Krasny
09-30-2007, 10:23 PM
Moi drodzy!
Jakiś czas temu ukazała się kolejna edycja dzieł Jacka Kaczmarskiego, tzw. 'Arka Noego'. Zapoznając się z jej treścią zwróciłem uwagę na wygłoszoną w RWE arcyciekawą zapowiedź do 'Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego'. Pozwolę sobie przytoczyć ją w całości, podkreślając intrygujące przez swą konkretność fragmenty:
Pozdrawiam!
Jakiś czas temu ukazała się kolejna edycja dzieł Jacka Kaczmarskiego, tzw. 'Arka Noego'. Zapoznając się z jej treścią zwróciłem uwagę na wygłoszoną w RWE arcyciekawą zapowiedź do 'Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego'. Pozwolę sobie przytoczyć ją w całości, podkreślając intrygujące przez swą konkretność fragmenty:
Cytat:Drugi utwór to Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego, napisane w kilka miesięcy po jego śmierci. W piosence tej starałem się zawrzeć w oparciu o motywy z jego własnej twórczości całą moją osobistą wiedzę o radzieckiej rzeczywistości, cytaty z wątków powieściowych Izaaka Babla, Jewgiennija Jerofiejewa i z rosyjskiego folkloru oraz tę cechę błahej w końcu funkcji społecznej, jaką jest funkcja piosenkarza, która czyniła z Wysockiego postać niezwykłą - słowiańską histerię, egzystencjalną szczerość przepełniającą jego utwory. Nawet jeśli była to - jak utrzymują niektórzy krytycy - poza, poza ta zawierała w sobie istotny sens, którego potwierdzeniem są miliony wielbiecieli Włodzimierza Wysockiego w Związku Radzieckim i państwach odeń zależnych.Czy orientujecie się może o co konkretnie chodzi? Jakie powieści i jakie wątki?
Pozdrawiam!