Forum o Jacku Kaczmarskim
Filmy - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Wątek: Filmy (/showthread.php?tid=2043)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Re: Filmy - Freed - 09-02-2009

O wojnie? To "Allo 'allo" Smile .

Re: Filmy - Przemek - 09-02-2009

dauri napisał(a):nie bardzo wiadomo, o czym myśli taki Zakościelny, gdy nadużywa gościności swojego gopodarza romansując z jego żoną.

A o czym ma kurde myślec ?? To chyba jasne, że o tym jakby tu sobie zamoczyc, tu nie ma nad czym rozmyślac...

dauri napisał(a):Czy przerywa romans z powodów wyrzutów sumienia, czy może obawia się możliwych komplikacji dla "sprawy" w przypadku, gdyby romans wyszedł na jaw?

No jeżeli nie zamoczył, to może przerwał, bo szkoda mu było czasu i wyrwie coś łatwiejszego? Drogi Dauri, za bardzo byś komplikował rzeczy jasne i proste jak budowa cepa...

Re: Filmy - MacB - 09-02-2009

dauri napisał(a):aktorstwo powalające nie jest [...] Postacie są w sumie dość płytkie i np. nie bardzo wiadomo, o czym myśli taki Zakościelny...
Przemek napisał(a):A o czym ma kurde myślec? To chyba jasne, że o tym jakby tu sobie zamoczyc, tu nie ma nad czym rozmyślac...
Bo to polski aktor jest, a przecież powszechnie wiadomo, że
Klasyk napisał(a):polski aktor proszę pana... To jest pustka... Pustka proszę pana... Nic! Absolutnie nic! W filmie polskim proszę pana to jest tak: nuda... Nic się nie dzieje proszę pana. Nic. Taka proszę pana... Dialogi niedobre... Bardzo niedobre dialogi są... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje.
Gdyby to był serial zagraniczny, to inna bajka!
Ten sam Klasyk napisał(a):Niech pan weźmie na przykład aktora, proszę pana... Zagranicznego... To ten aktor zagraniczny proszę pana... To jego twarz coś wie pan... Coś takiego wyraża... Wie pan... Jakoś tak... No... No wie pan o co mi chodzi.

Re: Filmy - dauri - 09-02-2009

Przemek napisał(a):A o czym ma kurde myślec ?? To chyba jasne, że o tym jakby tu sobie zamoczyc, tu nie ma nad czym rozmyślac...
Nad tym akurat bardziej intensywnie myślała jego partnerka. Co do innych postaci, to niektóre rozmyślały nad przewagą aparatów cyfrowych nad tradycyjnymi:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.werttrew.fora.pl/bezpanskie-watki,17/tvp2-serial-czas-honoru,2872-15.html#43961">http://www.werttrew.fora.pl/bezpanskie- ... html#43961</a><!-- m -->

Re: Filmy - Poziomka - 09-02-2009

Freed napisał(a):"Allo 'allo" Smile .
Kocham ten serial! Big Grin Jego specyficzny dowcip sytuacyjny, teksty-klasyki i całą galerię pokręconych postaci w nim występujących. Moi ukochani bohaterowie to Herr Flick i Helga.

A oto scenki ukazujące tę ciekawą relację występującą między nimi:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=JciDsoPISLw">http://www.youtube.com/watch?v=JciDsoPISLw</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=0YNjFmdw6x0&feature=related">http://www.youtube.com/watch?v=0YNjFmdw ... re=related</a><!-- m -->

Re: Filmy - fytysyty - 09-10-2009

Strażnicy- świetny film o superbohaterach na emeryturze. Co było zaskakujące dla dużej części ludzi, którzy zwyzywali film na filmwebie nie jest to typowe mordobicie, a raczej pełen napięcia dramat. Zamiast odzianych w gejowskie ciuszki, nie znających strachu, ani wątpliwości, zdążających do jasno wyznaczonego celu superherosów mamy historię pięciorga złamanych ludzi. Ludzi kiedyś wielkich i rozpoznawanych, dziś starających się z różnym skutkiem zapomnieć o tym co było i żyć dniem dzisiejszym. Nie jest to łatwe, szczególnie gdy nad światem wisi widmo wojny atomowej, a jeden z dawnej paczki został zamordowany...

