![]() |
co z tym psem - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: co z tym psem (/showthread.php?tid=2261) |
co z tym psem - nitka - 02-07-2006 Jeszcze taka mała dygresja: jak to jest z tym psem z autoportretu? Zastanawiam się nad koncówką- czy Jacek napisał: Cytat:siedzimy tak we dwóchby nas zaskoczyć? Czy chodziło o cos więcej? Mnie te wersy zaskakuja za każdym razem i chyba są po prostu pokazaniem psiej i ludzkiej przewrotności... - lodbrok - 02-07-2006 A może po prostu dosłownie, dla pokreślenia, że pies nie lubi innych ludzi oprócz swojego pana a pan nie toleruje innych psów, jako dodatkowy aspekt myśli wyrażonej wcześniej, że zarówno podmiot liryczny jak i jego pies nie przepadają za przedstawicielami swojego gatunku ![]() To piosenka w znacznej mierze autobiograficzna, gdzie autor pokazuje, że można być samotnym z wyboru ale jednocześnie szczęśliwym. Istna apoteoza życia do którego tak niewiele potrzeba żeby być szczęśliwym. P.S. Nitko, namiętnie wrzucasz zakładane przez siebie tematy do Działu Poezja (jak najbardziej słusznie) ale do poddziału Inspiracje bieżącymi wydarzeniami (jak najbardziej błędnie) co zmusza mnie do ich przenoszenia żeby zachować porządek. Otóż owe tytułowe inspiracje bieżącymi wydarzeniami, odnoszą się do utworów o charakterze interwencyjnym takich jak np. Prośba, Artyści, Karnawał w Victorii etc. Takim utworem na pewno nie jest Autoportret z psem. To raczej utwór o charakterze osobistym, refleksyjnym, autobiograficznym. Proszę Cię na przyszłość o większą staranność w tym względzie. Pozdrawiam. - adme - 02-12-2006 lodbrok napisał(a):pies nie lubi innych ludzi oprócz swojego pana a pan nie toleruje innych psówa skąd to wytrzasnąłeś ![]() - lodbrok - 02-13-2006 Cytat:I aż nas zmierzch ostudziNo chyba, że uznajesz to za "słowa" psa! ![]() - adme - 02-13-2006 Lodbrok - ja wiem z którego fragmentu, tylko nie jestem pewna czy zgodziłabym się co do wymowy ![]() lodbrok napisał(a):No chyba, że uznajesz to za "słowa" psa!Co nie jest chyba takim absolutnym nonsensem jeśli weźmiesz pod uwagę że w całej piosence podmiot liryczny ma wiele wspólnego i z człowiekiem i z psem ![]() pozdrawiam a - lodbrok - 02-13-2006 adme napisał(a):Co nie jest chyba takim absolutnym nonsensem jeśli weźmiesz pod uwagę że w całej piosence podmiot liryczny ma wiele wspólnego i z człowiekiem i z psemZapytałaś mnie skąd to wytrzasnąłem, więc żeby nie było nieporozumień - przytoczyłem stosowny fragment. Nie twierdzę jednakże, że Twoja sugestia jest nonsensem. Sądzę, że obie te interpretacje są równouprawnione po prostu. Pozdrawiam - adme - 02-13-2006 lodbrok napisał(a):Nie twierdzę jednakże, że Twoja sugestia jest nonsensem.Ja też nie twierdzę że tak twierdzisz ![]() ![]() pozdrawiam ![]() a Re: co z tym psem - Tańczący z lagami - 04-24-2009 a ja mam dwie koncepcje na temat tego przestawienia podmiotów w końcówce. Mianowicie - w trakcie całej piosenki widzimy wiele paraleli między psem a człowiekiem- Kaczmarski jakby sugeruje, że pragnie się odciąć do określonego gatunku ludzi, interesownych, płaskich, że w samotności szuka ucieczki przed banałem. I w ostatnim wersie - "a ja nie lubię psów" daje dowód tego, że własnie o OKREŚLONĄ kategorię ludzi mu chodzi, nie o całość. Natomiast drugi pomysł jest troche innej natury - apoteoza twórczego osamotnienia, hołd złożony indywidualizmowi , spychającemu człowieka na obrzeża życia społecznego, przyczynia się w końcu do tego, że człowiek gorzknieje, jako, że jest w końcu zwierzęciem ( ![]() Wątpie, żeby chodziło tutaj o ujęcie relacji między zwierzęciem a jego właścicielem w aspekcie tresury... trochę to brzmi... hm, infantylnie ? ![]() Pozdrawiam |