Forum o Jacku Kaczmarskim
Erotyk relacji Bydgoszcz - Toruń - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24)
+---- Dział: Wiersze (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=37)
+---- Wątek: Erotyk relacji Bydgoszcz - Toruń (/showthread.php?tid=2016)

Erotyk relacji Bydgoszcz - Toruń - michalf - 12-29-2005

Za oknem śnieg śnieży
Biały puch nas tuli
Pociąg w puchu bieży
Po zbielałej kuli
Niech swój rytm wybija
Kół żelaznych dobosz
Niech nie mija chwila
W której jestem z Tobą

Nie zna maszynista
Rozterki w mym sercu
Przybliża się przystań
Stopniałych kobierców
A my w tym wagonie
Mamy siebie tylko
Ja w Twych oczach tonę
Ty się poisz chwilką

Długa ta znajomość
Tyle w nas odmienia
Wątły jest nasz pomost
Nieporozumienia
Nierówni partnerzy
Zbyt gorzka zażyłość
Któż jeszcze uwierzy
W naszą trudną miłość

Kiedy pociąg stanie
Przyjdzie z niego wysiąść
I przerwiemy taniec
Grany martwą ciszą
Choć wszystko nas dzieli
Łączy nas sznur torów
Związek bez nadziei
Bydgoszcz oraz Toruń

- Szymon - 12-29-2005

Jak dla mnie - rewelacyjne. Lubię Twoje wierszowane poczucie humoru. No i to, że rytmika i nie tylko pachnie Mistrzowskim Piórem - to jest - czuje się wpływ JK.

Pozdrawiam serdecznie

- MacB - 12-29-2005

Szymon napisał(a):rytmika i nie tylko pachnie Mistrzowskim Piórem - to jest czuje się wpływ JK
:lol:
Żeby tylko jeden nasz forumowolistowy kolega nie napisał, że to "wątpliwy komplement" :lol:
Dla porządku dodam, że - choć i ja czuję ducha Jacka - bardzo mi sie podoba.

- Szymon - 12-29-2005

MacB napisał(a):Żeby tylko jeden nasz forumowolistowy kolega nie napisał, że to "wątpliwy komplement"
A co to za bluźnierca ? :wink:

- Eliszeba - 12-29-2005

Nie cierpię wierszy o miłości!!! (Ale ten akurat jest na prawdę ujmujący Smile )

- Alek - 12-29-2005

Eliszeba napisał(a):Nie cierpię wierszy o miłości!!!
Łorany! A to czemu? (nie to żebym ja lubił - tak tylko prowokuję Smile )

A wiersz bardzo fajny Smile

- Markowa :) - 12-29-2005

A ja to mam wątpiwości, bo znam Autora i jego Ukochaną, cóż ty za rzeczy wypisujesz o trudnej miłości? Zaczynam sie martwić... Z drugiej strony jestem Torunianką...ciekawa ta relacja Toruń-Bydgoszcz....

- Szymon - 12-29-2005

Czasami myślę, że... no, ale nic to - powstrzymam się od złośliwego komentarza.

Po pierwsze to nie Artur napisał tylko Michalf.

Po drugie to jest o trudnej miłości... między Bydgoszczą, a Toruniem Smile , a nie kobietą i mężczyzną. Wydawało mi się to oczywiste... ale może Autor miał na myśli ( :wink: ) co innego.

Pozdrawiam

- Alek - 12-29-2005

Też tak myślałem Szymonie,tym bardziej,że michalf jest z Koszalina Smile choć może Markowa zna lepiej sytuację... Choć (vide Szulerzy) Markowa lubi się doszukiwać podtekstów damsko - męskich Smile

- MacB - 12-29-2005

Szymon napisał(a):Po pierwsze to nie Artur napisał tylko Michalf.
Ale rzeczony Michalf to Autor, prawda?