...w sumie nic więcej nie da się napisać, nie zdradzając fabuły. W każdym razie na prawdę warto zobaczyć, bo film daje dużo do myślenia, szczególnie w kwestii tzw. "mniejszego zła", nie dając przy tym jednoznacznej odpowiedzi.

Re: Filmy - gosiafar - 09-11-2009

Ja ostatnio obejrzałam "Fantastyczną wyspę Kaczora Duffi", chyba na Pulsie.
Obśmiałam się mocno i stwierdziłam, że to nie pozycja dla dzieci. Wink

Re: Filmy - fytysyty - 10-08-2009

"Ada! to nie wypada!" absolutnie czarujący obraz. Świetny humor, dialogi, piosenki... po prostu cud, miód, ultramaryna Wink

Re: Filmy - Alek - 10-08-2009

A czy ktoś miał przyjemność z Bękartami Tarantino? Bo jeśli nie, to z całego serca polecam. Rewelacyjne dialogi i absolutnie niesamowity Christoph Waltz - nie wiem, czy to nie najlepszy film jaki widziałem w ciągu kilku ostatnich lat.

Re: Filmy - Zeratul - 10-08-2009

Ja właśnie obejrzałem "Hydrozagadkę" - absurdalny film polski z 1970 r. - tego się nie da opisać Big Grin
"Stój Elemencie Aspołeczny!!"
Nawiasem mówiąc całość jest na youtube w 8 częściach :]

Pozdrawiam
Z.

Re: Filmy - gosiafar - 10-09-2009

Zeratul napisał(a):Ja właśnie obejrzałem "Hydrozagadkę"

Ten film "ma coś w sobie"! Jest tak absurdalny, że aż świetny! Wink

Re: Filmy - Simon - 10-11-2009

A ja właśnie skończyłem seans "Labiryntu Fauna". NIESAMOWITY film.

Re: Filmy - berseis13 - 10-11-2009

Simon napisał(a):A ja właśnie skończyłem seans "Labiryntu Fauna". NIESAMOWITY film.

Na mnie też zrobił wrażenie. Nie sądziłam, że fantastyka może być w taki sposób wpleciona w film stricte dla dorosłych. "Labirynt Fauna" to jak współczesna bajka Braci Grimm - bez cenzuy Smile

A ja ostatnio nadrobiłam zaległości w znajomości światowego kina. Najpierw maraton z Meryl Streep "Wybór Zofii" i "Co się wydarzyło w Madisson County" - ta kobieta jest moją boginią. To niewiarygodne, że Ona potrafi zagrać wszystko - WSZYSTKO!
"Co gryzie Gilberta Grape'a" też dobre, aczkolwiek filmów tego typu jest mnóstwo w Australii, więc ta tematyka już niezbyt mnie wzrusza.

Dla odmóżdżenia puściłam "Idealny Facet dla Mojej Dziewczyny" - cóż - weźmy garść kawałów o babie, kościele, gejach i polityce i buch! Mamy film.

Re: Filmy - Duch77 - 10-11-2009

Labirynt Fauna lub Elfa ,bo to roznie tlumaczyli dobry, Berseis jak ty masz takie tyly to zaczalbym od klasyki typu cos z Martina Scorsese:Taksowkarz,Wsciekly Byk,Chlopcy z Ferajny,Przyladek Strachu-chociazby,lub moze cos z Bergmana: Siodma Pieczec,Tam Gdzie Rosna Poziomki Wink ,moze cos z ze starego Woddy Allena np. Spioch,takze Kubricka pare rzeczy trzeba zobaczyc,moze jakies filmy z Nicholsonem-wlasciwie z Nicholsonem to wszystkie polecam,Al Pacino,Robert De Niro,takze z Dustinem Hoffmanem-Rain Man,Absolwent,Maratonczyk,jesli chodzi o aktorki to masz racje faktycznie Meryl Streep-to mistrzyni,ale nie zapominajmy o Emmie Thompson: Cienista Dolina lub o kinie europejskim: np nie wyobrazam sobie,zeby ktos nie ogladal Felliniego lub Kieslowskiego ,Agnieszki Holland i cos mowil o filmach Cool
Poza tem 1000innych rzeczy ,ktore powinnas jeszcze zobaczyc ,pozdr. :poklon:

Re: Filmy - Elzbieta - 10-11-2009

Duch77 napisał(a):może coś z Bergmana
Jeśli lubisz Bergmana -koniecznie zobacz Jajo węża.GENIALNE!

e

Re: Filmy - Przemek - 10-11-2009

berseis13 napisał(a):Najpierw maraton z Meryl Streep "Wybór Zofii" i "Co się wydarzyło w Madisson County" - ta kobieta jest moją boginią. To niewiarygodne, że Ona potrafi zagrać wszystko - WSZYSTKO!

