10-18-2007, 06:41 PM
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
10-18-2007, 06:42 PM
Sławek napisał(a)::rotfl: dobra, widzę, że to nie ma sensu, koniec dyskusji z mojej stronyUżywaj argumentów.
[ Dodano: 18 Październik 2007, 20:43 ]
I nie odpowiedziałeś, co sądzisz op wypowiedzi Herberta.
10-18-2007, 06:48 PM
PMC napisał(a):I nie odpowiedziałeś, co sądzisz op wypowiedzi Herberta.A cóż mam sądzić? Czy ze wszystkimi wypowiedziami Herberta muszę się zgadzać?
[ Dodano: 18 Październik 2007, 20:49 ]
PMC napisał(a):Używaj argumentów.no tak, bo Ty nimi sypiesz jak z rękawa

10-18-2007, 07:12 PM
Sławek napisał(a):Założyciela KOR-u, opozycjonistę znanego w całej Polsce tak łatwo zamordować nie mogli.Ale Popiełuszkę to już mogli ?? :/
10-18-2007, 07:14 PM
Przemek napisał(a):Ale Popiełuszkę to już mogli ?? :/No tak, Michnik musi być winny, bo nie podzielił losu ks. Popiełuszko
10-18-2007, 07:16 PM
Sławek napisał(a):No tak, Michnik musi być winny, bo nie podzielił losu ks. PopiełuszkoMichnik pisał książki w więzieniu :/
Czy naprawdę cię to nie zastanawia?
10-18-2007, 07:17 PM
Sławek napisał(a):No tak, Michnik musi być winny, bo nie podzielił losu ks. PopiełuszkoNie musi byc winny, ale los księdza Popiełuszki podważa twoje twierdzenie.
10-18-2007, 07:19 PM
PMC napisał(a):Michnik pisał książki w więzieniu :/nie
Czy naprawdę cię to nie zastanawia?
Przemek napisał(a):los księdza Popiełuszki podważa twoje twierdzenienie ma sposobu, bym mógł się z Tobą zgodzić.
10-18-2007, 07:25 PM
Sławek napisał(a):nie
:mur:
A to, że komisja Michnika poczyściła archiwa też nie zwraca Twojej uwagi ??
10-18-2007, 07:28 PM
Widzisz, rzecz rozbija się o to kto komu i w co wierzy 

