![]() |
Motyw "bezdomności" w tekstach Jacka Kaczmarskiegi - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Motyw "bezdomności" w tekstach Jacka Kaczmarskiegi (/showthread.php?tid=1759) |
Motyw "bezdomności" w tekstach Jacka Kaczmarskiegi - Piekarz - 11-03-2005 Witam serdecznie Obecnie w szkole przerabiamy "Ludzi bezdomnych" Żeromskiego Chciałbym sięgnąć do twórczości Mistrza i pokazać mojej klasie człowieka bezdomnego,społecznika jak Tomasz Judym. Jaki utwór (utwory) waszym zdaniem jest najbardziej stosowny? dzięki P.S. Trzeba propagować twórczość Jacka ![]() - Filip P. - 11-03-2005 Jestem lump? - ann - 11-03-2005 Filip P. napisał(a):Jestem lump?Chyba "Blues Odyssa" ![]() - Łukasz G. - 11-03-2005 ann napisał(a):Chyba "Blus Odyssa"A nie "BluEs Odyssa"? ![]() ![]() - Strzelec - 11-03-2005 Może któraś z tych piosenek: "Opowieśc pewnego emigranta" "Piosenka żebracza" coś z cyklu "Pięć głosów z kraju" - MacB - 11-03-2005 Piekarz napisał(a):Chciałbym sięgnąć do twórczości Mistrza i pokazać mojej klasie człowieka bezdomnego,społecznika jak Tomasz Judym. Strzelec napisał(a):Może któraś z tych piosenek:Czy ja już całkiem...no! ten, tego? Czy to się kupy nie trzyma? - gredler - 11-03-2005 MacB napisał(a):Czy to się kupy nie trzyma?Bohater liryczny tego utworu społecznikiem zdecydowanie nie jest, ale ma problem z przynależnością do jakiejś grupy, więc problem "bezdomności" jest. Ale rzeczywiście nie ma tu analogii z powieścią Żeromskiego. Re: Motyw "bezdomności" w tekstach Jacka Kaczmarsk - kaja - 11-04-2005 Piekarz napisał(a):Witam serdecznie:o LITOSCI!!!! :x przerabiacie a na co?? na sweter czy na Dziady cześć III ( a może to tez już przerobiliście)?? Nie sadzisz, że książki to sie omawia a nie przerabia? Co do postaci człowieka bezdomnego, społecznika proponuje balladę żebraczą "(...)Nigdy nikomu nie znany, Po łokcie w glinie i w piachu Ryłem, jak kret tresowany Tunel na Trasie Wschód-Zachód. Jakby mi było za mało Pracy do grobowej deski Póki sił jeszcze starczało Stawiałem Zamek Królewski. Dajcie mi proszę, co łaska. Żebrak - też człowiek do diaska! Śpiewać już nie mam siły, Żarty mi się skończyły.(...)" - Luter - 11-04-2005 kaja napisał(a):Nie sadzisz, że książki to sie omawia a nie przerabia?Obawiam się, że w szkole książki się jednak... przerabia. KN. - kaja - 11-04-2005 KN. napisał(a):Skoro się je przerabia to na co?? Oczekuje konkretnej odpowiedzi.kaja napisał(a):Nie sadzisz, że książki to sie omawia a nie przerabia?Obawiam się, że w szkole książki się jednak... przerabia. - Luter - 11-04-2005 kaja napisał(a):Skoro się je przerabia to na co?? Oczekuje konkretnej odpowiedzi.Na bezmysł absolwentów. KN. - adme - 11-04-2005 KN. napisał(a):Z przykrością się pod tym podpisuję.kaja napisał(a):Skoro się je przerabia to na co?? Oczekuje konkretnej odpowiedzi.Na bezmysł absolwentów. - kaja - 11-05-2005 Przyswoić sobie zasób wiedzy z "ludzi bezdomnych"?? Jak wyżej widac w słowniku jest napisane "(...) z wyznaczonym programem, działem wiedzy(...)". Czy lektura to jakiś dział wiedzy , program? Rozumiem jakies ksiażki naukowe ale lektury?? LEKTURY SIE OMAWIA!! - JUTA - 11-06-2005 Lektury realizuje się zgodnie z programem :wink: |