No w końcu jest aktorką, więc nic nadzwyczajnego. Takich jak ona jest duuuużo... W dodatku o niebo ładniejszych Smile

Duch77 napisał(a):Labirynt Fauna lub Elfa ,bo to roznie tlumaczyli
Oryginalny tytuł - El laberinto del fauno.
Pomijając już fakt, że powszechny wizerunek fauna w kulturze to postać mężczyzny z koźlimi rogami i kopytami - czyli tak jak w filmie, ba tam nawet miał rogi.
[Obrazek: PaulGauguinTheFaunForgery.jpg]

Przemek napisał(a):No w końcu jest aktorką, więc nic nadzwyczajnego.
No, teraz toś pociągnął... :lol:
Tak, jakby dyplom z aktorstwa czynił geniuszem aktorstwa. Weźmy choćby takiego Pawcia Deląga - dyplom co prawda ma, ale zakres aktorskich środków wyrazu ma na poziomie rozwielitki.

Hahahahahaha :rotfl: :lol: :mur: :v: :tak: :poklon: Zgaedzam sie Simon a propo tego Delaga jak rowniez wiekszosci aktorow z Polski mlodego pokolenia hihihihihi !! :agent:

Re: Filmy - MacB - 10-11-2009

Simon napisał(a):Weźmy choćby takiego...
A weźmy takiego Borysa Szyca. Obejrzałem niedawno Wojnę...
Ja tam się na współczesnej sztuce - zarówno tej pisanej piórem (czy inną maszyną do pisania), jak i tej kręconej kamerą za bardzo nie znam i mam w związku z tym poczucie dyskomfortu.
Książkę Masłowskiej przeczytałem. Ze snobizmu ją przeczytałem. Wyłącznie ze snobizmu. Ale za to do końca. Przy czym była to głównie męka, nie czytanie, i gdyby nie świadomość, iż mam oto w rękach arcydzieło współczesnej literatury polskiej, dziesięć razy odłożyłbym toto na półkę. Co gorsza - niewiele chyba z tej książki zrozumiałem...

Film zaś obejrzałem zachęcony wspaniałymi recenzjami, które zebrał właśnie Szyc. I muszę przyznać, że takiego popisu aktorskiego dawno nie widziałem. Cóż, kiedy i forma filmu nie dotarła do mnie i cała robota sztabu ludzi, aby wielkość książki jakoś przekazać na ekranie, poszła się srać. Wygląda na to, że odwalili (z Szycem na czele) kawał solidnej, ale nikomu niepotrzebnej roboty Wink

A może ktoś z Szanownego Grona uświadomi mnie, w czym tkwi wielkość prozy Masłowskiej? Niektóre fragmenty książki (podobnie jak niektóre sceny z filmu) wciągały w swoją atmosferę nierealności, takiego trochę pogranicza snu i jawy albo rauszu narkotycznego (nie mam doświadczeń z wciąganiem białego, więc pewnie tonietak Wink ), ale żebym miał odpowiedzieć na pytanie: co ta książka (albo ten film - no film dał mi ciekawe obrazy, które swą grą ożywiał Szyc) wniosła do literatury, to nie umiałbym odpowiedzieć.

Re: Filmy - Luter - 10-11-2009

MacB napisał(a):A może ktoś z Szanownego Grona uświadomi mnie, w czym tkwi wielkość prozy Masłowskiej?

To proste. Masłowska jest pobłogosławiona i nagłośniona przez Wyborczą. Podobno jej ojciec ma jakieś koneksje. Ale nie ma się czym ekscytować - w każdej epoce tacy "artyści" też są. Jak świat światem ludzi usiłowali sterować wszystkim, sztuką też.

