![]() |
Nieszczęście - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Wiersze (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=37) +---- Wątek: Nieszczęście (/showthread.php?tid=1331) |
Nieszczęście - Amin - 07-21-2005 Nieszczęście Poeta gdy mu się nie wiedzie Gdy świat na głowę mu się wali Gdy tkwi po uszy w strasznej biedzie To ten przeklęty los swój chwali Gdy się zakocha bez nadziei Gdy włożyć nie ma co do garnka To wtedy właśnie życie ceni Co niczym czuła jest kochanka Niby się smuci niby płacze A wiersze mu się same piszą I słowa nabierają znaczeń I nawet pauzy krzyczą ciszą To wtedy goszcząc na Parnasie Z muzami tańczy i flirtuje A one stają w pełnej krasie I łechcą jego ego czule *** Gdy jest kochany, gdy mu płacą Jak pączek w maśle pływa w szczęściu Gdy ma dziękować Bogu za co To wtedy grozi szczęściu pięścią Miast tuszem lać w papieru ryzy Oblicze jakieś ma skrzywione I leje wódkę w ryj swój krzywy A na dokładkę leje żonę Słowa gdzieś gubią wymiar trzeci Mizerią pachną i banałem I śmieją inni się poeci Że taką straszną pisze chałę Parnas i muzy nie dla niego Choć patrzy na nie tęsknym okiem Bo one też się z niego śmieją Albo się odwracają bokiem *** Lecz jest nadzieja dla poety Każdy przyjaciel mu to powie “Po co to ten lament, że o rety Przecież to szczęście pójdzie sobie Nic nie trwa wiecznie, wszystko minie Szczęście to krucha tafla szyby W końcu się zbije i szczęśliwie Będziesz nareszcie nieszczęśliwy - MacB - 07-22-2005 Lubię, no....po prostu lubię te wiersze Amina. Lubię Jego zaskakujące puenty (choć tym razem zaskoczenia nie było ![]() A temat? Znany problem, ale przecież nie sposób pisać zawsze na "nowy", nie? Zresztą dziś to każdy liryk miłosny jest poniekąd na stary i oklepany temat ![]() - Bambuk - 07-22-2005 "No, czemu nie i owszem", ale nasuwa mi się taki dialog: " :? - Czemu tak cały czas gadasz o sobie? :wink: - A znasz lepszy temat?" Tematyka wierszy Amina w dużej mierze obraca się wokół poety. Jeżeli mowa o tym wierszu, to owszem, poetyckie to nawet i w ogóle... Lekkie (trudno sie nie zgodzić) , ale za mało tutaj kondensacji myśli, czy jakieś przewrotności. Konwencja i sztampa. Sorry Winnetou :? - Simon - 07-22-2005 Bambuk napisał(a):za mało tutaj kondensacji myśli, czy jakieś przewrotności.A ja bym rzekł: przeciwnie! Utwory Amina w dużej mierze opierają się właśnie na przewrotności, paradoksie, zaskoczeniu. A ów autotematyzm mi nie przeskadza. ![]() - JUTA - 07-22-2005 Simon napisał(a):Utwory Amina w dużej mierze opierają się właśnie na przewrotności, paradoksie, zaskoczeniu.Zgadzam się z nim całkowicie. Przeczytałam ostatnio kilka utworów Amina i wszystkie bardzo mi się podobały. Tak trzymać! - Petrvs - 07-22-2005 Wiersz owszem - podoba mi się. Jest ładny, fajny, ale jeszcze nie jest genialny... Nie jest na miarę Ciebie! Masz ogromny talent, jesteś dobrze zapowiadającym się poetą, dlatego pisz jak najwięcej i szukaj inspiracji urozmaiconych - chętnie bym poczytał opis poetycji jakiegoś dzieła malarskiego w twoim wykonaniu. Troszkę zgodze się z Bambuk, że jest to trochę monotematyczne... co nie znaczy że złe - ale mogłoby być jeszcze lepsze! Niemniej brawa! Pozdrawiam! - Zeratul - 07-24-2005 Bambuk napisał(a):Jeżeli mowa o tym wierszu, to owszem, poetyckie to nawet i w ogóle... Lekkie (trudno sie nie zgodzić) , ale za mało tutaj kondensacji myśli, czy jakieś przewrotności. Konwencja i sztampa. JUTA napisał(a):I tak Amin nieświadomie wywołał wojnę domowąSimon napisał(a):Utwory Amina w dużej mierze opierają się właśnie na przewrotności, paradoksie, zaskoczeniu.Zgadzam się z nim całkowicie. Przeczytałam ostatnio kilka utworów Amina i wszystkie bardzo mi się podobały. Tak trzymać! ![]() A wiersz dość ładny (choć Amin napisał już wiele lepszych) Pozdrawiam Zeratul - grusia - 07-25-2005 Czasem mam podobny dylemat jak ten Aminowy poeta ![]() - nadzieja - 07-28-2005 To są wiersze-piosenki Amin ![]() To miłe wiedzieć, że tworzysz coś takiego, kiedy wielu dziś stroni od klasycznych form siląc się na często źle pojmowaną oryginalność. |