10-18-2007, 07:30 PM
Sławek napisał(a):i w co wierzyOtóż to.
10-18-2007, 07:35 PM
berseis13 napisał(a):Bądźmy szczerzy, nieomalże każdy artysta tworzy na potrzebę publiczności bądź układu (wystarczy obejrzeć telewizję przez pół godziny)Jeśli ze sztuką zapoznajesz się poprzez półgodzinne oglądanie telewizji to o zdumienie przyprawia mnie co oznacza dla Ciebie to słowo.
berseis13 napisał(a):tak jak ktoś kto mówi np 'Polacy to złodzieje' lub 'Niemcy to sami hitlerowscy'. Lecz z punktu widzenia Socjologicznego, nie są to stwierdzenia wiarygodne, z wiadomego powodu, i każdy, nawet artysta, jest tego świadom.Cokolwiek rozumiesz przez pojęcie "stwierdzenie wiarygodne", to stwierdzenia podane przez Ciebie są rasistowskie.
Czego, Twoim zdaniem, jest świadom artysta (bo nie rozumiem) i co z tego wynika?
berseis13 napisał(a):Sławku, nie czepiamy się poglądów wyrażonych przez Ciebie w Twojej twórczości, aczkolwiek sam powinieneś wiedzieć jakie to uczucie gdy potępiają Cię za samo pisanie, lub zarzucają Ci np fanatyzm Katolicki.No właśnie! Sławka potępiają za samo pisanie i to jest - mówiąc Twoim językiem - niewiarygodne. Ale Leszka za samo pisanie nie potepiają! "Jego teksty są inteligentne, ale wredne" - jak powiedział Jacek Kaczmarski.
lc napisał(a):A różowe hieny niechaj drżą ze strachuTo doskonała ilustracja prawdziwości tego sądu.
Lepszy Wrzodak w rządzie niż skrzypek na dachu!
PMC napisał(a):Co sądzisz o tej wypowiedzi Herberta, którego, jak się domyślam też uwarzasz za autorytet.Dla mnie ta wypowiedź Herberta to jeden z przykładów całkowicie błędnych i nietrafnych ocen rzeczywistości, jakich wielki poeta dokonał pod koniec życia.
PMC napisał(a):Ksiądz Popiełuszko też był znany i jakoś mogli.Michnik jest wcielonym złem i na pewno był współpracownikiem SB, bo go nie zabili? Dla mnie taki tekst to podłość pomieszana z idiotyzmem.
10-18-2007, 07:57 PM
Luter napisał(a):Dla mnie taki tekst to podłość pomieszana z idiotyzmem.Nie przesadzaj... To nie podłości i idiotyzm, tylko podważenie twierdzenia Sławka.
10-18-2007, 08:49 PM
Przemek napisał(a):Nie przesadzaj... To nie podłości i idiotyzm, tylko podważenie twierdzenia Sławkaw tym konkretnym przypadku jedno nie przeszkadza drugiemu
10-18-2007, 09:11 PM
To właściwie słowa Sławka, że nie można było tak łatwo zabic opozycjonisty znanego w całej Polsce, także są podłością i idiotyzmem, bo właśnie takim opozycjonistą był ks. Popiełuszko, którego zabito.
10-18-2007, 09:20 PM
Przemek napisał(a):To właściwie słowa Sławka, że nie można było tak łatwo zabic opozycjonisty znanego w całej Polsce, także są podłością i idiotyzmem, bo właśnie takim opozycjonistą był ks. Popiełuszko, którego zabito.Ale nie tak znowu łatwo. Tzn. - zabito łatwo, ale nie dało się nad tym łatwo przejść do porządku dziennego - trzeba było jakiś proces (choćby nierzetelny) zrobić, jakichś winnych (choćby niewspółmiernie łagodnie) ukarać.
Co nie zmienia faktu, że Michnik był bardziej swoim wrogiem, więc i na więcej mu pozwalano. Co, jak widać, po przełomie się opłaciło.
10-18-2007, 09:38 PM
piotrek napisał(a):Ale nie tak znowu łatwo. Tzn. - zabito łatwo, ale nie dało się nad tym łatwo przejść do porządku dziennego - trzeba było jakiś proces (choćby nierzetelny) zrobić, jakichś winnych (choćby niewspółmiernie łagodnie) ukarać.Oczywiście że nie dało się nad tym przejśc do porządku dziennego, ale jednak to nie przeszkodziło kolesiom Kiszczaka...
10-18-2007, 10:01 PM
Przemek napisał(a):słowa Sławka, że nie można było tak łatwo zabic opozycjonisty znanego w całej Polsce, także są podłością i idiotyzmem, bo właśnie takim opozycjonistą był ks. Popiełuszko, którego zabitoWłaśnie takim opozycjonistą był Adam Michnik, którego nie zabito, z tą może różnicą, że Michnik był opozycjonistą bojowym, natomiast ks. Popiełuszko moralnym. Przemku, jak zwykle lubujesz się w tautologii.
10-18-2007, 10:25 PM
Sławek napisał(a):Właśnie takim opozycjonistą był Adam Michnik, którego nie zabito, z tą może różnicą, że Michnik był opozycjonistą bojowym, natomiast ks. Popiełuszko moralnym.Właśnie takim opozycjonistą był Jerzy Popiełuszko, którego zabito, z tą może różnicą, że Michnik był opozycjonistą bojowym, natomiast ks. Popiełuszko moralnym.
10-18-2007, 10:33 PM
Przemek napisał(a):Przypadek nieuleczalny :rotfl:Sławek napisał(a):Właśnie takim opozycjonistą był Adam Michnik, którego nie zabito, z tą może różnicą, że Michnik był opozycjonistą bojowym, natomiast ks. Popiełuszko moralnym.Właśnie takim opozycjonistą był Jerzy Popiełuszko, którego zabito, z tą może różnicą, że Michnik był opozycjonistą bojowym, natomiast ks. Popiełuszko moralnym.
10-19-2007, 03:30 AM
Sławek napisał(a):LC wykrzykujący do nich swoje teksty już tym antysemitą i ksenofobem nie jest? Paciu wybacz, ale nie kupuję tego tłumaczenia.Nie jest! Nie uważam że Leszek nienawidzi narodu Żydowskiego. Nie łudźmy się, wielu Żydów współpracowało z SB, wielu Polaków też. Błąd Leszka polega na tym że wytypował Żydów w swoich tekstach, czepiając się ich kultury i obyczajów.
Sławek napisał(a):Jacek Kuroń, Adam Michnik, Władysław Bartoszewski.......Kuroń nie był Żydem (Tak twierdzą wyszukiwarki internetowe, bo sama to nie wiem

