Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Zapowiedzi do utworów Mistrza
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5
Dzięki wszystkim jeszcze raz Smile .
a zrobił ktoś "Raj"?? Bo tam, z tego, co pamiętam, a przyznam się, rzadko słucham, są przecież jakieś zapowiedzi...

[ Dodano: 2005-06-12, 23:22 ]
hmm. no to dodam sobie do postu...
AAAAAAAAA!!!! Jestem GŁUPIM JASIEM!!!

Cóż za zaszczyt... myślałem, że nigdy się nie doczekam...

hurrrra! Big Grin :jupi: :jupi: ::first:: ::coolspeak:: ::donatello:: ::harhar:: ::jump:: ::laughing:: ::punk:: ::roflmaofast:: :beer: Confusedpoko: :rotfl: itp.Smile)
Nie, Raj nie jest zrobiony ale tam to głównie wstęp Gintrowskiego byłby do zrobienia.
Mam tu kilka zapowiedzi z "Piosenek '75 - '82":

Ze sceny
Pierwsza piosenka, napisana w siedemdziesiątym... szóstym roku, nosi tytuł: "Ze sceny" i komentuje moje pierwsze doświadczenia związane z przemawianiem do ludzi przy użyciu mikrofonu, pierwsze doświadczenia z władzą, jaką się ma nad słuchaczami i związanymi z tym zobowiązaniami.

Kasandra
Następnych parę piosenek dotyczy - posługuję się metaforą - mitów i sytuacji antycznych, napisane w latach '77 - '79 miały ilustrować sytuację polityczną Polski i sytuację psychologiczną jednostki w polskim systemie politycznym, posługując się - jak powiedziałem - motywami, metaforami antycznymi. Pierwsza z tych piosenek nosi tytuł "Kasandra".

Ze "Zbroi":

Ballada pozytywna
"Ballada pozytywna". Piosenka, która wyraża moją bezmierną radość i szczęście z powodu zbliżającej się wielkimi krokami normalizacji w Polsce. Zbieżność... zbieżność melodyczna z rosyjską muzyką ludową jest przypadkowa.

Marsz intelektualistów
"Marsz intelektualistów". dedykowany wszystkim, którzy inteligencją i wykształceniem zdecydowali się służyć reżimowi wojskowemu w Polsce. Ze szczególnym wyróżnieniem wicepremiera Mieczysława Rakowskiego, rzecznika Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego - Wiesławowi Górnickiemu, rzecznikowi rządu - Urbanowi Jerzemu oraz redaktorowi "Tygodnika Powszechnego", Danielowi Passentowi, z którego wypowiedzi po 13. grudnia powstała ta piosenka.

Chicago Live:

Modlitwa o wschodzie słońca

Pierwsza piosenka nosi tytuł: "Modlitwa o wschodzie słońca". Napisana w '80 roku i śpiewana podczas strajków, manifestacji i koncertów "Solidarności" jako swego rodzaju credo tego ruchu, deklaracji (zostawiam jak jest - przyp. ja Smile ).

Kasandra
Druga piosenka nosi tytuł "Kasandra" i jest to nawiązanie do mitu o słynnej prorokini, wróżbiarce Troi, która przepowiadała temu miastu upadek na długo przed rzeczywistą klęską. Piosenka pochodzi z '78 roku, kiedy dla wszystkich w Polsce było jasne, że sytuacja prowadzi do nieuchronnej katastrofy.

Rejtan
Szereg piosenek, które teraz zaśpiewam dotyczy dwustu lat... ostatnich 200 lat polskiej historii. Są to piosenki omawiające te momenty XIX i XX wieku polskiej historii, które zostały przemilczane przez oficjalną propagandę Polski Ludowej; które zostały zmienione lub wyrzucone z podręczników historii. Część z tych piosenek to opisy obrazów polskich malarzy XIX, XX wieku, którzy również usiłowali komentować historię swojego kraju wbrew przemocy, wbrew chęci unicestwienia tej historii. Pierwszą z tych piosenek jest "Rejtan, czyli raport ambasadora", piosenka, która jest opisem znanego obrazu Jana Matejki. Nie została puszczona przez cenzurę i wywołała protest ambasady radzieckiej jako piosenka antyradziecka, mimo, że dotyczy okresu końca XVII wieku, okresu rozbiorów. Paradoks polega na tym, że obraz, reprodukcja obrazu Matejki wisi w każdej klasie szkoły podstawowej w Polsce. Tyle, że spojrzałem na historię Rejtana z punktu widzenia rosyjskiego ambasadora, który siedzi w loży sejmowej otoczony polskimi arystokratkami, uhonorowanymi jego obecnością i pisze donos do carycy Katarzyny. "Rejtan, czyli raport ambasadora".

