I OPTP im. JK - "Rytmy nieskończoności"-I nagroda - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Wiersze (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=37) +---- Wątek: I OPTP im. JK - "Rytmy nieskończoności"-I nagroda (/showthread.php?tid=2402) Strony:
1
2
|
I OPTP im. JK - "Rytmy nieskończoności"-I nagroda - Szymon - 03-07-2006 Modlitwa nadmorska A jeśli cię tam nie ma panie skalny jeśli ci co malowali te ikony tyle tylko zrobili co ty wydobyli białosamotną wyspę z morza jeśli nie jestem nawet tutaj blisko ciebie to dlaczego na tym urwisku wciąż trwa opuszczony kamienny kościół malowidła i pogaszone świece jak ślad twojej stopy na piasku bo przecież jeśli nie masz stóp to skąd te gwoździe rozrzucone dookoła List do Świętego Mikołaja Kochany Święty Mikołaju chciałbym dostać od Ciebie arkę co odmierza czas ból żeby wiedzieć ile go pozostało do chciałbym usłyszeć życzenia szczęścia zdrowia zazdrości i szczęśliwego starego roku co idzie tak wolno że chciałbym wiedzieć ile zostało do życzenia jasnymi słowami nie tak ulotne jak na papierze i lampkę oliwną która może się tylko spalić chciałbym dostać rozdział fragment wers księgi proroczej żeby wiedzieć ile zostało do albo chociaż ołowianą kulę w której widać nieudolnie odłamek szkła co nadleciał z drugiej strony lustra po wielkim wściekłym rozbiciu chciałbym go ujrzeć przez chwilę nie większą niż on sam żeby mi szepnął ile jeszcze zostało do i żadnych sztucznych rozejmów paktów Mikołaju ani lekkiej śmierci ani ciężkiej może tylko ślubną suknię z piór dla małej dziewczynki chorej na kiedy policzy nieskończone tysiące piór dowie się ile pozostało czasu snów ludzi chleba do ale jeśli uznasz że wszystkie dziewczynki i tak nieuleczalnie smutne prędzej czy później a zabijanie niewinnych ptaków dla ironicznych sukien ślubnych to nikczemne marnotrawstwo jeśli uznasz zaprowadzenie pokoju na wschodzie zachodzie środkowym odległym złotym popielatym za swój obowiązek jeśli nie wierzysz w to że lustro ma dwie strony i że ołów jest przezroczysty jeśli pozostałe księgi Sybilli spłonęły w czasie świętej inkwizycji razem z garbatą czarownicą która potrafiła wyczarować tak pięknie własne plecy wysuniętą szczękę i niewyraźne słowa jeśli lampki oliwne na tyle nieodwołalnie wyszły z mody że wstydziłbyś się przynieść jedną z nich jeśli życzenia przekazujesz tylko w formie elektronicznej i jesteś przekonany że żaden potop ani przymierze ani wielki świt co przybywa na palcach nam nie grozi to po prostu przyjdź do mnie boso jak pielgrzym z pastorałem przekrzywioną przekręconą czapką biskupią zmęczonym wzrokiem i cichym błogosławieństwem albo przyjedź poduszkowcem z atrapami reniferów ubrany na czerwono ze świeżo umytą brodą i szerokim białym uśmiechem poczęstuj mnie coca-colą i powiedz mi po prostu szczerze i bez ogródek ile jeszcze pozostało do IV (fragment większej całości) zza rzek kobiercem fal błękitnie rozświetlonych zza ciężkich kotar wieczoru co wpływa do portu z girlandami lamp pod pokładem dwie twarze w cieniu domu pełnego echa krzyków dzieci bo dzieci już w ciepłych krajach ona raczej otyła opuchnięta tylko włosy wciąż kruczoczarne i oczy osadzone głęboko pośród ruin policzków i czoła on szkielet skóra ziemią zakrzepła oczy błyszczące i wino zaschnięte na wszelki wypadek w kąciku ust trzymają się za ręce starym pustym przyzwyczajeniem chociaż wiedzą zapewne że już im niepisana żadna ścieżka pomiędzy drzewami i nawet w bezsenności każde idzie osobno a miejsce już przygotowane pod dwiema brzozami przy murze od strony parku przeglądają