Kuba Mędrzycki napisał(a):A wiadomo już coś więcej na temat wyników tego plebiscytu na 'Złoty program'?
Wiadomo "coś" chyba już od kwietnia 2008, kiedy to zakończyć się miało głosowanie. Osoby zliczające głosy pewnie wiedzą wszystko. Muszą wiedzieć choćby dlatego, ze zespół mający wykonać "Złoty program" musi mieć czas na przygotowanie materiału.
Jednocześnie - o czym chyba Kubo świetnie wiesz - regulamin konkursu mówi, ze żadne wyniki nie będą ogłaszane oficjalnie aż do dnia, w którym program zostanie zaprezentowany publiczności.
Z drugiej strony, Kubo, mam wrażenie, ze pewne szczegóły na temat konkursu chyba jednak znasz, skoro niedawno twierdziłeś, iż jestem niezwykle rozżalony faktem, że to nie TŁCH wykona "Złoty program". Wiesz, zdaje się wiecej nż wielu z nas, choćby przez to, że wiesz, kto na pewno tego programu nie zagra. Zresztą masz rację - TŁCH nie było i pewnie nie będzie juz brane pod uwagę przez organizatorów Festiwalu - czemu zresztą nie można się dziwić
Sam nie brałem udziału w głosowaniu. Musiałbym głosować na "Stajenkę" - a to jest progam, który, moim zdaniem, nie powinien być wykonywany w atmoswerze innej, niż świąteczna, czy okołoświąteczna.
Poza tym uważam, ze jednak zespół wykonujący program winien być wskazany przed głosowaniem, bo ułatwiałoby to dokonanie wyboru. Nie wszystko jest dla wszystkich, nie każda piosenka równie dobrze brzmi w wykonaniu każdego artysty.
Np. gdybym miał pewność, że grupą wytypowaną do zagrania "Złotego programu" byłby Kwartet Pro Forma, zagłosowałbym na "Wojnę postu z karnawałem" albo "Muzeum" - uważam, ze ten repretuar świetnie pasuje do Poznaniaków. Gdybym wiedział, że Gredler będzie wykonawcą, zagłosowałbym na "Mimochodem" albo "Dwie skały" - refleksyjna, późna twórczość Kaczmara świetnie współgra z mozliwościami wokalnymi i gitarowymi Przemka. Mateusza Nagórskiego zaś posłuchałbym z chęcią w "Sarmatii".
Natomiast nie chciałbym słuchac jakiegokolwiek programu w wykonaniu np. Czyżykiewicza z Tabęckim a przecież pewności nie mam, że to właśnie oni nie będą grali . Krótko mówiać, skoro nie mogę głosować na mój ulubiony program z racji okoliczności, w jakich miałby być wykonany, głosowałbym na taki cykl piosenek, którego najchętniej posłuchałbym w wykonaniu danego artysty. Ale, skoro nie wiem, kto tym artystą będzie, nie głosowałem wcale.