Sen Katarzyny II
Kolejna piosenka dotyczy tego samego okresu - jest to żart historyczny, nosi tytuł "Sen Katarzyny II". Mówi o współzależnościach seksu i polityki. Katarzyna II była, jak wiadomo, kochanką Stanisława Augusta Poniatowskiego, co nie pozostawało bez wpływu na jego politykę względem Rosji, sama zaś, jak głosi wieść, miała zgoła niezwyczajny apetyt seksualny, co wpływało na jej politykę, politykę Imperium. Piosenka "Sen Katarzyny II".

Koncert fortepianowy
Żart literacki, naśladowanie z Norwida - "Koncert fortepianowy". Generałowi.

Epitafium dla Wysockiego
Na koniec "Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego", mojego mistrza, zmarłego przed trzema laty rosyjskiego barda, aktora, poety. Piosenka, która oparta jest o jego życiorys, o jego twórczość oraz o wszystko to, co wiem o Związku Radzieckim. "Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego".

Spotkanie w porcie
Ponieważ nie mogę zadowolić wszystkich Państwa, zaśpiewam po prostu to, na co mam ochotę. Ballada nosi tytuł "Spotkanie w porcie" i jest komentarzem do zażyłych stosunków amerykańsko - radzieckich. Oparta o utwór Włodzimierza Wysockiego z lat 50-tych.

Tyle na razie. Spać się chce.
Dzięki Michale Smile
Michal, pozwoliłam sobie wyedytować, by było bardzie czytelne Smile
Mam parę ciekawych zapowiedzi do "Pochwały łotrostwa". Niestety są to tylko 4 utwory.
Rzecz pochodzi z prywatnego koncertu.

Czaty śmiełowskie
Program „Pochwała łotrostwa” powstał w znacznej części dwa i pół roku temu w lutym w pałacyku w Śmiełowie, jest to taki dworek w zasadzie, część Muzeum Narodowego w Poznaniu, którego kustosze, państwo Kostołowscy pozwolili mi tam się schować i pracować. Ta atmosfera tego pałacyku sprawiła, że postanowiłem napisać piosenkę o tym jak powstawał program „Pochwała łotrostwa”. A pałacyk ten wyróżnia się wśród innych tego rodzaju obiektów w Wielkopolsce, że w 1831 roku przebywał tam Adam Mickiewicz i zastanawiał się, wahał się, czy wziąć udział w powstaniu listopadowym. W tym wahaniu się bardzo mu pomagała piękna sąsiadka Konstancja Łubieńska. Z takim skutkiem, ze powstanie upadło, wieszcz nie dojechał. Przebywając tam w Śmiełowie wśród tych pamiątek widać ślady tego wahania, to bardzo było inspirujące. W ten sposób powstała piosenka „Czaty śmiełowskie”, „Czaty”, dlatego, że wzorowana na jednej z najbardziej znanych ballad Mickiewicza „Czaty”. Nie wiem czy państwo pamiętają, to jest ta, która zaczyna się od słów:
„Z ogrodowej altany wojewoda zdyszany
Bieży w zamek z wściekłością i trwogą.
Odchyliwszy zasłony, spójrzał w łoże swej żony,
Pójrzał, zadrżał, nie znalazł nikogo.”

