Witam wszystkich!
Dysponuje kasetą JK pt' Rycerze okrągłego stołu - marzec'89" wydaną w 1989 r. przez Agencję Fonograficzna Modus w Gdanska. Kaseta jest "oryginalna", jeżeli można się tak wyrazić o nagraniach z tamtego okresu.
Stan nagrań jak się można domyślac jest fatalny.
Na kasecie znajdują sie utwory
1Bajko o głupim Jasiu
2Ballada pozytywna
3Pieriestrojka w KGB
4 Zdradzony
5Powrót sentymentalnej Panny S.
6Krótka rozmowa między...
-----------------------------
7Rycerze okrągłego stołu
8Kiedy - Jackowi Kuroniowi
9Przypowieśc o ślepcach
10Rejtan
11Samosierra
12Ballada o powitaniu
Ponieważ jest to rzadko spotykana pozycja, chetnie przekarze kasetę komus kto podejmie się jej wyczyszczenia i udostępnienia zainteresowanym w formie mp3.
Bardzo szczytny cel. Oby się ktoś taki znalazł :!:
Stan nagrań nie jest taki zły, klasyczne szumy taśmy, myslę, ze nie będzie z tym, aż tak dużo roboty, a kilka nagrań to prawdziwe rodzynki
Nigdy nie słyszałem "rycerzy okrągłego stołu".
To komentarz , a właścicie "przepowiedź" tego co mogło sie wydażyć/wydażyło przy okrągłem stole w 89 r. bardzo trafna. Tekst pewnie gzdzies znajdziesz na tej stronie.
Dziwne pytanie... Przecież tego chyba rzecz dotyczy! Kaseta była nagrana na jakimś prywatnym koncercie, zdaje się.
Ja znam nagranie z marca 1989 roku. Ale nie wszystkie utwory się pokrywają, więc to nie był jeden koncert raczej

Pierwszych 8 utworów pochodzi z koncertu zarejestrowanego w Monachium 4 kwietnia 1989 ("Koncert dla Rodziców i Przyjaciół"). W sumie JK zaśpiewał wtedy 31 utworów. Tych 8 piosenek wpuszczono w 89 roku na drugoobiegowych kasetach (na drugiej stronie były piosenki z płyty "Litania").
Kaseta, którą opisujesz, jest jakąś mutacją tamtego wydawnictwa. Cztery ostatnie utwory pochodzą najprawdopodobnej z płyt "Carmagnole" i "Strącanie aniołów".
Czy np. tytuł piosenki "Rejtan" JK podaje już po rozpoczęciu grania na gitarze? Jeśli tak, to jest to nagranie ze "Strącania".
Tak czy owak, nie ma sensu zgrywać tej kasety do komputera, bo ona już do komputera zgrana jest. Natomiast kwestia udostępnienia jej w sieci, to kwestia praw autorskich. Właścicielką nagrania pierwszych 8 piosenek jest pewna konkretna osoba (Pani BP). Pozostałe 4 piosenki znajdują się natomiast w boxie "Syn marnotrawny".
KN.
PS Przy okazji warto powiedzieć kilka słów nt. kopiowania, rozpowszechniania itd. Oczywiste chyba jest to, że o rozpowszechnianiu nagrań, które były oficjalnie wydane, nie ma mowy - choćby dlatego, że jest to jawne łamanie prawa (dlatego nawet przy ew. liberalnym stosunku do kwestii prawa autorskiego nierozsądnie jest to robić). Poza tym uważam, że udostępnianie nagrań nie obok, a zamiast kupowania płyty - jest po prostu nie w porządku.
Co zaś do udostępnienia kaczmarofilom nagrań unikalnych - niewydanych i nie mających szans na wydanie - to jestem skłonny to zrobić, ale tylko wtedy, gdy człowieka znam i wiem, że ma na przykład box i/lub sporo oryginalnych płyt, więc nagrania udostępniam mu obok, a nie zamiast. Dodatkowo muszę mieć przekonanie, że obdarowany nie wrzuci otrzymanych nagrań np. w odmęty sieci.
Osobom, o których nie wiem nic (lub niewiele) nie mogę po prostu nagrać płyty i wysłać.
KN.
W pełni potwierdzam pochodzenie nagrań, jest dokładnie tak jak podaje KN. Co do praw autorskich również sie z nim w pełni zgadzam, myślę, ze to wydawnictwo można potraktować jako nieoficjalne, ewentualnie przed rozpowszechnieniem można usunąć ostatnie utwory pochodzące ze "Strącania aniołów". I oczywiście tylko OBOK a nie ZAMIAST.
Powyższa dyskusja zapowiadała się tak ciekawie ... mam pytanie czy coś z tego wyszło. Zdaje sobie sprawę , że cześć utworow na tych kasetach zostało oficjalnie wydanych, ale nigdzie nie na trafiłem na nagranie
"Rycerzy okrągłego stołu" :?: (a w posiadaniu mam wszyskie/wiekszosc oficjalnie wydanych nagrań Kaczmarskiego na płytkach CD - oczywiscie łącznie z Boxem - ale tam tego nie ma

