Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Kaczmarski a Rosja
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

sp

Czy ktoś mógłby pomóc mi w stworzeniu listy utworów Jacka Kaczmarskiego w jakikolwiek sposób powiązanych z kulturą rosyjską? Z góry dziękuję.
Takich utworów jest mnóstwo! Tak dużo, że nie wiem czy jest sens robić zestawienie.
Na początek podaję kilka, zaczynając od ważniejszych:

Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego
Rublow
Obłomow, Stolz i ja
Pielgrzymka
Sen Katarzyny II

Pierestrojka w KGB
List z Moskwy
(i szereg innych o pierestrojce)

KN.
A zauważyliście lekki przytyk w strone Wołodii W. w "Liście do Moskwy"? Chodzi mi o " A gdy dusza zatęskni do straconych dni, możesz o suchym pysku słuchać Wysockiego"
Człowieku o czym Ty piszesz? jaki przytyk? Tak samo ja moge powiedzieć mamie żeby posłuchała starych przegrywanych kaset Kaczmarskiego jedząc chleb ze smalcem... żeby sobie przypomniałą chodziło o to ze Rosja wygląda inaczej...
Ja bym tego przytykiem nie nazwał. To jest typowa ironia JK.
Lepsze pod tym względem jest: "Śpiesz się, tato, póki pora, bo niedługo mury runą!"

KN.

Undertaker

"Dwie rozmowy z kremlem"
Ja bym dodał jeszcze "Upadek Związku Radzieckiego" i "Epitafium dla Jesienina"
Mamut napisał(a):Ja bym dodał jeszcze "Upadek Związku Radzieckiego" i "Epitafium dla Jesienina"
"Epitafium dla Jesienina" to nie jest utwór JK!! Jak już to "Śmierć Jesienina"...
"czarne suchary", "epitafium dla Brunona Jasieńskiego"

KARCZMA

BALLADA WRZEŚNIOWA
CZOŁG
REJTAN, CZYLI RAPORT AMBASADORA
"Rehabitilitacja komunistów" ze wszystko tłumaczącym wyznaniem "Jam po prostu jest rusofil-antykomunista" które mogę za Mistrzem tylko powtórzyć Tongue
Krowa, Czastuszki o Pierestrojce, 5 sonetów o umieraniu komunizmu, Katyń, Ostatnia mapa Polski, Petrersburg - Dostojewski, Pierestrojka w KGB, Pielgrzymka, Requiem rozbiorowe... i napewno jeszcze wiele innych - nie kojarze reszty tytułów, może coś mi się jeszcze przypomni. Pozdrawiam
Zgadzam się,że wypisywanie wszystkich utworów z jakąś aluzją do Rosji nie ma większego sensu,ale jakby tak poszukać tylko te, które są przesiąknięte rosyjską tradycją, kulturą,które opisują ją,bądź pełnymi garściami z niej czerpią? wiadomo: Epitafium dla W. Wysockiego czy Rublow. A inne? Mnie się trochę kojarzy z tym Widzenie z Kosmopolaka...
A ja ze swej strony zaproponowałbym piosenkę "Romans historiozoficzno - erotyczny o princessie Doni i parobku Ditku ze wstawką etnograficzną". To a propos piosenek
Mistszu napisał(a):które są przesiąknięte rosyjską tradycją, kulturą,które opisują ją,bądź pełnymi garściami z niej czerpią
Big Grin
Pozdrawiam
Jako żywo! Dobrze godocie towarzyszu Bambuk Smile

Pozdrawiam
nie znam dużo ale najabrdziej mi sie podoba ,,Epitafium do W.Wysockiego'' to chyba jasne no i ,,Sen Katarzyny II'' jest spoko

pozdro
radziu_88 napisał(a):znam dużo ale najabrdziej mi sie podoba ,,Epitafium do W.Wysockiego'' to chyba jasne no i ,,Sen Katarzyny I
Przecież KN już o tym napisał! To po co powtarzasz? :-o