Karnawał w Victorii
Program „Pochwała łotrostwa”, który miał się zajmować obecnością zła w życiu codziennym III Rzeczpospolitej, czyli składać się z obrazków z życia III Rzeczpospolitej, nie mógł się obyć bez piosenki o świecie polityki i tutaj, ponieważ nie chciałem komentować aktualnych wydarzeń, a tylko styl prowadzenia polityki w III Rzeczpospolitej, sięgnąłem do inspiracji Stanisława Grzesiuka, w ten sposób powstała piosenka „Karnawał w Victorii”

C.D.N.
Filip P. napisał(a):„Czaty śmiełowskie”
[...]W tym wahaniu się bardzo mu pomagała piękna sąsiadka Konstancja Lubiejska.
A ja się cały czas zastanawiam skąd JK wziął tą "sąsiadkę" :-o
Budziszewko (gdzie faktycznie mieszkała Konstancja) leży 81 km (w linii prostej) od Śmiełowa :!: Poza tym, o ile pamiętam, Budziszewko nie leży "nad rzeczką".
Taka ignorancja geograficzna zupełnie nie jest w stylu Jacka, który zwykł raczej wykazywać się erudycją i dogłębną znajomością opisywanego tematu/wydarzenia. Dlaczego więc umieścił w "Czatach..." błędny fragment?

Pozdrawiam
Zeratul
Filip - jak zawsze w tym temacie post troszkę poprawiony Wink
ann napisał(a):Michal, pozwoliłam sobie wyedytować, by było bardzie czytelne

A "pomógł" nie łaska koledze Michałowi przypiąć? Wink
Tak by się ładnie z tą pinkfloydowską krową komponowało Big Grin
"Kalwaria"

Zapowiedź

Dobrywieczór wam wszytskim, to co Krzysiek powiedział jest nie do końca prawda, mianowcie[śmiechy] tzn. ja rzeczywiście będę śpiewał co chcę, ale w granicach tego co wy chcecie. Mianowicie Waldek przyniósł mi wczoraj spis tekstów, sciąganych piosenek na życzenie z tego co napisałem w ciągu 18 lat swojej publicznej działalności. Ja z tego wybrałem to co jeszcze w miarę potrafię, czego naprawde nie śpiewałem od lat. Będę usiłował to odśpiewać. Zwłaszcza niektóre są zupełnie niegotowe, dzisiaj przed południem to ćwiczyłem i nie bardzo wiem jak to idzie, z góry proszę o wyrozumiałość. Więc, to co będzie to jest tylko to co stali bywalcy tej piwnicy zechcieli sobie ode mnie zażyczyć.

Ostatnia mapa Polski

Teraz jest jedna z piosenek, którą , której prawie nigdy nie śpiewałem. Raz czy dwa razy w życiu. Przepraszam za błędy...ale gospodarze zażyczyli sobie, więc musi być. Jest to piosenka według opowieści mojego profesora..y...yy..od oświecenia, pana Libery - "Ostatnia mapa Polski", autentyczna romowa między Kościuszką, a królem Stanisławem Augustem w czasie insurekcji kościuszkowskiej

....

Zbłąkany...mmm...zbłą...zbłą-ka-ny

Zesłanie studentów

Piosenka z cyklu "Muzeum" napisanego wspólnie z Przemkiem Gintrowskim i Zbyszkiem Łapińskim, według obrazu Jacka Malczewskiego - "Zesłanie studentów"

Czarne suchary

Kolejna piosenka jest jedną z najstarszych która znam, miałem chyba z sześć czy siedem lat, kiedy już usłyszałem ją w nagraniu przywiezionym przez moich rodziców z Rosji...sowieckiej. Jest to autentyczna pieśń, podobno część całej korespondencji obozowej, śpiewanej przez Wysockiego, ale nie jest to jego piosenka, jest to prawdziwa. Teraz jedna z ważniejszych rzeczy, którą uważam, że kiedykolwiek przetłumaczyłem - "Czarne suchary"

Dylemat

Teraz piosenka, która wprawdzie została napisana przeze mnie, ale należy do repertuaru Przemka Gintrowskiego i pewną odpowiedzialnością stwierdzam, że nie powinienem jej śpiewać, ale skoro zamówiliście to spróbuję. "Dylemat" - ona po prostu pasuje do kontekstu i jest to historia mojego dalekiego krewnego, syna wujka mojego ojc, związana z Powstaniem Warszawskim.

Przyjaciele

Jeszcze jedna piosenka oparta na historii autentycznej - "Przyjaciele" też nie śpiewana od ponad dwunastu lat...

