![]() |
Zagadki - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: Zagadki (/showthread.php?tid=1740) |
Zagadki - Paulus - 10-30-2005 Co powiecie na taki topic? Zamieszczajmy zagadki wyłącznie sensowne i mądre a nie na poziomie pewnej części społeczeństwa... A więc na początek coś prostego: Żółw i Achilles startują w biegach. Żółw z racji swojej powolności startuje o 10 m dalej niż grecki heros. Czy Achilles kiedykolwiek dogoni żółwia? Odpowiedź uzasadnij. - Simon - 10-30-2005 To jeden z paradoksów przeciw ruchowi Zenona z Elei. Wg niego Achilles nie dogoni żółwia. Goniący musi dotrzeć do miejsca, z którego wystartował "uciekinier", ten zaś już posunął się naprzód, więc sytuacja się powtarza w nieskończoność. - Zeratul - 10-30-2005 Czemu umieściłeś temat w Karczmie - spodziewasz sie kontrowersji :?: :wink: IMO spokojnie mógłby być w Hyde Parku. Co do zagadki - to już klasyka ![]() Mógłbym wrzucić parę innych matematycznych, ale mógłbym przez to ponieść śmierć z rąk Ann :niepewny: :wink: Pozdrawiam Zeratul - MacB - 10-30-2005 Zeratul napisał(a):Mógłbym wrzucić parę innych matematycznychRyzykując podpadziochę u Ann poproszę o próbkę. - Paulus - 10-30-2005 Simon napisał(a):To jeden z paradoksów przeciw ruchowi Zenona z Elei. Wg niego Achilles nie dogoni żółwia. Goniący musi dotrzeć do miejsca, z którego wystartował "uciekinier", ten zaś już posunął się naprzód, więc sytuacja się powtarza w nieskończoność.Mozna też wytłumaczyc to tak, że Achilles musi pokonać połowę drogi, którą pokonał żółw, potem nastepna połowę i tak w nieskończoność. Jednakże ta argumentacja też jest dobra. Zeratul napisał(a):Czemu umieściłeś temat w Karczmie - spodziewasz sie kontrowersjiJeszcze się nie wczułem w klimat tego forum. Na większości for w jakich uczestnicze hyde parki (lub agora) służą do tematów politycznych, filozoficznych lub ważnych wydarzeń a karczmy (tawerny, kantyny) do rzeczy raczej błahych lub wlaśnie tego typu. Zeratul napisał(a):Mógłbym wrzucić parę innych matematycznych, ale mógłbym przez to ponieść śmierć z rąk AnnDawaj śmiało, chociaż matematyka to nie mój konik. ![]() P.S. PRZESUWAJ TO DO HYDE PARKU, BO NIE ZAUWAZYŁEM PODPISU POD "KARCZMĄ"!!! - Krasny - 10-31-2005 Grecy nie umieli dodawać wartości nieskończenie małych, więc wychodziło im że Achilles nigdy nie dogoni tego żółwia. - Alek - 10-31-2005 Zeratul napisał(a):Mógłbym wrzucić parę innych matematycznych, ale mógłbym przez to ponieść śmierć z rąk AnnCzemu? Ja też bym o prosił o kilka... - radious - 10-31-2005 Zeratul napisał(a):Mógłbym wrzucić parę innych matematycznych, ale mógłbym przez to ponieść śmierć z rąk AnnNie lubi matematyki? Biedactwo... Nie wie co piękne :wink: Dawaj ile masz ![]() - nadzieja - 10-31-2005 Ja mam logiczną, pewnie większość z Was ją zna... Krąży w różnych szatkach "fabularnych", ale sens pozostaje ten sam. Rycerz jedzie do zamku odwiedzić królewnę ( ![]() - Krasny - 10-31-2005 Ktora dorge wskazalby mi twoj brat? - nadzieja - 10-31-2005 i...? - sfinks - 10-31-2005 Co chodzi brzuchem do tyłu? - Krasny - 10-31-2005 No co i? Spytac i pojsc w te druga ![]() - nadzieja - 10-31-2005 właśnie, to raczej istotny szczegół... ![]() Sfinksie, nie chodzi tu o zwierzę, prawda? - natkozord - 10-31-2005 to może teraz ja: "Do tawerny wchodzi człowiek o lasce. Zamawia surowego albatrosa. Po jego konsumpcji popełnia samobójstwo" Twoje zadanie: - kim jest ów człowiek (zawód), - dlaczego porusza sie o lasce, - dlaczego zamawia surowego albatrosa, - i dlaczego popełnia samobójstwo, Możesz zadawać pytania na które jest odpowiedz: TAK lub NIE. Niektórzy określają tą zagadkę jako "dla głupio-mądych"... Powodzenia ![]() czekam P.s. Jeśli ktoś zna odpowiedz, nie da szansę innym ![]() - Phete - 10-31-2005 hm czyżby mi tu Natko zalatywało Monty pythonem ? ![]() - natkozord - 10-31-2005 Phete napisał(a):hm czyżby mi tu Natko zalatywało Monty pythonem ?zaraz Monty Pythonem... ![]() no, strzelaj, znaczy się zgaduj! - Phete - 10-31-2005 Hm no tak mnie ten surowy albatros na ten trop wbił ![]() - natkozord - 10-31-2005 zgaduj, a nie się wykręcasz! :twisted: - Phete - 10-31-2005 natkozord napisał(a):P.s. Jeśli ktoś zna odpowiedz, niech da szansę innymJak napisałaś , tak robię , daję szanse innym ![]() - natkozord - 10-31-2005 niech będzie... :x - Phete - 10-31-2005 no i po co te nerwy :rotfl: :lol: w końcu ktoś odpowie ![]() - Przemek - 10-31-2005 Simon napisał(a):To jeden z paradoksów przeciw ruchowi Zenona z Elei. Wg niego Achilles nie dogoni żółwia. Goniący musi dotrzeć do miejsca, z którego wystartował "uciekinier", ten zaś już posunął się naprzód, więc sytuacja się powtarza w nieskończoność.Kompletnie nie rozumiem o czym piszesz, ale wziąłem żółwia ustawiłem go 10 metrów przed sobą i go dogoniłem. - natkozord - 10-31-2005 jestem spokojna ![]() - Łukasz G. - 10-31-2005 Przemek napisał(a):Kompletnie nie rozumiem o czym piszesz, ale wziąłem żółwia ustawiłem go 10 metrów przed sobą i go dogoniłem.Dobre! ![]() No widzisz jaki Ty jesteś zdolny? A Achilles do dziś ganiałby tego żółwia gdyby żył... ![]() ![]() - michalf - 10-31-2005 Czy to co zjadł ma jakiś związek z jego zawodem bądź samobójstwem? - natkozord - 10-31-2005 michalf napisał(a):Czy to co zjadł ma jakiś związek z jego zawodem bądź samobójstwemma, pośredni, ale jak zjadł, to sumienie go ruszyło i postanowił ze sobą skończyć... - michalf - 10-31-2005 Czy chodzi o lasce, bo ma uszkodzone nogi? Czy uszkodził je sobie w trakcie wykonywania zawodu? - natkozord - 10-31-2005 michalf napisał(a):Czy chodzi o lasce, bo ma uszkodzone nogi?nie michalf napisał(a):Czy uszkodził je sobie w trakcie wykonywania zawodu?coś innego sobie uszkodził, ale podczas wykonyania zawodu. - Gość - 10-31-2005 Czy jest marynarzem?? |