thomas.neverny napisał(a):Mowiac w skrocie : “Pamiatki” krazyly czesto i gesto.
Dlatego tez nie przekonuje mnie informacja (?) ze (w 1988?) “JK nie dysponował w danym momencie" nagraniami ”Dylematu" i "Autoportretu" w wykonaniu PG. Trudno mi uwierzyc ze w Monachium nie mieli tych nagran. Zwlaszcza w Monachium.
Argument, że JK musiał mieć pod ręką Pamiątki, bo "krążyły one często i gęsto" jest - wybacz - zupełnie chybiony, żeby nie powiedzieć absurdalny.
Oczywiście, że JK miał Pamiątki - i do dość wcześnie, bo przecież
Wigilię na Syberii z Pamiątek mamy już w
Świątecznym Koncercie Życzeń (1983). Mogły one być również w archiwum RWE. Tylko że to nie o to chodzi.
Kwadrans Jacka Kaczmarskiego był audycją przygotowywaną dość spontanicznie. Bywało tak, że Jacek miał nowe piosenki, chciał je zaprezentować i to narzucało pomysł tematu Kwadransa. Bywało również tak, że pomysł tematu powstawał w drodze do studia, na moment przed nagraniem. Wtedy Jacek szukał nagrań, które sobie wymyślił, a jeśli nie było ich pod ręką, to po prostu nagrywał daną piosenkę (bo tak zwane kwity JK trzymał dość dobrze skompletowane). To czy jakieś nagranie było fizycznie dostępne, nie musiało mieć znaczenia. Mogło być tak, że kaseta z Pamiątkami leżała na półce u Jacka w domu, ale sprawa zapotrzebowania na
Dylemat wyskoczyła dosłownie na moment przed nagraniem programu i nie było już czasu na jechanie po kasetę. Zaśpiewanie samemu było w danym momencie prostsze.
Pamiętam takie wydarzenie z wiosennej tasy Wpzk: W Siedlcach wieczorem miał być koncert, ale wcześniej Trio miało zagrać w tamtejszym więzieniu. Podczas jazdy busikiem z Białej Podlaskiej do Siedlec Jackowi przyszło do głowy, że na bis w tym więzieniu pasowałaby
Mufka. "No ale, niestety, nie mam tekstu ze sobą" - stwierdził smutno. Na co ja, że znam tekst na pamięć. Jacek na to: "A napisałbyś?". Znaleźliśmy jakąś kartkę i kawałek długopisu i w tym busiku podczas jazdy nagryzmoliłem mu tekst. Jacek ledwo to rozczytał, ale
Mufka na bis była - ku uciesze pensjonariuszy.
Wracając do piosenek z repertuaru PG: przecież ja nie twierdzę, że Jackowe wykonania wszystkich tych piosenek miały jedną i tylko jedną, podaną przeze mnie genezę. Mogło być tak, że Jacek akurat miał fantazję zaśpiewać sobie
Dzieci Hioba czy
Dylemat. Mógł również nie pamiętać, że akurat te piosenki znajdują się na Pamiątkach. Mógł wreszcie nie mieć w danym momencie Pamiątek pod ręką. Na tym poziomie szczegółowości zagadnienia nie rozwikłamy i ja przecież nie forsuję żadnej z tych wersji.
Teza, którą stawiam, brzmi następująco: Z faktu, że zdarzyło się Jackowi wykonać sporadycznie kilka piosenek z repertuaru PG, nie należy wyciągać zbyt daleko idących wniosków, jest bowiem wysoce mało prawdopodobne, że wykonania Jackowe wynikały z czegoś więcej niż zbieg okoliczności bądź motywowane były czymś więcej niż przypadkiem.
Thomasie, sam mylisz daty, które masz pod ręką i tworzysz na tej podstawie jakieś dziwne teorie, ale do kogoś przyczepisz się w sposób wysoce nieprzyjemny. Komuś zarzucisz, że zmyśla - w dodatku tylko dlatego, że sam niewiele wiesz, logiczne więc dla Ciebie, że ktoś teoretyzuje na tym samym poziomie co Ty.
Nie chcesz - nie czytaj. Nie chcesz - nie zgadzaj się, wiedz swoje. Stwórz swoją rzeczywistość i miej z tego satysfakcję. Przecież nikt Ci nie każe zgadzać się ze mną. Tylko dlaczego jesteś wobec mnie impertynencki?