Ano wlasnie ,bo w tym kraju nie talent,lecz znajomosci robia z ludzi srednio ,lub malo utalentowanych gwiazdy pierwszej wielkosci -to sa polskie absurdy :wzruszony:

Re: Filmy - Luter - 10-11-2009

Duch77 napisał(a):Ano wlasnie ,bo w tym kraju nie talent,lecz znajomosci robia z ludzi srednio ,lub malo utalentowanych gwiazdy pierwszej wielkosci -to sa polskie absurdy :wzruszony:

Nie zgadzam się z tym.
Po pierwsze - nie da się z miernoty zrobić gwiazdy pierwszej wielkości. Co najwyżej da się na chwilę sztucznie ją rozjaśnić. Snobów i kabotynów w żadnej epoce nie brakuje, ale to jeszcze nie znaczy, że każdą brednię da się wmówić wszystkim.
Po drugie - mylisz się, twierdząc, że to typowo polska specyfika. Nie jest to też znak czasu. Tego typu mechanizmy - jak świat światem - były, są i będą. Żeby się o tym przekonać, wystarczy sięgnąć po literaturę lub liznąć trochę historii. Można podać liczne przykłady. Wszystko to oczywiście uwarunkowane zależnym od czasu i miejsca porządkiem życia społecznego, ale natura człowieka jest u swej podstawy wciąż taka sama.

Re: Filmy - berseis13 - 10-12-2009

Duch77 napisał(a):Berseis jak ty masz takie tyly to zaczalbym od klasyki typu cos...

Aż takich tyłów nie mam, bez przesady Wink Ale cieszę się, że jest tyle wspaniałych filmów, które jeszcze mam do obejrzenia. Natomiast dziwi mnie, Duchu, jak ktoś z tak obszerną wiedzą dotyczącą kinematografii, jak ty, wciąż ma takie kłopoty z ułożeniem gramatycznie oraz ortograficznie poprawnego zdania.

Pozdrawiam serdecznie Smile

Re: Filmy - Duch77 - 10-12-2009

I tak -i nie,wezmy np,Dode,albo taka Ige Wyrwal-nie sadze,aby one mialy talent na miare Meryl Streep,lub jakiejs wybitnej spiewaczki-ktora jest mniej urodziwa,ale maja atrybuty oczywiste-kto nie domyslny -polecam:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.freeones.pl/html/i_links/Iga_Wyrwal/">http://www.freeones.pl/html/i_links/Iga_Wyrwal/</a><!-- m -->
lub <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.freeones.pl/html/d_links/Dorota_Rabczewska/">http://www.freeones.pl/html/d_links/Dorota_Rabczewska/</a><!-- m -->
Tak samo wielu polskich"aktorow,aktorek,prezenterow,wokalistow,muzykow"-chodzi mi glownie o mlode pokolenie-bez znajomosci,albo dania dupy-moga grac cale zycie w podrzednych teatrach,badz zupelnie robic cos innego-tak wiec podtrzymuje -kiedys moze to byla Sztuka-teraz to jest komercja-zmienily sie pokolenie-wyrastaja glupkowate dzieci neostrady-sa malo wymagajacy,tak wiec nie zaimponuje im taki Gajos,Pieczka,Kobuszewski,Lomnicki,Stuhr,lub rezyserzy formatu Kawalerowicza,Forda,czy Munk,lub Wajdy,Agnieszki Holland.
Tak czy siak mam wielu kolegow ,ktorzy pokonczyli niedawno PWST np.-albo znam swietnych muzykow-ktorzy sie cholernie marnuja-brak kontaktow ,ukladow ,znajomosci,albo brak bycia kur...a dyskryminuje ich i zpycha na prawie margines artystyczny,tak wiec Lutrze przepraszam ,ze sie z Toba spieram,ale niestety tak jest tu i teraz :o

Re: Filmy - Duch77 - 10-12-2009

No coz nie wiem,ale widzicie chyba bledy ktorych nie ma ,ja z ort. i gram. raczej jestem dobry,chyba ze chodzi ci droga Berseis o literowki,lub o polska czcionke- to juz inna sprawa Wink
Rowniez pozdrawiam dSmile

