Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Światy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Światy

Zazwyczaj w życiu istnieją dwa światy
Jeden kulawy a drugi garbaty
I dzięki temu w nich dobrze się czujesz
Bo gdy się potkniesz to się wyprostujesz

Po prawej stronie świat cały w okręgu
Na kuli ziemskiej zamknięty jest w ręku
Ręka pozwala utrzymać go w górze
Przez jedno życie - nie dłużej

Zazwyczaj w życiu istnieją dwa światy...

Po lewej stronie wbrew swemu istnieniu
Świat drugi w duszy siedzi na ramieniu
Ramię pozwala poczekać mu dłużej
Na lot upragniony - ku górze

Zazwyczaj w życiu istnieją dwa światy...

Między światami pośrodku ja stoję
I niedowierzam że oba są moje
Pierwszego nie czuję drugiego nie widzę
Prawego się boję za lewy się wstydzę
jestem coprawda matemetykiem, a nie polonista, ale ten wiersz mi sie podoba, nawet bardzo Smile jak dla mnie bomba Smile (ze tak sie kolokwialnie wyraze)
dzięki Big Grin

no i ja polonistą też zdecydowanie nie jestem SmileSmile
Wiersz jest bardzo dobry, zarówno rymy się zgadzają jak i sylaby i bardzo mi się podoba. Wydaje mi się jednak, że brakuje w nim (aby był super idealny) ciekawszego zakończenia z którego wynika nawet jakiś morał - np w Hymnie Jacka ostatni wers brzmi: "Walka o duszę końca mieć nie może" - to oczywiście przypadkowy wiersz który pierwszy przyszedł mi do głowy ale odnośnie twojego powinieneś dopisać jeszcze jedną zwrotkę lub zmienić ostatnią tak aby pięknie zakończyć, dać jakieś moraliste przesłanie. Myślę że wiesz o co mi chodzi. :wink: Ale za całość brawo - bardzo dobry wiersz. Big Grin
wiem, wiem o co chodzi Smile krąży mi to po głowie... może w końcu coś wyjdzie ...

KARCZMA

A jest do tego jakaś melodia?
melodia jest, oczywiście Smile jest to jedna z dwóch piosenek, które zapewniły Złotą Piątke na zeszłorocznym OPPA...