![]() |
prosze o pomoc: sposoby wykorzystania tekstow poetyckich - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Szkoła (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: prosze o pomoc: sposoby wykorzystania tekstow poetyckich (/showthread.php?tid=2317) Strony:
1
2
|
- flowerek13 - 02-19-2006 ja tez zwracam sie z prosba odnosnie mojego tematu maturalnego. otoz brzmi o ![]() - radziu_88 - 02-19-2006 flowerek13 napisał(a):czy piosenka mur napwno jest wierszem herbertaZ wszytskiego co mi wiadomo to tak,ponieważ i ja nawiązywałem do tego w swojej cząstkowej pracy z polskiego,a nauczyciel nie skreślił mi tego,że Herbert napisał wiersz pt. ,,Mur'' więc wnioskuje,że jest to jego wiersz. flowerek13 napisał(a):dobra bylaby analiza wiersza herberta i co z tym zrobil kaczmarskiZnaczy się chodzi ci o ,,Mur'' tak? Bo nie wiem czy zrozumiałem : ![]() flowerek13 napisał(a):teksty herberta spiewane w calosci przez jacka jako piosenkiOczywiście ,,Mur'' jest śpiewany przez Jacka,ale zaznaczam,że muzykę do tego wiersza Herberta napisał Przemysław Gintrowski ![]() flowerek13 napisał(a):piosenki odpowiedz i raport z oblezonego miasta, sa dostepne takze w wykonaniu kaczmarskiego z gintrowkim czy spiewa to tylko sam gintroskiHmm-ja osobiście nie kojarze;może niech inni się jeszcze wypowiedzą ![]() - adme - 02-19-2006 flowerek13 napisał(a):ja tez zwracam sie z prosba odnosnie mojego tematu maturalnego. otoz brzmi oTo chyba załóż nowy temat... - ann - 02-19-2006 flowerek13, pierwsza sprawa. Przed maturą radzę przypomnieć sobie co to jest akapit, bo Twój post jest kompletnie nieczytelny. Druga sprawa - pisz starannie. I powtórz zasady stosowania wielkiej litery. I używaj polskich liter !! flowerek13 napisał(a):czy piosenka mur napwno jest wierszem herbertaNa pewno. Bodajże w "Poezjach" jest (nie jestem pewna tytułu - takie grube tomisko) flowerek13 napisał(a):analiza wiersza herberta i co z tym zrobil kaczmarski, czyli np. jak przerobil ten wiersz na jezyk muzycznyZawsze mi się wydawało, że muzykę do wierszy Herberta pisał Gintrowski ![]() A z innych poetów jest jeszcze Natan Tenenbaum i jego "Modlitwa o wschodzie słońca" [mod]Sorry za tą czerwień, ale nie mogłam się powstrzymać :' [/mod] - Michal - 02-19-2006 radziu_88 napisał(a):Oczywiście ,,Mur'' jest śpiewany przez Jacka,ale zaznaczam,że muzykę do tego wiersza Herberta napisał Przemysław Gintrowski"MUR" śpiewany przez Jacka?? przez Gintrowskiego śpiewany jest przecież! nie przypominam sobie żeby Jacek śpiewał jakikolwiek wiersz Herberta... - ann - 02-19-2006 Michal napisał(a):Dokładnie !!radziu_88 napisał(a):Oczywiście ,,Mur'' jest śpiewany przez Jacka,ale zaznaczam,że muzykę do tego wiersza Herberta napisał Przemysław Gintrowski"MUR" śpiewany przez Jacka?? przez Gintrowskiego śpiewany jest przecież! nie przypominam sobie żeby Jacek śpiewał jakikolwiek wiersz Herberta... - radziu_88 - 02-19-2006 ann napisał(a)::wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd:Michal napisał(a):Dokładnie !!radziu_88 napisał(a):Oczywiście ,,Mur'' jest śpiewany przez Jacka,ale zaznaczam,że muzykę do tego wiersza Herberta napisał Przemysław Gintrowski"MUR" śpiewany przez Jacka?? przez Gintrowskiego śpiewany jest przecież! nie przypominam sobie żeby Jacek śpiewał