Cóż, ja trochę spóźniona, ale - mój wynik to 18/20, co i tak uważam za sukces, komisja była nie do zniesienia, niektóre osoby dostawały i 8/20. ("renomowane" katowickie liceum ma takie wyniki, a znajomi uczniowie podrzędnych techników wychodzą z 100%, irytujące i jakże zależne od komisji

Dobrze, że do niczego się nie liczy

)
Rozmawiałam z komisją dłuugo (jak każdy), jakby wszystkie pytania zebrać do kupy to byłoby ich pewnie kilkanaście. To, co pamiętam: (temat: "Interpretacje malarstwa w pieśniach Jacka Kaczmarskiego")
- która forma przekazywania swoich myśli przemawia do ciebie bardziej - malarska czy pisana i dlaczego?
- zacytuj (z pamięci! w stresie!) środki stylistyczne, których używa Kaczmarski w omówionych przez ciebie utworach
- uzasadnij, że Kaczmarskiego można nazwać mianem poety, wykaż kunsztowność jego języka
- Znasz inne utwory Kaczmarskiego? -Znam. -To zinterpretuj "Opowieść pewnego emigranta" (też z pamięci, bo nie mówiłam o tym utworze, nie miałam ze sobą tekstu, widocznie pani z komisji znała i lubiła akurat ten)
- w jakiej lekturze został również wykorzystany obraz "Rejtan"? (Rejtana omawiałam, na lekturę nie wpadłam, powiedziałam tylko o Wernyhorze pojawiającym się w "Weselu". Pani chodziło, owszem, o "Wesele" - tylko że o ekranizację Wajdy, której nie miałam obowiązku znać, czego nie omieszkałam jej powiedzieć...)
- dlaczego Kaczmarski sięgał do malarstwa w przekazywaniu swoich myśli?
- jak był odbierany obraz "Rejtan" w czasach kiedy został namalowany?
To były główne pytania, tyle pamiętam po miesiącu. Było nieprzyjemnie, jakoś mi się udało wybronić
Pozdrawiam