Świadkowie

I jeszcze jedna piosenka oparta o opowieści wuja Ignasia mojego ojca, wuja mojego ojca, która była powodem dosyć przykrego nieporozumienia. Nosi ona tytuł świadkowie. Byłą oparta, tzn. forma tej piosenki była wzięta z programu w latach siedemdziesiątych "Świadkowie", który pokazywał fatky z czasów ostatniej wojny światowej, pokazywał zdjęcia, dokumenty, angażował ludzi oglądających w uczestnictwo w wykrywaniu prawdy na temat tego co się działo wówczas w Polsce. Cały chwyt polegał na tym, że była to część prawdy, poniważ całej prawdy dotyczącej udziału armii sowieckiej w drugiej wojnie światowej, której w programie pokazać nie można było. Ja tę piosenkę napisałem opisując doświadczenia właśnie mojego wuja Ignasia i potem się dowiedziałem, już niedawno od redaktora programu "Świadkowie", ze zrobiłem mu wielka krzywde. Ponieważ on starannie się starając, żeby powiedzieć tyle co można bylo w latach siedemdziesiątych w telewizji, został przez środowisko jako ten, który kłamie, "bo Kaczmarski śpiewa prawdę". A był to i jest bardzo uczciwy i pożądny człowiek. W każdym razie piosenka opowiada o autentycznej histori, którą przeżył właśnie wuj mojego ojca w obozie sowieckim w Rembertowie w czasie Drugiej Wojny Światowej.

Egzamin

Teraz jedna z piosenek pisanych w pierwszym okresie "Solidarności". Jest to typowo deklaratywna, ale na tyle aktualna, że wydaje mi się, że warto ją dzisiaj zaśpiewać, mimo że powiedzmy sobie nie jest taka, uniwersalna jakby się chciało, żeby była.

Witkacy do kraju wraca

Teraz w spisie piosenek zamówionych przez was był "Autoportret Witkacego". Jest to piosenka wprawdzie mojego autorstwa, ale z muzyką Przemka Gintrowskiego i zawsze wykonywana przez Przemka Gintrowskiego. Ja nie potrafie tego tak zaśpiewać jak on. Mówię to bez ironii, poważnie. W związku z tym zaśpiewam drugą część , nie wiem czy wszyscy pamiętacie, że Witkacego sprowadzono do Polski wreszcie, bodaj w 86 roku....

Później, później - głos z sali - w 88...

Koncert fortepianowy

Kolejna piosenka z marca 81 roku, wzorowana na najpiękniejszym ze wzorów które możnaby wymyślić - "Koncert fortepianowy"

"Artyści"

Sprowadziłartystów z Polski i zapowiedzał dziennikarzon, że na tematy polityczne nie będzie się wypowiadał. Ta piosenka jest efektem mojego, jakby, bywania na dworze Andrzeja Wajdy. Byc może miał swoją filozofię, która okazała się skuteczna i rozsądna, aczkolwiek ja tego zaakceptowaćnei mogłem stąd ta pioseneczka. Żeby nie wyjść na takiego małego skurwysynka, który sobie robi nazwisko poprzez napadanie na wielkiego człowieka, chciałem powiedzieć, że ten tekst, nagranie, pierwsze nagranie tej piosenki wysłałem Andrzejowi Wajdzie w trzech egzemplarzach, na wszytskie możliwe adresy z listem uzasadniającym powstanie tego utworu. O ile wiem, żadna z tych kaset i listów nie doszedł...

"Młodych niemców sen"

Piosenka napisana w 83 roku, w czasie podróży do Frankfurtu - "Młodych niemców sen"

"Quasimodo"

I znowu jedna z żadiej śpiewanych piosenek, pisana w roku 82 - "Quasimodo" - specjalnei dla gospodarzy. Po oświadczeniu kardynałą Glempa, namawiającym społeczeństwo polskie do zgody na stan wojenny

mam nadzije ze sie przydaBig Grin
Dzięki Filip i Fizol Smile . Dobra robota!

P.S. Masz rację Maćku. Zapomniałem o "pomógł", ale już nadrobiłem tą zaległość wobec wszystkich udzielających się w tym temacie Smile
A zapowiedzi z RWE tez zrobic?
Zrobić zrobić Smile . Tego chyba nikt jeszcze nie wziął na warsztat. Sprawdź na stronie jak to wygląda przy poszczególnych utworach. Pozdrawiam
lodbrok napisał(a):Zrobić zrobić . Tego chyba nikt jeszcze nie wziął na warsztat. Sprawdź na stronie jak to wygląda przy poszczególnych utworach. Pozdrawiam
e tam ,zrobie do wszytskiego, najwyzej jak sie zdubluaj to poprawi sie Big Grin zaczynaja sie wakacje, wiec bede aktywnie nad tym pracowal...

