Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: bicie do "Zbroi"
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
no właśnie..., ciągle nie mogę (a raczej nie potrafię) nadążyć za biciem do "Zbroi",... żebym jeszcze wiedziała, jakie ono jest, bo ze słuchu (którego nie mam) nic nie modę wywnioskować...
n
Proponuję grać tak, aby się dobrze śpiewało. Nie trzeba przecież kopiować Kaczmarskiego; zresztą - całkowicie tak jak On - nie zagrasz na pewno, gdyż musiałabyś trzymać odwrotnie gitarę... Smile
nie chcę kopiować, ale utrzymać utwór mniej więcej w tempie..., bo jeśli chodzi o wykonywanie Jego utworów, to mam własną ich interpretację, Wiem, że Jacek był leworęczny, ale skąd Ty wiesz, że ja też nie jestem?
n
Jacek nie był leworęczny. Zajrzyj do odpowiedniego wątku!
a Jego przyjaciel (?), Andrzej Brzezik, pisał mi, że jednak leworęczny...
n
Myślę, że w tym wypadku najważniejsze jest jednak zdanie samego Jacka.... Pisałem gdzieś już tym w którymś wątku ale nie mogę tego znaleźć więc jeszcze raz wklejam wypowiedź Jacka na ten temat:
Źródło: czat na onet. pl (12.05.2000)
tmerlin: Zawsze chciałem Pana zapytać, jak to było (i jest ) z tą gitarą. Jak zauważyłem, jest Pan leworęczny a gitara jest dla praworęcznych (struny mają poprawną kolejność). Czyżby wynikało to z powodu braku wcześniejszego dostępu do gitary?????

Jacek Kaczmarski: Tak. Jestem oburęczny, po raz pierwszy wziąłem gitarę niewłaściwie, nikt mi nie zwrócił na to uwagi i tak już zostało. Tak to bywa z samoukami.

Dowodem na taki stan rzeczy jest również fakt, że Jacek składał autografy prawą ręką. Pozdrawiam
aaaaaaaa, no to wszystko jasne, dzięki Smile
n
ja bym radzil cwiczyc. z czasem coraz szybciej sie bije. ale dobrze tez jest grac jak to napisal Jacek Dybowski. Tak aby dobrze sie spiewalo Big Grin