![]() |
Starzy ludzie w autobusie - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Starzy ludzie w autobusie (/showthread.php?tid=1875) |
Starzy ludzie w autobusie - Krajan - 11-29-2005 Witam, mam temat maturalny "teksty piosenek....." Będę pisał głównie o Kaczmarskim. Ostatnie wpadłem na pomysł by zinterpretować "Starych ludzi w autobusie" Moja interpretacja wygląda tak: Autobus- Polska z PRL Pasażerowie- Polacy poszkodowani, zniewoleni przez władze Kierowca- Sekretarz partii Pasażerowie stojący bokiem- obojętność na nasz los sąsiadów "Szarpnął tracimy równowagę"- uzależnienie i zniewolenie od władzy, posłuszeństwo osiągane siłą "A nam dostępu brak do okien A nam dostępu brak do drzwi" - cenzura, brak wolności słowa, zakaz wyjazdów zagranicę to tak z grubsza się przedstawia Mam do Was pytanie czy moja interpretacja nie jest nadinterpretacją i jak Wy rozumiecie ten tekst. Jak w tym kontekście rozumiecie ostatnią strofę, bo jej nie mogę jeszcze rozgryźć W ramach przypomnień :wink: My starzy ludzie w autobusie Nie powinniśmy jeździć nim Lecz nie wybiera ten kto musi Kto wybrać nie ma w czym Miejsca już dawno są zajęte Zostało tyle żeby stać I czekać aż w uliczki kręte Autobus zacznie gnać Dokoła obce plecy tkwią I wszyscy patrzą gdzieś nad nami Podczas gdy nasze ręce drżą Wciąż się mijając z uchwytami! Szarpnął! Tracimy równowagę Wspieramy się na byle kim Kto cofa się jak przed zniewagą I patrzy wzrokiem złym A my przeprosić przybrać pozy Już nie jesteśmy w stanie bo Źrenice nasze pełne grozy W kierowcę wbite są Kierowca o nas ani dba Wpatrzony w drogi swojej znaki To przyhamuje to znów gna Na swym fotelu tkwiąc okrakiem A nam dostępu brak do okien A nam dostępu brak do drzwi A każdy staje do nas bokiem I w duchu z niedołęstwa drwi I na właściwym wyjść przystanku Nigdy nie było dane nam W panice lgnąc do drzwi bez klamki Patrzymy - to nie tam! Ze skargą do kierowcy znów Aż ktoś nie przerwie narzekania Napis wskazując nam bez słów Że z Nim rozmawiać się zabrania! Lub pasażerów chór nas zdławi I dobrotliwie skarci nas Dwie możliwość nam zostawi: Pętlę - lub do zajezdni zjazd! Jacek Kaczmarski 1976 PS. Pozdrowienie dla wszystkich formuwiczów :roll: - gredler - 11-29-2005 Interpretując tylko jako metaforę życia w PRLu mocno upraszczasz, potraktuj to bardziej ponadczasowo, uniwersalnie. Wg mnie jest to bardziej piosenka o zniewoleniu jednostki i jej bezsilności wobec tłumu; poza tym warto przyjrzeć się utworowi w kontekście całego programu "Mury" (przejrzyj wypowiedzi JK na ten temat). Ja rozumiem ostatnią zwrotkę jako smutne podsumowanie losu jednostki zdominowanej przez stado: wybór, który jej pozostaje i tak jest niezadowalający (przecież starzy ludzie chcą wysiąść na jakimś przystanku, a nie kręcić się w kółko lub wysiadać w zajezdni). Pozdrawiam, gredler - Zeratul - 11-29-2005 Temat powinien być w poezji a nie w Muzyce - wniosek o przeniesienie ![]() Natomiast co do "Starych ludzi..." - dopiero teraz zwróciłem uwagę na ostatni wers: "Pętlę - lub do zajezdni zjazd" Zastanawiam się nad tą "pętlą" - czy może ona mieć inne znaczenie (niekoniecznie związane z komunikacją ![]() Pozdrawiam Zeratul - Kamil - 11-29-2005 Tak Zeratulu, ja też mam takie odczucia apropos tej "pętli". O tym innym aniżeli komunikacyjne znaczeniu świadczy jeszcze wers: "Lub pasażerów chór nas zdławi ". Pętla jest tu symbolem ucisku do granic możliwości, zatracenia jednostki przez tłum krzyczących na oślep zabójców, ludzi, którzy wszystko mierzą podług stereotypów, ludzi, którzy spychają wrażliwego i znającego uczucia człowieka w przepaść, podwieszają na pętli. Pozdrawiam :-) - ann - 11-29-2005 Zeratul napisał(a):Temat powinien być w poezji a nie w Muzyce - wniosek o przeniesienieRozpatrzony pozytywnie d ![]() - Krajan - 11-29-2005 ann napisał(a):Przepraszam to mój pierwszy post, także nie wiedziałem gdzie go założyć, to tyle mam na swoje usprawiedliwienieZeratul napisał(a):Temat powinien być w poezji a nie w Muzyce - wniosek o przeniesienieRozpatrzony pozytywnie d ![]() Dziękuje za wszystkie uwagi zwłaszcza za uwagi Gredlera, będę się musiał nad nimi jeszcze zastanowić, jednak jedno nie wyklucza drugie "zniewolenie jednostki?" a w PRL, W PRL tak nie było? Kamil napisał(a):Pętla jest tu symbolem ucisku do granic możliwości, zatracenia jednostki przez tłum krzyczących na oślep zabójców, ludzi, którzy wszystko mierzą podług stereotypów, ludzi, którzy spychają wrażliwego i znającego uczucia człowieka w przepaść, podwieszają na pętli.Czy zatem rozumieć tą zwrotkę jako albo ulegnięcie ucisku, albo całkowity "zjazd", zepchnięcie na boczny tor, ostracyzm itp? PS Bardzo fajna ta funkcja z tą pisownią, pierwszy raz się z taką zetknąłem na forum ![]() |