- Szymon - 12-29-2005

Napisałem przecież, że Autor. O co chodzi, Maćku? Po prostu zdziwiło mnie to co napisała Markowa... no bo w końcu cały dowcip w tym wierszu polega na tym, że tyczy się "miłości" pomiędzy dwoma miastami. No i nie bardzo rozumiem jak można pomylić Michalfa z Arturem? :wink:

Pozdrawiam

- MacB - 12-29-2005

I nikt (no...oprócz Ciebie) ich, jak do tej pory, nie pomylił

- Szymon - 12-29-2005

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Racja, Maćku. Byłem przekonany, że MarkowaSmile napisała Artur, a nie Autor. Co więcej - ja widziałem w tym miejscu - "Artur". :? Jakby nie było - drugi "zarzut" pozostaje nadal aktualny.

Pozdrawiam

- kangur - 12-29-2005

Brawo! :brawo:
Wiersz bardzo mi się podobał Confusedpoko:
A że swego czasu często podróżowałem koleją na wspomnianej trasie, to i temat jest mi bliski (nadmienię, żem się ożenił z torunianką, choć nie jestem z Bydgoszczy ::renske:: )
pzdr - kangur

Kangur - moje gratulacje w przełamywaniu uprzedzeń między tymi miastami i pozdrów ode mnie swoją żonę Smile

Co do zarzutów Szymona: dziekuje MacB, ze stoisz na strazy pokrzywdzonych Tongue
Co do drugiego zarzutu o niezrozumienie wiersza, hmmm no coz... To był taki żart z miłości trudnej Michalfa i jego Wybranki, bo jak napisałam szybciej dobrze ich znam i nie przyszłoby mi do głowy, że takie rzeczy mogą ich dzielić... Mi tez się zdaje, ze sprawa dotyczy miast, co z reszta zawarłam w drugim zdaniu tego samego posta.

Mam nadzieje, ze sie wybronilam z tych zarzutów...

- MacB - 12-29-2005

Szymon napisał(a):Co więcej - ja widziałem w tym miejscu - "Artur"
To Ci się na koniec przyznam, że i ja w pierwszej chwili "zobaczyłem" tam "Artur" Smile
Ale, że nie pasowało mi to imię do kontekstu, to przeczytałem raz jeszcze...

- michalf - 12-29-2005

Ojej, ile komentarzy Smile

Na początek wyjaśnienie. Jestem z Koszalina, ale z Markową znamy się dobrze, bo studiuję w Toruniu.

Markowa, moja miłość na szczęście kwitnie.

Wpływ JK w moich wierszach... hmm, przyjmę to jako dobry i zaskakujący komplement.

- Szymon - 12-29-2005

Zaskakujący?

Powstrzymaj się od przasadnej skromności, Michale :wink: ... tenże wpływ wszak widać jak na dłoni Smile Naprawdę!

Pozdrawiam serdecznie

- michalf - 12-29-2005

Nie zaprzeczam, że JK ma ogromny wpływ na moją twórczość. Zaskakuje mnie raczej, że ktoś mi to zalicza na plus.

- Szymon - 12-29-2005

Prawdę powiedziawszy, nie rozumiem. Na tym Forum chyba JK jest raczej doceniany :wink:

- michalf - 12-29-2005

Z całą pewnością jest tu doceniany. Natomiast nie sądziłem, że mnie ktoś doceni za Jego wpływy w moich tekstach. Prędzej byłbym skłonny sądzić, że ktoś uzna mnie zaledwie mizernym naśladowcą jego stylu, stąd zaskoczenie.

Naśladowcą? Mizernym? teraz to dopiero bzdury wypisujesz... No, ale Ty sam wiesz, co o Twojej poezji myslę, więc nie będę Ci dmuchać w trąbeczkę...

- Krasny - 12-29-2005

.............

- Luthien Alcarin - 01-02-2006

jedyne co mi się gryzie z delikatnośią wiersza to "mym" w drugiej strogie reszta świetna i piękna Wink płynny, liryczny utwór Wink

Pozdrawiam
Agata

- ann - 01-03-2006

świetne Smile