)
Czy istnieje w związku z tym możliwość udostepnienia powyższego utworu na jakims serwerze i/lub przesłaniu mi go - <!-- e --><a href="mailto:adam_now@poczta.onet.pl">adam_now@poczta.onet.pl</a><!-- e -->. Choć wole wtedy rozwiązanie na serwerze, bo wtedy i inni mogą sie delektować kolejnymi utworami Jacka ...
[edit] dzieki za pomoc lodbrok, za maila :prosze: :!:
Adamie, proszę zajrzyj do swojej skrzynki.
Już zajrzałem i odpisałem

Art, ale to do Adama było

źle przeczytałem

Bardzo fajnie, że Artur potrafi "używać mocy" ( :wink: ), ale co w efekcie z "Rycerzami..."?
Pozdrawiam
Zeratul
Ci co godni chyba juz Rycerzy maja. A plebejstwo niech koluje na wlasna reke

(

)
Pozdrawiam
Witam.
Ja , jako jeden z pospólstwa zwracam się z prośbą :prosze: :prosze: czy mógby ktoś przesłać na adres <!-- e --><a href="mailto:abrada@go2.pl">abrada@go2.pl</a><!-- e --> rycerzy okrągłego stołu
Bardzo byłbym wdzięczny :beer:
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2005-05-10, 16:12 ]
Dzięki Lodbrok :beer:
Dzięki Petrvs :beer:
Phete napisał(a):Dzięki Petrvs
Hehhehehe nie ma za co.

:beer:
Pozdrawiam
PM
Witam,
rowniez poprosilbym o podeslanie "Rycerzy..." na mojego maila!
Pozdrawiam
Bartek
mozna sie takze przylaczyc do prosb o "rycerzy..."? ja sam sobie znalazlem kiedys na jakims p2p ale niestety stanelo w miejscu i nic z tego ;/
mozna prosic

???
na <!-- e --><a href="mailto:fism@o2.pl">fism@o2.pl</a><!-- e -->
z gory dziekuje
[ Dodano: 2005-05-16, 13:12 ]
dzieki lodbrok za rycerzy

jak kiedys jeszcze wpadniesz do wrocławia na warsztaty to masz u mnie :beer:
jeszcze raz dzieki

MOżna poprosić...?? :oops:
Jedną malutką kopię...

Wstyd pytać, ale czy ja bym też mógł poprosić? :oops: - jeżeli oczywiście można.
DZIĘKUJĘ BARDZO

Kurczę proponuję, żeby ktoś wrzucił tu mp3 z tą piosenką i przez pewnien okres możnabyłoby ją stąd ściągać, bo takie wysyłanie do każdego nie jest chyba najekonomiczniejszym pomysłem...

jesli najwyzszy sad (adminski

) pozytywnie rozpatrzy moja propozycje to moge wrzucic

Wrzuć, bo zrobiliście temat pełen adresów e-mail co raczej wiele nie wnosi.
ps: czuje sie wyrozniony przez lodbroka bo dostalem "rycerzy..." dwa razy
jak sobie poradze ze wszytskimi przeszkodami to jzu zaraz bedzie

Tak, forumowicze są pełni dobroci, również dostałęm dwa egzemplarze..

Wielkie dzięki!!