02-26-2013, 09:03 PM
lemoid napisał(a):O ile bohaterowie i artyści to sprawa prosta, o tyle zdrajcy to już dla mnie temat trudniejszyTekst Artyści mógłby tu pomóc łącząc niejako te trzy kategorie.
lemoid napisał(a):O ile bohaterowie i artyści to sprawa prosta, o tyle zdrajcy to już dla mnie temat trudniejszyTekst Artyści mógłby tu pomóc łącząc niejako te trzy kategorie.
Cytat:Dedykacja do "Koncertu fortepianowego":
Pierwszemu Sekretarzowi KC PZPR, prezesowi Rady Ministrów, przewodniczącemu KOK-u [Komitetu Obrony Kraju przyp. mój], byłemu, nieodżałowanemu Ministrowi Obrony Narodowej, z przeprosinami za ewentualne pominięcie pozostałych tytułów i godności życzymy:
- Aby historyczna rola jaką dźwignął na swoje barki dwa lata temu, nie bacząc na poczucie zdrowego rozsądku, uczciwości, godności człowieka, a zwłaszcza Polaka, zakończyła się w pierwszym możliwym terminie, z jak najmniejszym cierpieniem adresata i nadawcy życzeń.
- Aby w święto dzisiejsze, którego adresat nie obchodzi, jeśli jest dobrym komunistą, znalazł jednak jakąś dobrze mu życzącą osobę, z którą będzie mógł spędzić wieczór przy oknie patrząc jak inni świętują nadejście nadziei i obecność bliskich.
- Aby mundur, który adresat nosi i hańbi, noszony był i hańbiony przez możliwie jak najmniejszą liczbę jego bliźnich, dzięki czemu to rodzinne święto ma szansę przebiec spokojnie w większości polskich domów.
- Aby życie, którego adresat jest właścicielem i dyspozytorem, było długie i pełne prawdziwego cierpienia; niech żadna myśl o tym, ile zła podłości i kłamstwa firmował swoim nazwiskiem nie ominie jego świadomości w nieskończone chwile poprzedzające ostateczne rozliczenie. Do życzeń dołączamy piosenkę.
Luter napisał(a):To nie jest zapowiedź z Chicago tylko ze Świątecznego koncertu życzeń.