Sluchajcie mogl by mi ktos pomoc?? poszukuje piosenki ktora nadawala by sie do zamieszczenia w albumie pt."Polska" Jak by ktos podal tytul bylabym niezmiernie wdzieczna

Musze zrobic jakos ten album no i przosze o pomoc :]
[Dodano 2 stycznia 2009 o 13:42]
a mogla by byc Ta piosenka z plyty Mury ,,Kraj " moze ,,oblawa" moge zrobic jakies piosenki w odniesieniu do historii polskiej?? , Hmmm chyba tak zrobie jakas piosenke wloze taka!!
Tylko ze jest pewien problem 50% jego piosenek bylo o tym :/ :ups: 8o :
'Rozejrzyj' się dobrze po programie 'Muzeum'.
Wspomniany przez Ciebie 'Kraj' nie jest autorstwa Jacka. To jest wiersz Herberta do muzyki Gintrowskiego.
Kuba Mędrzycki napisał(a):'Rozejrzyj' się dobrze po programie 'Muzeum'.
Wspomniany przez Ciebie 'Kraj' nie jest autorstwa Jacka. To jest wiersz Herberta do muzyki Gintrowskiego.
Jak w Chatce Puchatka, im bardziej rozglądam się po programie 'Muzeum', tym bardziej 'Kraju' tam nie widzę... ;(
Mam też pewne wątpliwości, czy na pewno Herbert napisał ten wiersz do muzyki Gintrowskiego.
Wreszcie mam poważne wątpliwości, czy Herbert, pisząc ten wiersz, miał na myśli Polskę. Może dlatego, że nie pamiętam żadnej starej mapy, na samym rogu której byłaby Polska.
Pytanie nie precyzuje, czy musi to być piosenka Jacka - jeżeli nie, to polecam "Tango na głos, orkiestrę i jeszcze jeden głos" Grzegorza Tomczaka.
dauri napisał(a):Jak w Chatce Puchatka, im bardziej rozglądam się po programie 'Muzeum', tym bardziej 'Kraju' tam nie widzę...
A czy ja gdzieś napisałem, że 'Kraj' jest z 'Muzeum'? I czy autorka wątku sugerowała gdzieś, że chce wybrać utwory z wyłącznie z programu 'Mury'?
dauri napisał(a):Mam też pewne wątpliwości, czy na pewno Herbert napisał ten wiersz do muzyki Gintrowskiego.
Dobrze, więc jest to wiersz Zbigniewa Herberta, do którego muzykę skomponował Przemysław Gintrowski. Teraz lepiej?
dauri napisał(a):Pytanie nie precyzuje, czy musi to być piosenka Jacka - jeżeli nie, to polecam "Tango na głos, orkiestrę i jeszcze jeden głos" Grzegorza Tomczaka.
Nadal w interpretacji ironicznej?
Z JK wybrałbym "Bajkę o Polsce" - to jedna z moich ulubionych :]
Pozdrawiam
Z.
AA koffani jestescie dzieki :poklon: :zakochani: a co do utworu "Tango na głos, orkiestrę i jeszcze jeden głos" to dziekuje bardzo, swietnyy pomysl znalam ta piosenke ale nie pomyslalam o niej , Glupiam (jak to mawiam )

Zeratul napisał(a):Nadal w interpretacji ironicznej?
Zależy, jak kto czuje. Najciekawsze teksty mogą mieć wiele interpretacji.
Polecam jeszcze "Piosenkę o chyba jeszce miłości" Andrzeja Poniedzielskiego.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tekstowo.pl/piosenka,andrzej_poniedzielski,piosenka_o_chyba_jeszcze_milosci.html">http://www.tekstowo.pl/piosenka,andrzej ... losci.html</a><!-- m -->
dauri napisał(a):Polecam jeszcze "Piosenkę o chyba jeszce miłości" Andrzeja Poniedzielskiego.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tekstowo.pl/piosenka,andrzej_poniedzielski,piosenka_o_chyba_jeszcze_milosci.htm">http://www.tekstowo.pl/piosenka,andrzej ... ilosci.htm</a><!-- m -->
Znamy, znamy

Najlepiej z roszerzeniem - komentarzem - "Nos Kościuszki..."
Pozdrawiam
Z.
P.S.
edit oczywiście pomyliłem tytuł komentarza - tak to bywa, jak się z pamięci pisze :wstyd:
A tak z trochę innej beczki, to może "Polska" KULTU? Tytuł i tematyka jak najbardziej odpowiednie.
albo także Kultu - "Jeszcze Polska..." może być także "Nie lubię już Polski", "Polska płonie" czy "V rozbiór Polski" oraz sporo piosenek bez Polski w tytule

stepniarz napisał(a):albo także Kultu - "Jeszcze Polska..." może być także "Nie lubię już Polski", "Polska płonie" czy "V rozbiór Polski" oraz sporo piosenek bez Polski w tytule 
Tylko że te piosenki to solowego Kazika są (prócz V rozbioru- to jest Buldoga)

Co wcale nie znaczy, że to złe sugestie

no i wyszło niedouczenie

niestety jak tylko śpiewa Kazik to zawsze to utożsamiam z Kultem; nie ważne czy przygrywa mu Buldog, Na Żywo, El Dupa, czy Kult właśnie.
Ja wprawdzie też się czasem w tym mylę, ale "Polska" to akurat jest Kultu