Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Egzamin
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Hmm... szukam i nie widzę. Ma ktoś akordy do piosenki Egzamin?

Dzięki, pozdrawiam.
Z pamięci pisząc, to bym powiedział, że tam jest tylko a i E (może ewentualnie d) i pewnie kapodaster na II progu.
DziękiSmile Pomęczę się. W ogóle nigdzie nie mogę znaleźć akordów do mniej popularnych piosenek. M/S Konopnicka, Wspomnienie, Wojna.
Zdarza się też że Tomek opracuje piosenkę i na forum nuty się pojawią, tylko potem gdzieś giną w mrokach dziejów. Sad( Tak na przykład się stało z Balladą o Hidalgu don Pedro i księżniczce Inez.

Ps. Jeśli ktoś Ci pomaga (do autora wątku), to można się odwdzięczyć z "pomógł" lub choć piwkiem. :piwko:
gredler napisał(a):Z pamięci pisząc, to bym powiedział, że tam jest tylko a i E (może ewentualnie d) i pewnie kapodaster na II progu.
No, błagam...
Ale o co? I kogo?
gredler napisał(a):Ale o co? I kogo?
Autora wątku.
Nie rozumiem. Smile
Aerion napisał(a):Nie rozumiem.
to przeczytaj jeszcze raz wypowiedź Ravena Smile
Ależ dałem piwko i "pomógł". Bezinteresowności troszkę Smile Dziękuję jest chyba warte troszkę więcej. Tak w ogóle, to zna ktoś akordy do tych piosenek, które wymieniłem wyżej? Oderwać się nie mogę...
Nie znam akordów do tych piosenek, ale warto popróbować samemu rozgryźć właściwe chwyty. To naprawdę rozwija słuch i pomaga w interpretacji utworu, kiedy rozkłada się go na czynniki pierwsze. Jedna z metod składa się z dwóch etapów: określenia linii melodycznej, czyli tego, co śpiewa wokalista, a potem dobrania odpowiednich akordów.
no to proszę
tomek
Tomasz Susmęd napisał(a):no to proszę
Cóż za skomplikowane... partytury! Smile Smile

[ Dodano: 14 Kwiecień 2008, 01:49 ]
Na HELION FINAL EDITOR wszystkie opracowania nutowe to pikuś!. Big Grin
Kuba Mędrzycki napisał(a):Cóż za skomplikowane... partytury!
Szczerze mówiac, nie przypominam sobie, Jakubie, abyś kiedykolwiek umieścił na Forum wykonane przez Ciebie zapisy nutowe utworów JK. Chwilowo specjlizujesz się raczej w linkowaniu nagrań Kaczmara, ktore w większości nie są nawet Twoją własnością.
Może zamiast ironicznie komentować prace Tomka, zaprezentujsz wszystkim, jak się fachowo pisze "partytury"?
Paweł Konopacki napisał(a):Szczerze mówiac, nie przypominam sobie, Jakubie, abyś kiedykolwiek umieścił na Forum wykonane przez Ciebie zapisy nutowe utworów JK.
To prawda. Nie mam takiej lub podobnej aplikacji. To pewnie wynika w dużej mierze z mojego wrodzonego lenistwa.
Paweł Konopacki napisał(a):Chwilowo specjlizujesz się raczej w linkowaniu nagrań Kaczmara, ktore w większości nie są nawet Twoją własnością.
Za to Ty wżeniwszy się w schedę po Mistrzu, na pewno jeszcze nieraz zaskoczysz nas Jackowymi perełkami.
Paweł Konopacki napisał(a):Może zamiast ironicznie komentować prace Tomka, zaprezentujsz wszystkim, jak się fachowo pisze "partytury"?
Słuchaj kawalerze! To kosztuje. Stać Cię? nie sądzę.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Na HELION FINAL EDITOR wszystkie opracowania nutowe to pikuś!.
Świetnie! W takim razie, jak sądzę, niebawem wzbogacisz istniejący już na stronie zbiór nut do piosenek JK o swoje fachowe opracowania brakujących utowrów.
Paweł Konopacki napisał(a):W takim razie, jak sądzę, niebawem wzbogacisz istniejący już na stronie zbiór nut do piosenek JK o swoje fachowe opracowania brakujących utowrów.
Chyba nie ma już zbyt wiele do uzupełnienia.
Kuba Mędrzycki napisał(a):To pewnie wynika w dużej mierze z mojego wrodzonego lenistwa.
Dobrze zorientowani w Twoich umiejętnościach Twoi byli współpracownicy, których i tak juz liczne grono stale się powiększa, twierdzą, że raczej z braku podstawowej umiejętności czytania i pisania nut. :rotfl:
Panowie, nie macie GG? :evil:
Kuba Mędrzycki napisał(a):Cóż za skomplikowane... partytury!
A co Cie to obchodzi? Aerion prosil o te akurat piosenki, to mu je podsylam.

Rozumiem, że Ty nie potrzebujesz i nigdy nie korzystasz z moich (czy tez spiewnikowych - bo staram sie nie odbiegac poziomem od Jacka Majewskiego - opracowan), ale wiele osob jednak uznaje je za przydatne.

Jesli chodzi o poziom skomplikowania partytur to zazalenia prosze skladac do... kompozytora....

A jesli przypieprzasz sie dla zasady... toś buc.

