Forum o Jacku Kaczmarskim
CD Audio + Data - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Wątek: CD Audio + Data (/showthread.php?tid=2380)

CD Audio + Data - thomas.neverny offline - 03-02-2006

Mam maly klopot z Nero. Po zgraniu/znumeryzowaniu nagran ze starej kasety (zgadnij czyjej, kotku…) chcialem zrobic sobie plytke na ktorej sa piosenki (format .cda) plus scan okladki kasety (format .jpg). Staram sie wypalic to via Nero.

Probowalem wypalac jako “CD Audio + Data” a takze jako “CD Mixt” (czy jakos tak…). Przy selekcji plikow zaznaczam moje 20 plikow .cda oraz 1 plik .jpg ale przy probie kopiowania (wszystko juz w Nero) kopiuje mi tylko te 20 .cda oraz oglasza ze ten .jpg nie jest w jego typie.

Czy ktos wie jak to zrobic ? A moze Nero tego nie umie ?

Moge wybrac ze wypalam “CD Data” i wtedy pewnie wezmie te 21 plikow. Ale obawiam sie ze nie da sie ich sluchac na mojej starej wiezy w salonie...

- mejdejo - 03-02-2006

spróbuj nagrać muzykę na CD Audio, a potem dograj ten jeden plik jako Data CD.

- thomas.neverny - 03-02-2006

Dzieki za pomysl.
To prawda ze nigdy nie mysle o nagrywaniu multisession bo troche sie boje...
Chyba czas sprobowac Big Grin

- Bea - 03-02-2006

mejdejo napisał(a):spróbuj nagrać muzykę na CD Audio, a potem dograj ten jeden plik jako Data CD.
Upss... sorki, ale ja tu czegoś nie rozumiem... :wstyd:

Thomas - daj znać jeśli Ci to wyjdzie Smile

- mejdejo - 03-02-2006

Bea napisał(a):Upss... sorki, ale ja tu czegoś nie rozumiem...
najpierw nagraj piosenki na Audio CD. Nie zamykaj sesji ( w Nero jest gdzieś bodajże taki kwadracik gdzie się fajeczkę zaznacza albo odznacza czy ma zamykać sesję, ale domyślnie chyba nie zamyka sesji) i potem jak już nagrasz piosenki na Audio CD, to jeszcze raz włącz Nero i dograj ten jeden plik jako Data CD. Powinno się udać

[ Dodano: 2 Marzec 2006, 16:17 ]
aha Bea, jeszcze jak dogrywasz następne pliki to nie dajesz "Utwórz nowy dysk CD" tylko dajesz "Kontynuuj istniejący dysk wielosesyjny" czy jakoś tak to tam pisze Wink

- Bea - 03-02-2006

Jasne - przy dysku wielosesyjnym jest to możliwe. Ale wybacz, to są dla mnie jakieś kombinacje... Swego czasu robiłam tego rodzaju nagrania i pamiętam, że była w Nero jakaś funkcja i w prosty sposób to wychodziło (w tej chwili nie mogę tego jeszcze sprawdzić bo jestem w trakcie reinstalacji Nero) Smile

- mejdejo - 03-02-2006

to jak znajdziesz tę funkcję to chętnie się dowiem jak się to prościej robi Wink nie będę już musiał 2 razy nagrywać

- ann - 03-02-2006

mejdejo napisał(a):najpierw nagraj piosenki na Audio CD. Nie zamykaj sesji
Ale Audio CD nie mają opcj wielosesyjności z tego co pamiętam

- mejdejo - 03-02-2006

ann napisał(a):Ale Audio CD nie mają opcj wielosesyjności z tego co pamiętam
racja.. :niespodzianka: to jak ja do tej pory nagrywałem ?? hmm a to zagadka... ale abstrahując od mojego tajemniczego nagrywania. Znalazłem już jak to można zrobić tą prostszą - i z tego co wynika jedyną - metodą. Jak się pojawia to okienko gdzie się wybiera format, to dajcie "Other CD formats" i tam jest do wyboru "Data-Audio CD" czy cóś takiego Wink

- Bea - 03-08-2006

ann napisał(a):Ale Audio CD nie mają opcj wielosesyjności z tego co pamiętam
No i właśnie, też tak mi się wydawało Smile
Co do problemu nagrywania płyty audio z dodatkowym plikiem jpg... wybieramy "Utwórz CD z danymi i audio". Potem to najważniejsze odpowiednio wrzucić pliki: do katalogu Audio - pliki audio, do katalogu Data i podkatalogu "Pictures" - pliki jpg. I to wszystko Smile.

Przy okazji wspomnę o pewnej darmowej "wypalarce" Audio CD (może to się komuś przyda Smile ):
Burrrn - nie potrzeba Nero + pluginów by wypalić płytkę Audio z formatów: wav, mp3, mpc, ogg, aac, mp4, ape, flac, ofr, wv czy np. z playlist m3u... Super prosto i bez nerwów! Wink No i posiada wersję polską. Niestety nie robi Audio CD z danymi, ale ma funkcję wyboru "Zamknij" - czyli można ewentualnie dogrywać pliki audio. Polecam. Program wypróbowany i bardzo fajny! Smile

- thomas.neverny - 03-09-2006

Moj problem polegal na tym ze staralem sie sciagac i wypalac wszystkie pliki w tym samym miejscu (katalogu) na tym plastikowym nalesniku... I moj Nero 6 nie chcial bym mu mieszal muzyczki z obrazkami.
Teraz wybieram ze bede wypalal "CD EXTRA", potem otwieram katalog PICTURES ktory mi zalozyl (u mnie : dwa male okienka na gorze lewej czesci ekranu Nero) i kopiuje tam scany okladek. Potem kopiuje muzyczki tam gdzie zazwyczaj (duze okienko na dole lewej czesci ekranu). I szafa gra !