Pozdrawiam

[ Dodano: 2005-06-17, 23:31 ]
Winda

I jeszcze jedna piosenka o charakterze prywatnym, choć z dość przejrzystym uogólnieniem

Bajka o Polsce

Kolejny krótki utwór zatytułowałem "Bajka o Polsce"

MS Maria Konopnicka

Ukonkretnieniem powyższej metafory jest ballada pt.: "MS Maria Konopnicka" oparta na rzeczywistym wydarzeniu z lat siedemdziesiątych, które miało miejsce w stoczni

Pokolenie

Na koniec wiersz - piosenka, na temat na który każdy szanujący się poeta powinien napisac

Stary Michał Anioł i Pieta Randonini

Z kolei refleksja nad ostatnią rzeźbą Michała Anioła, Pieta Randonini. Pointą utworu jest cytat z jednego z poźnych wierszy rzeźbiarza.

Martwa natura

Jeden z nowszych utworów zatytułowanych "Martwa natura" według Wilema Claesha Hedy

Rozterka

Z kolei utwór pod tytułem "Rozterka", mówiący o konflikcie przekonań i spontanicznych uczuciowych reakcji

Podróż Trzech Króli

Jedna z wczesnych piosenek kożystających z wątków biblijnych

Bajeczka z perspektywki

Z kolei jeden z ostatnio napisanych utworów, lub w tym wypadku raczej utworków - bajeczka zdrobnieniowa
pt.: "Bajeczka z perspektywki"

Lalka

Trzecia piosenka jest niemal wykładem o polskim pozytywizmie, choćby z tego powodu, że powstała w oparciu o sztandarowy utwór literacki pozytywizmu w Polsce. "Lalka - czyli polski pozytywizm" w/g Bolesława Prusa

Robinson Cruzoe

Witam Państwa, w dzisiejszym kwadransie kolejne dwa utwory z cyklu "Lektury szkolne". W którym przedstawiłem już "Lalkę" wg Bolesława Prusa, "Trylogię" wg Henryka Sienkiewicza i "Podróże Guliwera" wg Janathana Swifta. Pierwsza piosenka powstała w oparciu o znaną na całym świecie i uznawaną za kamień milowy światowej prozy powieść Daniela Defoe "Przypadki Robinsona Cruzoe". Mówię tu o pełnej wersji powieści w jej klasycznym kształcie, a nie o przeróbce na użytek literatury młodzieżowej.

Teza Don Kichota

Z kolei utwór czerpiący z innego arcydzieła światowej klasyki, którego przedstawiać nie trzeba - "Teza Don Kichota" wg Cervantesa.

Wywiad z emerytem

Trzeci utwór napisany we wrześniu 87 roku nosi tytuł "Wywiad z emerytem"

Manewry II

Z kolei napisany ostatnio dalszy ciąg pieśni z 1975 roku - "Manery"- część druga.

Błędy wróżbitów

Druga z refleksji dla Przemka jest inna wersją tego samego tematu. Nosi tytuł "Błędy wróżbitów"

Wiwat, czyli o demokracji

Na zakończenie utwór o trochę mniej prywatnym charakterze, choć bez wątpienia osobisty

