![]() |
Ballada o Józiu - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Wiersze (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=37) +---- Wątek: Ballada o Józiu (/showthread.php?tid=1339) |
Ballada o Józiu - Bambuk - 07-25-2005 Ballada o Józiu W życiu nie wyrzekł Mądrego słowa, Lecz w jednej rzeczy To wprost celował Gdy nauczyciel O coś go pytał Na twarzy Józia Uśmiech wykwitał Że wychodziło Mu to tak ładnie Co się uśmiechnie To piątka wpadnie I tak Józiowi Żyło się miło Wciąż uśmiechało Nic nie robiło Lecz tę nić szczęścia Nagle pech przetnie, Bo sobie wybił Dwa zęby przednie I się niestety Przykra rzecz stała Siła uśmiechu Już nie działała Gdyż dawne sztuczki Nie pomagały Józio dostawał Wciąż same pały A że się uczyć Nie miał ochoty To wkrótce umarł On ze zgryzoty. ------------------------------ Proszę o opinię :wink: - lodbrok - 07-25-2005 Cóż, niestety jak dla mnie to tylko zbiór słów, które gdzie niegdzie się rymują. A to za mało by powstał wiersz... ![]() - Mat - 07-25-2005 hmmm moze ja tak szorstko Cie nie potraktuje :wink: ... wierszyk- (to zdrobnienie ma na celu uzmyslowienie Tobie ze to tylko wierszyk - nie wiersz. i nie chodzi tutaj że jest mały, krótki- tylko o to że za mało treści... nie wnosi nic ciekawego..) ale ten wierszyk wyszedl Ci nawet nawet... tak pioseneczka do spiewania w wolnych chwilach w szkole o klasowym wlazityłku... znam ten problem wiec do mnie ten wierszyk trafil... a widac ze lodbrok, dawno nie chodzil do szkoly ![]() ![]() z pozdrowieniami pisz dalej - Simon - 07-25-2005 lodbrok napisał(a):Proponuję schować to głęboko na dno szufladyLodbrok mnie ubiegł... :wink: - lodbrok - 07-25-2005 Mat napisał(a):a widac ze lodbrok, dawno nie chodzil do szkoly i sie juz nie zna na humorze szkolnym... bo tylko jako humor moge Twe "dzieło" odbierac...No z ta szkołą to różnie u mnie jest ![]() - Petrvs - 07-26-2005 Mnie to ubawiło :lol: :lol: bo coś ostatnio dużo rzeczy mnie śmieszy, ale niestety nie w pozytywnym znaczeniu. Wiersz mało zrymowany, naiwny, rzekłbym - byle jaki, bo nie wiem czy to nawet pasuje dla małych dzieci. (Wiesz, takie drastyczne, brutalne zakończenie, nie wiem jak maluchy to odbiorą :lol: ) Podzielam zdanie loodbroka. Ale pisz więcej, moze coś lepszego ci wyjdzie, bo zdaję sobie sprawę że ten wierszyk to napisałeś i zameściłeś tu dla polepszenia naszych humorów :wink: Za to ogromne brawa. :lol: Bo ci się udało. ![]() Pozdrawiam serdecznie PM - spalding - 07-26-2005 Petrvs napisał(a):Wiersz mało zrymowany?? Przecież rymy są i to na dodatek czestochowskie , tu a kurat sie nie zgodze, i w tym bym upatrywal naiwnosci formy, rozdzielenie na cztery wersy nie zlikwiduje czestochowy bo i tak sie czyta z automatu. Mozna smialo napisac w dwoch linijkach Petrvs napisał(a):naiwnyA i owszem..... mam pytanie do autora czy to bylo zamierzone ? Gdyz jakos nie wierze zeby autor odnosil sie do tego jak do wybitnego poematu narodowego ![]() ![]() Petrvs napisał(a):rzekłbym - byle jakiano.... a masz autorze jakies inne sowje probki ![]() i na koniec :beer: za probe..... - Zeratul - 07-26-2005 Wiersz trudno "zrozumieć" bez kontekstu znanego tylko nielicznym ![]() Pozdrawiam Zeratul P.S. Bambuk - wrzuć piosenkę z pierwszych "Kolein..." :lol: - Petrvs - 07-26-2005 Zeratul napisał(a):Wiersz trudno "zrozumieć" bez kontekstu znanego tylko nielicznymTo przedstawcie ten kontekst! 8) Może zrozumiemy i my! - Zeratul - 07-26-2005 Petrvs napisał(a):To przedstawcie ten kontekst! 8) Może zrozumiemy i my!"...przeczytamy i my" :wink: (ot luźne skojarzenie) A ujawnienie kontekstu pozostawiam w gestii Bambuka 8) Pozdrawiam Zeratul - Petrvs - 07-26-2005 Zeratul napisał(a):A ujawnienie kontekstu pozostawiam w gestii BambukaNo jeżeli publikujecie coś takiego i ma to być zrozumiałem tylko z kontekstem a kontekstu nie podajecie to skąd zdziwienie że nikt nie rozumie i każdy się śmieje! Ten kotekst Bambik powinien przedstawić od razu! - Zeratul - 07-27-2005 Petrvs napisał(a):No jeżeli publikujecie coś takiego i ma to być zrozumiałem tylko z kontekstem a kontekstu nie podajecie to skąd zdziwienie że nikt nie rozumie i każdy się śmieje!Po pierwsze nie "publikujecie" tylko Bambuk publikuje. Po drugie kontekst nie jest konieczny do zrozumienia wiersza (choć dodaje mu "dodatkową płaszczyznę") Petrvs napisał(a):Ten kotekst Bambik powinien przedstawić od razu!Bambuk drogi Petrvsie, Bambuk ![]() Mam nadzieję, że Bambuk się nie obrazi, jeżeli podam etymologię jego nicka: Jeszcze w LO, na geografii koleżanka została "wybrana" do "odpowiedzi". Jednym z pytań było: "jakie zwierzęta występują w Ameryce Południowej?" Jako, że koleżanka doznała akurat totalnego "zaćmienia", cała klasa zaczęłą jej podpowiadać: "Papugi!" Koleżanka nie dosłyszała i powiedziała: "Bambuki" Reakcja klasy była rzecz jasna taka: :rotfl: :rotfl: :rotfl: I tak narodziły się bambuki :wink: Pozdrawiam Zeratul - JUTA - 07-27-2005 Wreszcie się dowiedziałam o co chodzi z tym Bambukiem... ![]() ![]() Pozdrawiam Corchorus P.S. Bambuk powiedział cyt."A skąd masz taką pewność, że się nie obrażę?" :wink: - Zeratul - 07-27-2005 JUTA napisał(a):Wreszcie się dowiedziałam o co chodzi z tym Bambukiem...Omawialiśmy to już kiedyś przy okazji maili ![]() JUTA napisał(a):P.S. Bambuk powiedział cyt."A skąd masz taką pewność, że się nie obrażę?" :wink:Niech Bambuk nuczy się porządnie czytać ( :wink: ) - nie mam pewności tylko nadzieję ![]() Poza tym teraz będzie miał dużo czasu na przemyślenia (tzn. nie będzie bliskich spotkań III stopnia :wink: ) Pozdrawiam Zeratul - ann - 07-27-2005 ::offtopic2:: |