby bezsilna. A jaka jest mucha, która wpadnie do szklanki? Alek napisał(a):Kobieta sposobem ułożenia ciała przypomina trochę muchę...I w ten sposób można szukać kolejnych analogii. Np. kolor lemoniady przypomina trochę kolor tła fotografii... :ups: - Zbigniew - 03-25-2006 Mi się zdjęcie podoba, może nie jest to "mucha w szklance lemoniady" , ale "człowiek w wirze nieustających marzeń"(które raczej się nie spełniają) - tak to czuję ( i wnioskuję z nazwy). I w pewnym sensie widać analogie między bezradną muchą i bezradnym człowiekiem. W każdym bądź razie, jest to inspiracja wierszem/piosenką(jak napisał gredler), a nie jego ilustracja. - adme - 03-25-2006 Zbigniew napisał(a):I w pewnym sensie widać analogie między bezradną muchą i bezradnym człowiekiem.Czekajcie - ale inspiracja tekstem to nie jest inspiracja jego tytułem. Może w tym zdjęciu chodzi o inspirację nastrojem spełnienia, dokonania tego, co najlepszego miało się dokonać? Niepowtarzalnością, końcem? To wszystko jest w tej fotografii. Ja zdecydowanie czuję tę piosenkę inaczej niż laureat i, gdyby mi nie powiedziano, prostych analogii bym nie szukała i nie znalazła. Nadal zresztą nie szukam. pozdrawiam a - lodbrok - 03-25-2006 Mi raczej bardziej jako inspiracja do tego zdjęcia, pasuje film "Mucha". Tam nagi bohater też siadał w pozycji kucznej o ile pamiętam ![]() - Bea - 03-26-2006 Hehe, według mnie Lodbroku jak najbardziej poprawne skojarzenie ![]() Zbigniew napisał(a):Mi się zdjęcie podoba, może nie jest to "mucha w szklance lemoniady"Zdjęcie mnie również się podoba, ale nie o to chodzi. Rzecz w tym, że jakoś nie widzę związku z Muchą, nazwa "Dream / Marzenie" lepiej mi odpowiada. Na siłę to wszystko ze wszystkim można skojarzyć... ![]() Tak na marginesie jeszcze coś ![]() gredler napisał(a):Skoro to inspiracja (a nie np. nawiązanie)To zdjęcie pojawia się w wielu miejscach w sieci i na fotoforum autor dodał podpis: "mucha w szklance lemoniady, z szuflady, klasycznie, do słów J. Kaczmarskiego ![]() ![]() - Markowa :) - 03-26-2006 Ale też nigdzie nie jest napisane, że nawiązania nie mogą być luźne i swobodnie powiązane... - Anastazja - 03-26-2006 zgadzam się z adme. jeśli autor zdjęcia twierdzi, że zainspirowała go piosenka 'mucha w szklance lemoniady', to raczej chodziło mu o przesłanie, a nie o tytuł. piosenka jest o sennych marzeniach, więc pasuje. |