X

Niewiele jest w polskim kalendarzu rocznic, które mojemu pokoleniu kojarzą sie z fragmentami własnego życiorysu. W 1968, w 1970, byliśmy jeszcze szczeniakami. Sierpień roku 1980 zaś stał się z całą pewnością naszym przeżyciem pokoleniowym, tzn.zn. decydującym w znacznym stopniu o kształcie naszego życia. Czy poprzez wierność, czy poprzez zdrady, stał się punktem odniesienia, źródłem elementarnych wartości dla setek tysięcy urodzonych w końcu lat 50. Rocznic zatem jest wiele, ale najbliższa zawsze jest ta, która wiąże się z własną identyfikacją, z własnym wyzwoleniem, z własnym sentymentem wreszcie. Dlatego ten i kolejny Kwadrans za tydzień przeznaczam na piosenki, przynajmniej jak dla mnie, nierozłączne z sierpniem 80.
Zacznę jednak od dopiero co napisanej refleksji na temat jubileuszu, który jak wszytskie jubileuszeniesie ze sobą refleksje smutne i piękne zarazem. Piosenka nosi tytuł "X", czyli po łacinie "dziesięć" i dedykowana jest Antoniemu Pawlakowi i jego synowi, który jak zapewne wielu pamięta, jako roczne dziecko pojawił się na murach polskich miast i wsi, symbolizując pierwszą wówczas rocznice istnieia związku

niewiele tego ale jednak jest
Dzięki Fizol. Nie ma to jak wakacje! Big Grin
Jak beda jeszcze jakies zamowienia to bardzo chetnie zrobie, tylko przydalyby sie jakies pomysly Tongue

pozdrawiam
Fis
Witam!
Oczywiscie pomysliłem sie w pisowni nazwiska kustoszów, co zauważył Olaff.
Powinno być Kostołowscy a nie Gostołowscy. Pisałem ze słuchu i tylko to mnie tłumaczy. Za błąd przepraszam.

Pozdrawiam
Filip P. napisał(a):Oczywiscie pomysliłem sie w pisowni nazwiska kustoszów, co zauważył Olaff. Powinno być Kostołowscy a nie Gostołowscy. Pisałem ze słuchu i tylko to mnie tłumaczy. Za błąd przepraszam.
W sumie mógłbyś to poprawić w "oryginalnym poście".
Przy ewentualnym kopiowaniu ktoś może nie zauważyć tej późniejszej poprawki.

Pozdrawiam
Zeratul
Po sprawie Smile
A swoją drogą, nie możnaby zrobić wyszukiwarki zapowiedzi i wywiadów? Ostatnio dowiedziałem się, że sporym zainteresowaniem cieszy się wyszukiwanie rozmaitych informacji zawartych w wypowiedziach JK. Może dałoby się coś takiego zrobić?
Artur napisał(a):Wyszukiwarka wywiadów
O! Super! Jakbyście tam wrzucili także zapowiedzi do piosenek, to by było w ogóle znakomicie.

Dzięki!
Rany, powiem wam, ze jesyem pod wrazeniem i aż mi troche smutno i głupio, że nie mam czasu przyłaczyć się i pomóc w jaki kolwiek spodób Sad
Nie martw się Kate, jak znajdziesz trochę czasu i będziesz jeszcze miała chęci to Ci jakąś robotę znajdziemy Smile . Pozdrawiam
No i ślicznie. To ja w razie nabycia wolnego czasu będę krzyczała...Wink
Tylko ja proszę tak na miare moich umiejętności...chociaż w sumie człowiek się uczy całe życie...

Pozdrawiam
olaff22 napisał(a):O! Super! Jakbyście tam wrzucili także zapowiedzi do piosenek, to by było w ogóle znakomicie.
Wrzucimy, wyszukiwarka wywiadów jest już od dawna, zapowiedzi trzeba dopiero zrobić. Ale chyba najpierw wolicie zobaczyć to co zbieracie ostatnio Smile
Ostatnio przegladalem zapowiedzi do roznych utworow. Jednym z nich byla Arka Noego i w zwiazku z tym moj post. Otoz JK mowi tam o powstaniu utworu w kontekscie powstawania Solidarnosci. Ja natomiast przypomnialem sobie dosc obszerna zapowiedz do tego utworu z jednego z Kwadransow z JK (byl zamieszczony na starym ftpie). O ile pamietam, JK ukazal tam inny motyw napisania ww wiersza. Powinienem jeszcze miec to nagranie na swoim dysku, wiec jesli ktos jest zainteresowany moge to przepisac i zredagowac (jak znajde troche czasu wieczorem, to przesle moze nawet jutro z samego rana).

pozdrawiam
Oczywiście mikaelisie że jesteśmy zainteresowani Smile . Gdybyś więc znalazł chwilę... :wink:
a moze np lodbroku, powiesz co jeszcze nalezy przygotowac??
Stron: 1 2 3 4 5