Re: Filmy - MacB - 10-12-2009

Duch77 napisał(a):No coz nie wiem,ale widzicie chyba bledy ktorych nie ma
Pewnie masz rację, ja na przykład widzę to:
Duch77 napisał(a):Tak czy siak mam wielu kolegow ,ktorzy pokonczyli niedawno PWST np.-albo znam swietnych muzykow-ktorzy sie cholernie marnuja-brak kontaktow ,ukladow ,znajomosci,albo brak bycia kur...a dyskryminuje ich i zpycha na prawie margines artystyczny,tak wiec Lutrze przepraszam ,ze sie z Toba spieram,ale niestety tak jest tu i teraz
O, przepraszam; jeszcze to:
Duch77 napisał(a)::o

Re: Filmy - Luter - 10-12-2009

Duch77 napisał(a):I tak -i nie,wezmy np,Dode,albo taka Ige Wyrwal-nie sadze,aby one mialy talent na miare Meryl Streep,lub jakiejs wybitnej spiewaczki-ktora jest mniej urodziwa,ale maja atrybuty oczywiste

One zaspokajają zapotrzebowanie na tandetną rozrywkę, ale to przecież nie jest typowo polska specyfika. Czym w sensie prezentowanych wartości artystycznych różni się Doda od choćby takiej Madonny?

Duch77 napisał(a):Tak samo wielu polskich"aktorow,aktorek,prezenterow,wokalistow,muzykow"-chodzi mi glownie o mlode pokolenie-bez znajomosci,albo dania dupy-moga grac cale zycie w podrzednych teatrach,badz zupelnie robic cos innego

Duchu, ale ja przecież nie neguję faktu, że całe hordy miernot były, są i będą promowane przez znajomości czy, jak się wyraziłeś, danie dupy. Ale tak ten biznes funkcjonował zawsze - od starożytnej Grecji po współczesny świat Zachodu.

Duch77 napisał(a):kiedys moze to byla Sztuka-teraz to jest komercja

Nie masz racji, bo dokonujesz absurdalnych zestawień. Twierdzisz, że kiedyś była sztuka, a dziś jest komercja. Czyżbyś naprawdę uważał, że kiedyś nie istniała komercja, a dziś nie istnieje Sztuka? Zarówno Szuka jak komercja istniały kiedyś i istnieją dzisiaj. Tyle że o istnieniu dawnej komercji dziś nic nie wiesz, bo ona po prostu nie przetrwała. Dzisiejsza Sztuka zaś w perspektywie morza zalewającej świat komercji robi wrażenie zanikającej. Jednak to Sztuka przetrwa, a komercja przepadnie i tym, którzy będą żyli za sto lat, znów się będzie wydawać, że "kiedyś to była Sztuka, a dziś jest komercja".

Duch77 napisał(a):tak wiec nie zaimponuje im taki Gajos,Pieczka,Kobuszewski,Lomnicki,Stuhr,lub rezyserzy formatu Kawalerowicza,Forda,czy Munk,lub Wajdy,Agnieszki Holland.

Im nie, ale to nie znaczy, że dzisiejsze czasy nie zostawią po sobie trwałego śladu w świecie sztuki. Naiwnością jest przecież sądzić, że pokolenie wybitnych aktorów skończyło się na wymienionych przez Ciebie. Co więcej - jeśli nawet w PRL-u potrafiła kiełkować sztuka, to w czasach wolności ona będzie kiełkować tym bardziej.

Re: Filmy - MacB - 10-12-2009

Luter napisał(a):Co więcej - jeśli nawet w PRL-u potrafiła kiełkować sztuka, to w czasach wolności ona będzie kiełkować tym bardziej.
Z tym jedynie się nie zgadzam. Co do reszty - jateż Wink

Re: Filmy - Luter - 10-12-2009

MacB napisał(a):Luter napisał(a):
Co więcej - jeśli nawet w PRL-u potrafiła kiełkować sztuka, to w czasach wolności ona będzie kiełkować tym bardziej.
Z tym jedynie się nie zgadzam.

Uwierzysz, jeśli powiem, że przy pisaniu tego jednego zdania zadrżała mi ręka?
Chodzi Ci zapewne o to, że to właśnie trudne warunki są często motorem do stworzenia rzeczy genialnych.