01-23-2008, 07:26 PM
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.forum.nacjonalista.pl/viewtopic.php?t=1121&postdays=0&postorder=asc&start=0">http://www.forum.nacjonalista.pl/viewto ... sc&start=0</a><!-- m -->
Cytat:hmmm wiem jedynie że jest to artysta uwielbiany przez liberalistyczny motłochOd razu sie lepiej czuję, jak nacjonalista tak o mnie myśli
Cytat:Ale Kaczmarski marny był
Cytat:Osobiście owlę Leszka Czajkowskiego...
Cytat:Jeden z najprzyzwoitszych Żydów w polskiej historii.rewelacja :rotfl:
Cytat:Jeden z najprzyzwoitszych Żydów w polskiej historii.Mocne w ustach nacjonalisty...
Simon napisał(a):Bałem się, że będzie gorzej.ja tez
Małgosia napisał(a):Niesamowite..."naziści" żyda słuchająi pisza 'Kaczmarski bezsprzecznie był osobowością jako muzyk i autor tekstów.'
Alek napisał(a):Mnie najbardziej martwi,że tyle osób tam jest z Wrocławia...Ale nie wszyscy:
Cytat:Skąd: Sarmatia:
Cytat:To chyba żydzisko było i demoliberał.To też było mocne
KatAAk napisał(a):To też było mocneA czego po nich mozna sie spodziewac? I tak mnie zdziwilo, ze czesc slucha i lubi Jacka. Myslalam, ze bedzie totalna nagonka.
Elzbieta napisał(a):I tak mnie zdziwilo, ze czesc slucha i lubi Jacka. Myslalam, ze bedzie totalna nagonka.szczerze to też tam zaglądnęłam z takim nastawieniem. Tak źle jednak nie było
Cytat:hmmm wiem jedynie że jest to artysta uwielbiany przez liberalistyczny motłochI za co? :
jodynka napisał(a):nie wiesz? przecież jesteśmy sektą i motłochemA nie to co oni
Małgosia napisał(a):Niesamowite..."naziści" żyda słuchająJeśli można, prosiłbym o rozróżnienie pojęć. Nacjonalista to nie to samo co nazista.
Cytat:lecz zrobili z niego tak jak mówicie barda...
Cytat:używał dosyć daleko zakamuflowanych alegorii - jak na przykład w Przejściu Polaków przez morze czerwoneNie mogę... :rotfl:
Cytat:Oprócz wspaniałych piosenek lubił też ponarzekać na "polski antysemityzm" w australijskiej prasie, o czym wspominała często tamtejsza Polonia.Zamiast natychmiastowego zachwycania się kimś, niech niektóre osoby dogłębniej przeanalizują co kto robił,kiedy i dla kogo.To już jest chyba bardziej przykre niż śmieszne.
Alek napisał(a):Mnie najbardziej martwi,że tyle osób tam jest z Wrocławia...To swiadczy o tym, że WSJK skutecznie popularyzuje JK w całym mieście i różnych kręgach
Torrentius napisał(a):Właśnie wcale nieśmieszne. Oto jak Łysiakowe chrzany idą w świat...Cytat:Oprócz wspaniałych piosenek lubił też ponarzekać na "polski antysemityzm" w australijskiej prasie, o czym wspominała często tamtejsza Polonia.Zamiast natychmiastowego zachwycania się kimś, niech niektóre osoby dogłębniej przeanalizują co kto robił,kiedy i dla kogo.To już jest chyba bardziej przykre niż śmieszne.
Cytat:A i do traktowania go jako barda odnosił się utwór Ja .
Tomasz Dzioch napisał(a):Nacjonalista to człowiek uważający swój naród za najwyższe dobro.O tak, masz racje. O to dbają najbardziej ! Oto przykład: <!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.onet.pl/1679436,12,item.html">http://wiadomosci.onet.pl/1679436,12,item.html</a><!-- m -->
Alek napisał(a):Osobiście byłbym bardzo ostrożny przy takich deklaracjachJa się liczyłam z tym, że może wyjść na to, że jestem do końca głupia
Zbigniew napisał(a):o co chodzi w piosence "Ja"?Wiesz, konkretnej hipotezy interpretacyjnej jeszcze nie mam. Nie wydawało mi się jednak, żeby Kaczmarski jakoś mocno utożsamiał się z podmiotem lirycznym.
basik napisał(a):Ja się liczyłam z tym, że może wyjść na to, że jestem do końca głupiaBardzo mądrze, moim zdaniem! Z tym to trzeba zawsze się liczyć!
basik napisał(a):konkretnej hipotezy interpretacyjnej jeszcze nie mam.Hmmm... :
J.K. napisał(a):...jest to tragiczna deklaracja bezradnej indywidualności a nie pieśń o osobliwej urodzie Przemka.A co myślisz po takiej wypowiedzi Jacka?
Torrentius napisał(a):nie tylko o bardzieAle też? Więc niejako jest w tej piosence przedstawiona postawa JK wobec etykiety barda solidarności ?
Zbigniew napisał(a):Ale też? Więc niejako jest w tej piosence przedstawiona postawa JK wobec etykiety barda solidarności ?Znając twórczość i poglądy JK można potwierdzić Twoją tezę. Jednak wyciąganie konkretnych wniosków na temat poglądów autora (na przykład politycznych) na podstawie cytatów to działanie niebezpieczne. W ten sposób można na przykład dowodzić, że JK był człowiekiem wierzącym, bo napisał: "O krok ob Boga - zaprzeczają wierze". Można też snuć rozważania, jakie to partie polityczne popierał autor "Wyschniętych strumieni"...
Luter napisał(a):Można też snuć rozważania, jakie to partie polityczne popierał autor "Wyschniętych strumieni"...Tu akurat snuć rozważań zuepłnie nie trzeba. To, ze jedną piosenkę zadedykował Uacynii Pr nie zmienia faktu, ze czynem i słowem popierał inną UP - Unię Powolności.