jakikolwiek wiersz Herberta... ![]() ![]() ![]() ![]() Jejuś jaki ze mne ,,dekiel''. prosze o pomoc: sposoby wykorzystania tekstow poetyckich - flowerek13 - 02-20-2006 wiec, zgodnie ze wskazowkami zakladam nowy temet. prosze io pomoc w temacie spodoby wykorzystania tekstow oetyckich w tworczosci kaczmarskiego... [ Dodano: 20 Luty 2006, 18:51 ] dzieki w ogole za wszystkie wskazowki. ale troche mi sie zamieszanie zrobilo. jak to kaczmarski nei spiewa herbnerta? a przeciez chociazby: sprawozdanie z raju? przeciez to wiersz herberta. po dugie czy do wsz wierszy herberta gintrowski pisal muzyke?? a co z kaczmarskim? po trzecie jestem w kropce, naprawde nie mam pomyslu jak to ugryzsc, wiec moze macie jakies konkretne pomysly.. - ann - 02-20-2006 flowerek13 napisał(a):jak to kaczmarski nei spiewa herbnerta? a przeciez chociazby: sprawozdanie z raju?Mnie się zawsze wydawało, że Herberta śpiewał Gintrowski. Chyba, że masz jakieś unikalne nagrania flowerek13 napisał(a):po dugie czy do wsz wierszy herberta gintrowski pisal muzyke?Nie, do wszystkich nie napisał ![]() Ale do wszystkich zaśpiewanych przez Trio muzykę napisał Gintrowski. flowerek13 napisał(a):a co z kaczmarskim?No jak to co? Pisał muzykę do swoich wierszy. Koniecznie zwróć natomiast uwagę na wiersz Kwestia odwagi. I proszę raz jeszcze - pisz staranniej. I polskie znaki : ![]() [mod]brak mi słów :mur: [/mod] - ann - 02-20-2006 radziu_88 napisał(a):Jejuś jaki ze mne ,,dekiel''.nie martw się. Ja po tamtym poście też zgłupiałam ![]() [ Dodano: 20 Luty 2006, 21:00 ] BTW - skleiłam posty flowerek13, w ten temat, ale coś chronologia nawaliła. Ale pewnie i tak będzie czytelniej ![]() - radziu_88 - 02-21-2006 ann napisał(a):Chyba, że masz jakieś unikalne nagraniaKtórymi może sie podzielisz?? ![]() ![]() ann napisał(a):Nie, do wszystkich nie napisał:rotfl: :rotfl: ann napisał(a):nie martw się. Ja po tamtym poście też zgłupiałam ![]() ![]() - flowerek13 - 02-22-2006 Czekajcie, bo to wszytsko się jakoś kupy nie trzyma.. trochę sglupiałam szczerze mówiąc. Czyli podsumowując to te wiersze Herberta, czyli Sprawozdanie z Raju, Przesluchanie Aniola mozna uznac za tworczosc Kaczmarskiego, czy spiewa je tylko Gintrowski. zalózmy ze sa Kaczmarskiego.. Moze .. yy.. jak ugryżść ten temat. Skoro sa :wykorzystanie tesktow poetyckich, a jest tylko kilku poetow. "dziady jastruna,. i te kilka wierszy herberta. i jeszcze Tanneunbaum? Ktoz wymysla takie tematy ![]() - ann - 02-22-2006 flowerek13 napisał(a):Czyli podsumowując to te wiersze Herberta, czyli Sprawozdanie z Raju, Przesluchanie Aniola mozna uznac za tworczosc Kaczmarskiego, czy spiewa je tylko GintrowskiJeśli śpiewa Gintrowski i on do nich muzykę skomponował to nad zaliczeniem tego do twórczości JK. Chyba, że zaznaczysz, że znalazło się na jednej z płyt Tria, ale jest śpiewan i skomponowane przez PG. Ale mocno naciągane mi się to wydaje. flowerek13 napisał(a):wykorzystanie tesktow poetyckich, a jest tylko kilku poetowna maturę z polskiego powinno wystarczyć. Osobiście wzięłabym "Modlitwę o wschodzie słońca", "Hioba" (tutaj wykorzystany jest wiersz matki JK), "Kwestię odwagi" (jako przykład dyskusji z innym tekstem poetyckim). Można też spróbować pokazać, w jaki sposób JK próbował wykorzystać teksty Wysockiego, pisząc