Tomek

[ Dodano: 14 Kwiecień 2008, 22:48 ]
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nie mam takiej lub podobnej aplikacji.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.finalemusic.com/notepad/">http://www.finalemusic.com/notepad/</a><!-- m -->
Tomasz Susmęd napisał(a):Rozumiem, że Ty nie potrzebujesz i nigdy nie korzystasz z moich
Owszem, czasem korzystam.
Tomasz Susmęd napisał(a):Jesli chodzi o poziom skomplikowania partytur to zazalenia prosze skladac do... kompozytora....
Bardziej chodziło mi Tomku o to, że właśnie ktoś prosi o rozpisanie naprawdę banalnie łatwych melodii. One po prostu w zapisie czasem wyglądają po prostu zabawnie nieco. I już.
Tomasz Susmęd napisał(a):ale wiele osob jednak uznaje je za przydatne.
Nigdy nie twierdziłem, że Twoja praca nie jest przydatna. Więcej! Pisałem kilkakrotnie, że zrobiłeś w sumie kawał dobrej roboty.
Tomasz Susmęd napisał(a):A jesli przypieprzasz sie dla zasady... toś buc.
Również Cię pozdrawiam.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Bardziej chodziło mi Tomku o to, że właśnie ktoś prosi o rozpisanie naprawdę banalnie łatwych melodii.
Nie tylko Ty nie znasz się na nautach. Inni też nie potrafią ich czytać - za to potrafią się do tego przyznać.

oczywiście ciepło pozdrawiam Smile

z wyrazami
Kuba Mędrzycki napisał(a):Bardziej chodziło mi Tomku o to, że właśnie ktoś prosi o rozpisanie naprawdę banalnie łatwych melodii.
Nie każdy jest muzykiem i potrafi sobie sam melodię opracować z akordami.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Słuchaj kawalerze! To kosztuje. Stać Cię? nie sądzę.
Widzisz, a Tomek robi to bezinteresownie, za zwykłe dziękuję (i szacunek który mu się za to należy). Nie każdy tak potrafi i nie każdy zasługuje na szacunek... Na szczęście na naszym forum nie brakuje ludzi bezinteresownych Smile
Przemek napisał(a):Nie każdy tak potrafi i nie każdy zasługuje na szacunek
Jest takie powiedzonko Angielskie
"You instil fear, you earn respect"
czyli:
Wywołujesz strach, ale na szacunek trzeba zapracować.

W tym wypadku głównie chodzi o drugą część powiedzonka.

Pozdrawiam
gredler napisał(a):Z pamięci pisząc, to bym powiedział, że tam jest tylko a i E (może ewentualnie d) i pewnie kapodaster na II progu.
Z nut wyszło a, E7, D0 i kapo na III Smile W sumie bliskoSmile
Przemek napisał(a):Nie każdy jest muzykiem i potrafi sobie sam melodię opracować z akordami.
Nie no nie przesadzaj, Przemku. Zależy co masz na myśli mówiąc 'muzyk'. Bo jeśli tych, którzy także grywają sobie amatorsko głównie dla przyjemności, to Ty, ja czy Konop, także nimi jesteśmy. Nie sądzę, że należy kończyć konserwatoria, aby opracować melodię z akordami do większości kompozycji choćby Jacka. Jeśli ktoś grywa na gitarze, wie jak się trzyma akordy i ma odrobinę słuchu, to 'znalezienie' odpowiednich funkcji nie powinno stanowić większego problemu.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jeśli ktoś grywa na gitarze, wie jak się trzyma akordy i ma odrobinę słuchu, to 'znalezienie' odpowiednich funkcji nie powinno stanowić większego problemu.
Kuba ma absolutna rację.
Przemek napisał(a):Nie każdy (...) potrafi sobie sam melodię opracować z akordami.
Niestety, Przemek także...
Jakby nie stanowiło problemu to praca Tomka nie miałaby sensu. A jak się okazuje jest potrzebna... Można mieć na tyle słuchu by zagrać, ale żeby samemu rozpracować akordy, to może ta odrobina nie wystarczyć jednak. Dla jednego to będzie mozolna praca nad szukaniem dźwięków z niepewnym efektem, wsłuchiwaniem się w nagrania, a dla innego kilka chwil...

Dlatego wolę pewne nuty autorstwa Tomka, niż niepewne własne próby szukania akordów.
Przemek napisał(a):Dlatego wolę pewne nuty autorstwa Tomka, niż niepewne własne próby szukania akordów.
Oczywiście, ale czyż nie sprawia Ci więcej frajdy samodzielne poszukiwanie akordów? Potem rzeczywiście można zajrzeć do opracowań, aby skonfrontować je z własną pracą lub jeśli już naprawdę słuchu nie wystarcza, skorzystać ze ściągawki.
Przypominam też, że jeszcze w sumie nie tak dawno, internetu nie było. Zaś śpiewniki Pomatonu ukazywały się raz na kilka miesięcy. I co?I nie grało się wtedy?
Chodziło mi głównie o naprawdę łatwe melodie na przysłowiowych dwóch, trzech akordach. Jeśli ktoś nie jest w stanie samodzielnie dojść do tego, że jakiś utwór opiera się na a E i ewentualnie d, to naprawdę może powinien się zastanowić nad swymi dalszymi muzycznymi poczynaniami.
Różne bywają aspiracje do tych muzycznych poczynań, na pewno wielu użytkowników Forum ogranicza się do domowego zacisza i nie waży się na występ nawet w wąskim gronie znajomych bez konkretnej ilości mocniejszego płynu. Dla mnie jest cenne, że Artyści (przynajmniej niektórzy z nich) nie skreślają nawet takich.
Stron: 1 2