Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Biografia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Widzę, z rana w przestrzeń patrzysz
jak w ogrodzie rozkwitają drzewa
siadasz przy biurku, wyjmujesz pióro
i sterty kartek rozrzucasz wokół

Niebo nad ziemią kręgi toczy
woń soli z morza płynie
przy Tobie popielniczka, zapałki
na poplamionej, surowej sośnie

Okulary wkładasz poniszczone
wciskasz cytrynę do szklanki z wodą
w tej otoczce rzeczywistości
znikasz w czasach które uwodzą

Zrywasz z carycy złote szaty
Siadasz przy radzie ambasadorów
W kosmos lecą Twoje myśli
i na statku płyniesz do nikąd.

Trzymałeś Tezeusza za rękę
przenikałeś Kasandrze myśli
Wołałeś 'wiwat' nienawidzonej
byłeś karłem i sojusznikiem.

W kubku sterczą długopisy
stare pióra i ołówki
kartki sklejane kawą i cukrem
zapach tytoniu, piwa i myśli

Wieczór nadchodzi a ty pomyślisz
że zasłużyłeś na dobro świata
podasz mi brulion i dwie kredki
nie świadom że dopiero zasnęłam.

Ciągniesz za sobą smycz samotną
nikt nie idzie z Tobą w parze
my w tłumie gapiów Cię podziwiamy
ale do domu wrócimy sami.

10.11.2007 Warszawa
reszta tematu w którym o wierszu nie było nic konstruktywnego za to Ci sami użytkownicy co zwykle wymienili parę uwag o sobie znajduje się w tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=5825&start=0">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... 25&start=0</a><!-- m -->
bardzo słabo, dno
Jarequ! Nie poznaję Cię! Przecież to Patrycja jest autorem! Zmieniłeś orientację, czy jesteś świeżo po biciu i libido Ci spadło?
Marek Marcin napisał(a):i biograficzne, i osobiste zarazem, i treściwsze niż jakakolwiek możliwa wypowiedź w choćby najdłuższym wywiadzie...

Tak? Jak dla mnie kompletnie niezrozumiałe. Typowy, młodzieńczy "popis" grafomanii i chęci za wszelką cenę zabawy w poezję.
Z drugiej strony, nie ma też w tym niczego nadzwyczajnego; w końcu któż z nas za młodu nie chciał być kaczmarem? :)
Szczerze powiedziawszy, dopiero teraz, po 6 latach zauważyłem ten wątek :)
liptus napisał(a):Jarequ! Nie poznaję Cię! Przecież to Patrycja jest autorem! Zmieniłeś orientację, czy jesteś świeżo po biciu i libido Ci spadło?

nic z tych rzeczy, po prostu staram sie ja poderwac, laski lubia brutalnych aroganckich mezczyzn nie?
jareq napisał(a):liptus pisze:
Jarequ! Nie poznaję Cię! Przecież to Patrycja jest autorem! Zmieniłeś orientację, czy jesteś świeżo po biciu i libido Ci spadło?

nic z tych rzeczy, po prostu staram sie ja poderwac, laski lubia brutalnych aroganckich mezczyzn nie?

Tak, ale raczej te starsze.
No, niekoniecznie, Kuba... Są tacy, na których trudno się skusić. Bez względu na wiek.