własne wersje jego utworów. - mejdejo - 02-22-2006 taka off-topowa uwaga ![]() flowerek13 napisał(a):jastruna ![]() - Artur - 02-22-2006 flowerek13, taka mała uwaga. Używaj polskich literek. Forum ma dobre kodowanie iso, nic im się nie stanie. - DayneTane - 02-23-2006 Proponuję sięgnąc po Krzysztofa Gajdę "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów" => rozdział VI, bo z tego, co przeczytałam wnoszę, że jeszcze tego nie czytałaś, ale może się mylę. - radziu_88 - 02-23-2006 DayneTane napisał(a):Proponuję sięgnąc po Krzysztofa Gajdę "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów" => rozdział VI, bo z tego, co przeczytałam wnoszę, że jeszcze tego nie czytałaś, ale może się mylę.Oczywiście,ale interesantka napisała,że to ma-ale czy przeczytała? - flowerek13 - 02-26-2006 interesantka przeczytala książkę pana Gajdy, i stąd też początkowe pomysły na realizacje tematu... ![]() ![]() - radziu_88 - 02-26-2006 flowerek13 napisał(a):interesantka przeczytala książkę pana GajdyTo bardzo dobrze ![]() flowerek13 napisał(a):Chodzi mi szczególnie o Przesluchanie Anioła i Sprawozdanie z Raju bo bardzo lubię te kawalkiHmm no cóż są to wiersze Herberta jak wiesz,a muzykę do tych wierszy skomponował Przemysław Gintrowski.Co do śpiewania to w programie muzycznym ,,Raj'' utwory te śpiewa PG.Więc raczej ja bym tego nie brał zbytnio :/ Bo twórczości JK w tym nie widze zbytnio. flowerek13 napisał(a):Narazie przestudiuje jeszcze raz "jacek Kaczmnarski w świecie tekswów" i zjawie sie z ewentualnymi pytaniamiCzekamy ![]() - DayneTane - 02-26-2006 Zgadzam się z Radziem ![]() ![]() - radziu_88 - 02-26-2006 ann napisał(a):sobiście wzięłabym "Modlitwę o wschodzie słońca", "Hioba" (tutaj wykorzystany jest wiersz matki JK), "Kwestię odwagi" (jako przykład dyskusji z innym tekstem poetyckim).Dokładnie.Ann bardzo dobrze Ci radzi,można je ciekawie opracować i to jest dobry pomysł ![]() ann napisał(a):Można też spróbować pokazać, w jaki sposób JK próbował wykorzystać teksty Wysockiego, pisząc własne wersje jego utworów.Znów bardzo mądra wskazówka ![]() pozdrawiam - ann - 02-26-2006 radziu_88 napisał(a):Można chociażby ,,Czołg'' wg. Wysockiego albo chociażby jeden z najbardziej znanych,tj. ,,Obława'' w końcu też napisana wg. Wysockiego.Ja bym wzięła "Nie lubię" ![]() - radziu_88 - 02-26-2006 ann napisał(a):Ja bym wzięła "Nie lubię"Co kto woli ![]() - DayneTane - 02-26-2006 Moim zadniem możesz to w ogóle podzielić na kategorie: 1. np. teksty innym poetów/autorów wykorzystane przez Kaczmarskiego w programach, choćby "Sprawozdanie z Raju" czy "U wrót doliny", mimo iż spiewane przez Gintrowskiego stanowią jednak jakiś spójny z całym programem punkt. CHyba, więc można powiedzieć, że są to teksty wykorzystane przez Jacka (także) do realizacji jakiegoś bardziej złożonego poetyckiego obrazu. 