Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Kim byli muszkieterowie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czy nie będzie nadinterpretacją jeśli stwierdzę, że muszkieterowie to Wałęsa, Gwiazda, Walentynowicz i Borusewicz? 20 lat później to utwór napisany z okazji dwudziestolecia Solidarności; w 8 zwrotce mowa jest o nieaktulanej juz przyjazni itd, a przeciez walentynowicz i gwiazda uwazaja Wałęse za zdrajce...
Takiej interpretacji podjęłam się w mojej pracy maturalnej więc potrzebuje opinii innych zeby nie palnąc gafy... wiec co o tym sadzicie?
no-name napisał(a):Czy nie będzie nadinterpretacją jeśli stwierdzę, że muszkieterowie to Wałęsa, Gwiazda, Walentynowicz i Borusewicz?
Będzie nadinterpretacją.
Utwór jest bardzo ogólny - nie możesz twierdzić, że autorowi chodziło o Iksa, Ygreka i Zeta...
Oczywiście podany przez Ciebie przykład jest dobry, ale właśnie jako przykład "ludzi Solidarności" opisanych w tekście - a więc "także oni" a nie "tylko oni".

Pozdrawiam
Z.

Krasny

Zbliża się matura, a więc na forum zacyzna się rozmawiać o Kaczmarze !

Ciężko się nie zgodzić z Zeratem, że udowadniać, czy Portos był Wałęsą czy Aramis Borusewiczem to absurd. Ale zwrócę uwagę Twoją na jeszcze jedną interpretację: że trzej muszkieterowie to po prostu Trio Kaczmarski-Gintrowski-Łapiński. Oczywiście trudno bijektywnie przyporządkować postać do postaci, ale są fragmenty, przy których takie rozumienie tekstu mocno się narzuca:

Stary Atos przestał w końcu pić na umór...

Jeszcze stać ich by (...) wykrzesać iskry z ostrza...

Z siebie samych szydzą, gdy im się przypomni
Jacy byli kiedyś — Pięknie Nieroztropni!
Dziekuje za Wasze spostrzezeniaSmile) rzeczywiscie po zastanowieniu sie przypisanie konkretnym osobom postaci muszkieterow byloby absurdem... chociaz musze stwierdzic ze proby te zwiekszyly moj apetyt na poznanie samej historii solidarnosci no i proby odczytu szyfru ktorym dla mnie pisze Kaczmarski...w koncu jego piosenki opisuja duza czesc historii ktorej program nauczania w mojej szkole nie objal... SmileSmile
Krasny napisał(a):bijektywnie
Dobre!

Jakby ktoś nie wiedział - "bijektywnie" znaczy tyle, co iniektywnie i suriektywnie jednocześnie.
Luter napisał(a):jednocześnie.
Co ty tutaj szpanujesz trudnymi wyrazami?! Smile
Ja tylko starałem się wyjaśnić trudne słowo użyte przez Kraśnego!
Wyjaśnienie wydaje się jednak być zbyt biholomorficzne.

Szaro

Krasny napisał(a):...że trzej muszkieterowie to po prostu Trio Kaczmarski-Gintrowski-Łapiński. Oczywiście trudno bijektywnie przyporządkować postać do postaci, ale są fragmenty, przy których takie rozumienie tekstu mocno się narzuca:

Stary Atos przestał w końcu pić na umór...

Jeszcze stać ich by (...) wykrzesać iskry z ostrza...

Z siebie samych szydzą, gdy im się przypomni
Jacy byli kiedyś — Pięknie Nieroztropni!
No tak, zgadza się zgadza ale co z "trzosy pełne a serca próżne" ? Jednak naprawdę bardzo ciekawa interpretacja Wink teraz za każdym razem będę szukał w tym utworze takich odwołań.
Krasny napisał(a):Oczywiście trudno bijektywnie przyporządkować postać do postaci, ale są fragmenty, przy których takie rozumienie tekstu mocno się narzuca:
Poza tym Trio Kaczmarski-Gintrowski-Łapiński liczyło trzy osoby Smile , a muszkieterowie razem z D'Artagnan'em (każdy został wymieniony w utworze) to cztery podmioty.
Argot napisał(a):Poza tym Trio Kaczmarski-Gintrowski-Łapiński liczyło trzy osoby Smile , a muszkieterowie razem z D'Artagnan'em (każdy został wymieniony w utworze) to cztery podmioty
Bo D'Artagnan to Kopeć albo Majewski.
Luter napisał(a):Bo D'Artagnan to Kopeć albo Majewski.
Kopeć nie pasuje do klucza, bo nie grał Smile))