fotografie wybierają rodzaj marmuru drewna łoże małżeńskie z poduszkami z ziemi kamiennym baldachimem a w klepsydrze śpią ziarnka strachu i dzwony w kaplicy - Alek - 03-07-2006 A czyje to? - Szymon - 03-07-2006 Przecież to jest dział Własna Twórczość (czy też jak mawiają niektórzy Forumowicze "tfurczuść")... a skoro własna to się zamieszcza własną tfurczość co też uczyniłem Pozdrawiam serdecznie - spalding - 03-07-2006 Gratulacje choć mnie utwory nie wciągnęły, to szczerze gratuluję osiągnięcia. Nie ta szuflada do której zaglądam a wiesz czy jeszcze ktoś z forum z białowierszowiczów brał jeszcze udział ? (bo domyślam się, że konkurs oceniał POEZJĘ przez wielkie P, O, Z, E, Z, J i Ę) a nie proste rymowanki - Jaśko - 03-07-2006 Szymon napisał(a):Własna Twórczośćzgadza się, w dzisiejszej warszawskiej wyborczej jest poświęcona temu notatka + foto Szymona. gratulacje. - Alek - 03-07-2006 Ale na przykład wiersze Luthien też brały udział? Z przykrością muszę stwierdzić,że one podobają mi się bardziej... Tak czy siak - gratuluję - Ty stawiasz piwo jakby co - Luthien Alcarin - 03-07-2006 Luthien też nie narzeka - DayneTane - 03-07-2006 spalding napisał(a):a wiesz czy jeszcze ktoś z forum z białowierszowiczów brał jeszcze udział ? (bo domyślam się, że konkurs oceniał POEZJĘ przez wielkie P, O, Z, E, Z, J i Ę) a nie proste rymowankihmmm...to, że coś jest rymowane nie oznacza zaraz, że jest też proste Ja na przykład bardziej cenię sobie poezję rymowaną (np. niegramatycznie). Choć i mnie Szymonowa poezja nie porywa to wygranej gratuluję szczerze!!! pozdrawiam - Luthien Alcarin - 03-08-2006 spalding... ironiczna bestio ) dayne: poezja rymowana-trudniejsza do stworzenia, to raz, dwa czesto czytelnik tak sie cieszy z rymów ze zapomina o treści (autorom też się to zdarza)... inaczej:jest bardzo specyficzna; ja nigdy nie miałąm poczucia rytmu i zawsze przy białej będę musiałą zostac- chociaż nie wiem czy to fair porównywac: mimo iż technicznie wydajemi sie trudniejsza (bobardziej wymagająca) poezja rymowana to jednak i tą pośledzoną" można docenic- na ogół to chyba kwestia tarfienia w normy estetyczne danej osoby POzdrawiam Agata - spalding - 03-08-2006 Luthien Alcarin napisał(a):spalding... ironiczna bestio ) grrrrrrrrrrrrr .... Luthien Alcarin napisał(a):na ogół to chyba kwestia tarfienia w normy estetyczne danej osobyprawda, prawda - DayneTane - 03-08-2006 spalding napisał(a):i zapanowała zgoda (a już myslałam, że trzeba będzie się bić )Luthien Alcarin napisał(a):na ogół to chyba kwestia tarfienia w normy estetyczne danej osobyprawda, prawda a co do poezji białej to też lubię, wszak chwaliłam np. "Lekcje fizyki" serdeczności - Alek - 03-08-2006 DayneTane napisał(a):wszak chwaliłam np. "Lekcje fizyki"Brzmi to co najmniej paradoksalnie - DayneTane - 03-08-2006 a to czemu?? :niepewny: - Alek - 03-08-2006 Nie wiem jak Ty,ale większość osób nie przepada za fizyką,a tym bardziej za jej lekcjami A swoją drogą - jak wiele było wierszy rymowanych? - DayneTane - 03-08-2006 Gdyby nie ten niedyskretny fakt, że ni w ząb nie rozumiałam fizyki , to zapewne byłby to mój ulubiony przedmiot. - Luthien Alcarin - 03-11-2006 drugie miejsce było rymowane (zreszta bardzo dobry tekst-szkoda ze nie moge go umiescic)-ale ogólnie przeważały wiersze białe- na co pewnie czesc z forumowiczów się zniesmaczy co do fizyki: popieram panów na całej linii-czarna magia za którą inkwizycja powinna ludzi ganiać (ganić ) Pozdrawiam Agata - Szymon - 03-20-2006 O ! Dlaczego nikt mi nie napisał, że jest relacja z zakończenia I OPTP