Witam.
Potrzebuje pomocy przy wyborze piosenek Jacka Kaczmarskiego które nawiązują do tematyki historycznej na mature ustną z języka polskiego.
Temat dokładnie: "Jacka Kaczmarskiego interpretacje wydarzeń historycznych. Zanalizuj sposoby i funkcje posługiwania się motywami historycznymi w piosenkach tego autora."
Musze napisać bibliografie więc prosze o pomoc.
Z góry dziękuje.
Dawid.
Dość szeroko pojęty temat, proszę podam parę znanych na poczatek a koledzy eksperci dopełnią
Ballada wrześniowa
Samossiera
Krajobraz po uczcie
Marcin Luter
Lekcja historii klasycznej
Jałta
Kniazia Jaremy nawrócenie
Katyń
No i można jeszcze dodać, acz podchodziłbym do tego sceptycznie (do dodania, a nie do piosenek

)
Mury
1788
Przejście Polaków przez Morze Czerwone
to tak skromnie na początek :p
Chyba prawie całe "Muzeum" można dodać do listy:
Stańczyk
Rejtan, czyli raport ambasadora
Wieszanie zdrajców na rynku warszawskim w 1794 roku
Pikieta powstańcza
Somosierra
Zesłanie studentów
Wigilia na Syberii
Powrót z Syberii
Wiosna 1905r
Autoportret Witkacego
Birkenau
Plus "Sarmatia" jako subiektywne spojrzenie na tamte czasy.
Tylko nie staraj się za mocno. Interpretacje każdego duperelka nie są mile widziane przez komisję maturalną.
Przynajmniej przez moją nie były :<
Miałem temat "Historia narodu polskiego w piosenkach JK" i wybrałem tam takowe: "Krajobraz po uczcie", "Przejście Polaków przez Morze Czerwone" oraz "Z XVI-wiecznym portretem trumiennym rozmowa".
Heh, pamiętam jak na zakończenie swej prezentacji, która tyczyła sarmatyzmu, zacytowałem "Na starej mapie krajobraz utopijny" i drugim pytaniem jakie zadał mi komisja było: "Wszystko ładnie więc... Hm... Powiedz nam, jaka płyta Kaczmarskiego najbardziej Ci się podobała i dlaczego?". Ech, to było piękne...

jeszcze Cromwell jest, zapewne jeszcze nie tylko on