2. - aluzje, cytaty:Tren spadkobierców; Bob Dylan => "oddaj komuś rząd dusz" z Dziadów cz. III - dyskusje (jak pisała Ann "Kwestia odwagi" - parafrazy (Wysocki) Głównie chodzi mi o to, aby pokazać, że posługiwanie się czyjąś poezją w twórczości Jacka było wielopoziomowe. Taka konstatacja może posłużyc jako punkt wyjścia... - pgawliczek - 03-11-2006 flowerek13 napisał(a):po drugie czy piosenki odpowiedz i raport z oblezonego miasta, sa dostepne takze w wykonaniu kaczmarskiego z gintrowkim czy spiewa to tylko sam gintroskiŚpiewa to sam Gintrowski m.in. na płycie właśnie ,,Odpowiedź" i jeszcze jedna mała uwaga. ,,Odpowiedź" i ,, Raport z oblężonego miasta to n i e są p i o s e n k i, nawet, gdy są śpiewane. Jest to wtedy wzorowy przykład poezji śpiewanej, czyli tekstu literackiego, do którego została napisana muzyka. Mała różnica, ale egzaminator na maturze może tak nie uważać i za potraktowanie Herberta jako autora piosenek może, delikatnie mówiąć, uwalić ![]() Pozdrawiam Paweł - Szymon - 03-11-2006 pgawliczek napisał(a):Mała różnica, ale egzaminator na maturze może tak nie uważać i za potraktowanie Herberta jako autora piosenek może, delikatnie mówiąć, uwalićZa zawartość merytoryczną pracy można dostać ponoć maksymalnie 2 punkty (na 20 ogólnie z prezentacji) :rotfl:, więc raczej "uwalić" nie może, a ustny polski liczy się na bardzo, bardzo nieliczne kierunki studiów, więc chyba specjalnie nie ma się czym przejmować. Pozdrawiam - pgawliczek - 03-11-2006 Szymon napisał(a):Za zawartość merytoryczną pracy można dostać ponoć maksymalnie 2 punkty (na 20 ogólnie z prezentacji) , więc raczej "uwalić" nie może, a ustny polski liczy się na bardzo, bardzo nieliczne kierunki studiów, więc chyba specjalnie nie ma się czym przejmować.No tak! Niestety nie jestem za pan brat z zasadami nowej matury ;( A moje uwagi wynikały jedynie z troski. Mam nadzieję, że zostanie mi to przebaczone, a na przyszłość może się komuś przydać. Pozdrawiam Paweł - Karol - 03-11-2006 Może "uwalić". Za samą pracę dostaje się 5 punktów (25%) - 3 za zawartość merytoryczną, 2 za kompozycję; za język - pracy i odpowiedzi - 8 p. (po 4, czyli razem 40%); za zawartość merytoryczną odpowiedzi - 7 (35%). Żeby zaliczyć trzeba mieć min. 30% (6 punktów), ale min. po 2 punkty z każdej z trzech części. Jeśli uczeń nie będzie odpowiadał na pytania, nie dostaje w ogóle punktów za język (nawet język pracy). To wszystko dlatego, że tematy są takie jak w zeszłym roku, a szanowni oficjele zamiast popracować i wymyślić nowe (żeby nie kwitł tak handel pracami z poprzedniego rocznika), woleli uznać wszystkich hurtem za złodziei. W efekcie osoba, która pracowała dzielnie parę miesięcy nad pracą, ale się zestresuje w dniu matury, dostaje baaardzo słabą punktację. Aż się dziwię, że w tej sytuacji jeszcze komuś chce się pisać samodzielnie... A oblany polski to nie jest taka wesoła sprawa ![]() ![]() - mejdejo - 03-12-2006 Oblany polski ustny to automatycznie obalny pisemny i powtórka matury za rok ![]() - Szymon - 03-12-2006 Karol napisał(a):Może "uwalić".Teoretycznie. W praktyce wszyscy dostają po 15-20 punktów. Wszak przewodniczącym komisji jest polonista z danej szkoły. Nie słyszałem, żeby ktokolwiek to oblał w zeszłym roku. Można dostać 10 punktów - przeciętnemu uczniowi niewiele to szkodzi. Na UJ-ocie ustny się liczy tylko na MISH (i to także - ustny angielski...). Ja miałem przygotować prezentację na temat "Rola dziedzictwa kulturowego i historycznego w tekstach Jacka Kaczmarskiego. Przedstaw temat odwołując się do wybranych tekstów", no ale tak się złożyło, że już mam prezentację zaliczoną na 100% w nieco innym trybie ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie |