Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Kaczmarski, klasycyzm, prośba...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam, wstyd się przyznać ale po raz kolejny proszę o pomoc Sad

otóż, poszukuję tekstów Kaczmarskiego nawiązującego do tradycji literackiej klasycznej, gdyż takich wymaga mój temat na pracę maturalną, z tym że kłopot w tym, że koniecznie musi to być tekst który powstał w XXI wieku ... a więc w ostatnich latach życia Kaczmarskiego, temat mój zawiera też wiek XX więc bez wahania wybrałem Jana Kochanowskiego (ubóstwiam po prostu ten tekst...), jednak wciąż potrzebuję tekstu z XXI wieku, jeśli nie ma takiego, to może moglibyście mi zaproponować coś innego?(w sensie autora oczywiście i jakiegoś konkretnego tekstu, gdyż w XXI wieku jestem zupełnie nie w temacie niestety...) I jeszcze jedno, prawdopodobnie się ośmieszę, ale niestety nie dotarłem jeszcze do żadnych wydań tekstów Kaczmarskiego w formie jakiejś książki i jeśli taka istnieje ( i zawiera w.w teksty) to bardzo prosiłbym o nazwę i ewentualnie jakieś źródło z którego mógłbym zdobyć tę książkę Wink pozdrawiam !
Ciśnie mi się na usta jedynie Lot i Upadek Ikara z Mimochodem jako archetyp literacki, ale pewności nie mam. Przeczuwam, że ciężko będzie.

Jeśli chodzi o książki to są przecież śpiewniki, etc. ale tutaj już ci pomogą koledzy. Moc tekstów jest na naszej stronie i tam też wskazane jest czasami zaglądać Wink Wejdź na stronę i przeglądnij wszystkie teksty (przy mniejszej znajomości twórczości Jacka powinno ci to zająć jakąś niecałą godzinę. Gdy ja czegoś szukam potrafię bazę tekstów przeszukać w niecały kwadrans). Na pewno coś znajdziesz. powodzenia Smile

PS: Wątek chyba nie w tym dziale. Moim zdaniem powinno być w dziale Szkoła. Niech ktoś przeniesie, żeby nie było bałaganu.
A jak rozumiesz "tradycję literacką klasyczną"? I jak bardzo ma nawiązywać? Może Petroniusz bredzi?
Mnie się wydaje, że sam sposób pisania i rymowania (większości utworów) jest już nawiązaniem do "tradycji klasyczne". Wszak rym, rytm, style to w których powstało bardzo dużo utworów są ze wszech miar klasyczne.
darktuk napisał(a):bardzo prosiłbym o nazwę i ewentualnie jakieś źródło z którego mógłbym zdobyć tę książkę Wink
Najlepszym źródłem tekstów jest antologia "Ale źródło wciąż bije...". Książka jest dość trudno dostępna, a gdy już pojawi się na jakiejś aukcji - nie jest tania. Ale tutaj znajdziesz spis treści, czyli wraz z danymi wydawniczymi chyba wszystko czego potrzebujesz.

Pamiętaj też, że w tej pozycji nie ma wierszy z tomiku "Tunel", a który (może szczególnie ze względu na datę wydania) również może Cię interesować.
temat pracy:
Omów funkcjonowanie jednej wybranej tradycji literackiej (barokowej, romantycznej lub klasycznej) na przykładach tekstów literatury XX i XXI wieku.

byłem autorem tego tematu, jednak został przez grono polonistów przekształcony i wyszło co wyszło, XXI wiek niszczy cały dotychczasowy plan pracy Sad nie wiem, ja szukam i szukam, nic Sad może jestem zbyt jak to się mówi głupi, żeby dostrzec te nawiązania, no i dlatego proszę o pomoc, chciałbym aby była to tradycja klasyczna, ze względu właśnie na Jana Kochanowskiego, którego ogólnie uważam za majstersztyk, ale mniejsza ... nie wiem co może być jeszcze Sad any ideas?
a słuchałeś programu "Sarmatia" ?
słuchałem kilku utworów które mnie zauroczyły, ale chyba nie tych które masz na myśli, bo tak na szybko to nie przychodzi mi nic, co ma związek z klasycyzmem ;> podpowiesz? Wink udanego nowego roku tak nawiasem ;>
oczywiście, że podpowiem - Sarmatia (możesz to nawet wzbogacić o "Dwie Sarmatie" - program z Jackiem Kowalskim jak się zapoznasz to wróć i przedłóż koncepcje), a jak bardziej w nawiązaniu do klasycyzmy, to zajrzyj także do "Murów", "Muzeum", praktycznie w każdym programie coś znajdziesz.
powodzenia!