im. JK na Stronie ?? : http://www.kaczmarski.art.pl/ogloszenia/rytmy_koniec.php Nawet foto-relacja Mam pewną teorię co do tego, dlaczego napisano o tym niejako w tajemnicy - ale mniejsza o to... Natomiast muszę zadać Kochanej Administracji (sic!) konkretne pytanie - jak na wyżej wymienioną lokalizację dostać się ze strony głównej - nie przez wpisanie własnego nazwiska w google'u ?? Pozdrawiam serdecznie - laura - 03-20-2006 A mi się ta twórczość Szymona podoba i kropka. Pozdrawiam Forumowiczów. - Przemek - 03-20-2006 Szymon napisał(a):Modlitwa nadmorskahmmm, o co w tym utworze chodzi ??? Szymon napisał(a):Kochany Święty MikołajuTo arka jest rodzajem zegara ??? Może mi ktoś wyjaśnic, w jaki sposób arka ma odmierzac czas ?? I wogołe tez jakoś wyjaśnic o co w tym chodzi, bo jak czytam to mi wychodzi jakiś dziwny bełkot :/ Jak za to było pierwsze miejsce, to nie chciałbym przeczytac tych wierszyków z dalszych miejsc... :/ - Simon - 03-20-2006 Przemek napisał(a):to nie chciałbym przeczytac tych wierszyków z dalszych miejsc...Przemku - a ja np. bardzo chciałbym zobaczyć te "z dalszych miejsc". - Przemek - 03-20-2006 Simon napisał(a):Przemku - a ja np. bardzo chciałbym zobaczyć te "z dalszych miejsc".A może i racja, może były lepsze od tych, tylko jury beznadziejne. Zresztą przewodniczącym jury konkursu im. J. Kaczmarskiego był o. Oszajca mający nikłe pojęcie o twórczości J.K., czemu dał wyraz w czasie pogrzebu Mistrza... :/ Może to w nie ma znaczenia w tym konkursie, ale dla mnie to troche dziwne wybranie takiego gościa na przewodniczącego jury. - Simon - 03-20-2006 Przemek napisał(a):o. OszajcaOtóż to. Jakoś nie chciałem o tym pisać... Ale skoro już to zwerbalizowałeś - przyłączam się do słów krytyki pod adresem Oszajcy. :' - laura - 03-20-2006 Simon napisał(a):wyczuwam ironię..Przemek napisał(a):to nie chciałbym przeczytac tych wierszyków z dalszych miejsc...Przemku - a ja np. bardzo chciałbym zobaczyć te "z dalszych miejsc". - Łukasz G. - 03-20-2006 Jak miło, II miejsce w konkursie zajął ktoś z mojej szkoły... Nawet z tej okazji zrobili w szkole gazetkę nt. Kaczmarskiego :rotfl: - Elessar - 03-20-2006 Ooo to musze chyba w mojej szkole zmobilizować ludzi do pisania na konkursy im. Jacka Kaczmarskiego To może też zrobią w gazetce temat o nim - Simon - 03-20-2006 laura napisał(a):wyczuwam ironię..Nic podobnego. NAPRAWDĘ chciałbym. - ann - 03-20-2006 Szymon napisał(a):O ! Dlaczego nikt mi nie napisał, że jest relacja z zakończenia I OPTP im. JK na Stronie ?? :Wszędzie musisz szukać spisków? Zrobiliśmy relację (już ponad tydzień temu zresztą), zapomnieliśmy poinformować, tyle. Szymon napisał(a):Natomiast muszę zadać Kochanej Administracji (sic!) konkretne pytanie - jak na wyżej wymienioną lokalizację dostać się ze strony głównej - nie przez wpisanie własnego nazwiska w google'uPrzez parę dni był link w ogłoszeniach na stronie głównej. Teraz link jest w trakcie przenoszenia - niedługo się pojawi i (tym razem) poinformujemy - Artur - 03-20-2006 Szymon napisał(a):Natomiast muszę zadać Kochanej Administracji (sic!) konkretne pytanie - jak na wyżej wymienioną lokalizację dostać się ze strony głównej - nie przez wpisanie własnego nazwiska w google'u ??Nazwisko w google... gdzie Twoja skromność? Link wisiał do wczoraj na stronie głównej, pod biografią ann. - ann - 03-20-2006 Artur napisał(a):pod biografią annja mam biografię? :o - laura - 03-20-2006 ann napisał(a)::rotfl: Widzę sprawny przepływ informacji między Administratorami.Artur napisał(a):pod biografią annja mam biografię? :o Pozdrawiam |