Michnik, owszem, zacny człowiek, ale osobiście i poglądowo dosyć wredny...
Władysław Bartoszewki - Aresztowany podczas masowej obławy na Warszawskim Żoliborzu, po wyjściu z więzienia (Auschwitz) współpracował z Żegotą i wspomógł zorganizowanie powstania w Warszawskim Getcie. Tak jak w wypadku Ireny Sendlerowej, nigdzie nie jest napisane że był z pochodzenia Żydem

Leszek, owszem, obraził te osoby w swoich tekstach, ale nie dlatego że byli Żydami, bo nie miałby do tego podstaw.
Sławek napisał(a):Moje poglądy wyrażone w wierszach nikogo nie lżą, nikogo nie obrażają.
Sławek napisał(a):żona szybko wybaczyła,Obraźliwe, nietrafne, uogólniające. Nie twierdzę że jestem zwolenniczką wojny w Iraku, ale ten wiersz deprecjonuje jakiekolwiek zacne cele które mogły ją kierować
lecz impiczment się szykuje
"jakby tu zaciemnić sprawę?
wiem! Saddama zbombarduję!"
lecą bomby na osiedla,
Bagdad płonie, śmierć szaleje
a on patrzy z butna miną
"niech się teraz ktoś zaśmieje"
"jeszcze jeden nalot zrobię,
jeszcze jeden most wysadzę,
a co se żałował będę
mi nie grozi proces w Hadze"
wniosek z tego wysnuc można
prosty - taki mianowicie
- gdy prezydent ściaga spodnie,
to niewinni tracą życie

Pisząc teksty polityczne, prawie niemożliwe jest uwzględnienie wszystkich wartości i ludzi świata. Autor prawie zawsze kogoś obrazi.
Pozdrawiam
-PK
10-19-2007, 07:30 AM
berseis13 napisał(a):Nie jest!
berseis13 napisał(a):wytypował Żydów w swoich tekstach, czepiając się ich kultury i obyczajówA powiedz mi w takim razie co to jest, to selektywne wytypowanie, jeżeli nie jest to według Ciebie antysemityzm?
berseis13 napisał(a):Obraźliwe, nietrafne, uogólniające. Nie twierdzę że jestem zwolenniczką wojny w Iraku, ale ten wiersz deprecjonuje jakiekolwiek zacne cele które mogły ją kierowaćA jakiekolwiek zacne cele tej wojnie przyświecały? Tekst z założenia miał być śmieszny, był pisany jako wierszyk do występów w kabarecie.- Ale sam tekst śmieszny.
berseis13 napisał(a):Pisząc teksty polityczne, prawie niemożliwe jest uwzględnienie wszystkich wartości i ludzi świata. Autor prawie zawsze kogoś obrazi.Dobrze, a teraz napisz mi proszę dlaczego przytoczyłaś mój tekst i kogo w nim obrażam?
10-19-2007, 08:02 AM
No to skoro lecimy offtopikiem to ja tu wklejam fragment ksiazki braci M&M Janowskich ""Vademecum 4 RP, czyli moherowy świat"
(ze wstępem senatora Niesiołowskiego) :
(ze wstępem senatora Niesiołowskiego) :
Cytat:Żydzi („Judajczykowie”) – naród tudzież wyznawcy judaizmu. Znani wszystkim ze spiskowania przeciw Polsce i Radiu „M”, co czynią w konszachtach z masonami oraz komunistami (stąd określenia: „żydo-komuna i żydo-masoneria”).
Niewtajemniczonym wyjaśniamy, iż o Żydach na antenie Radia „M” często mówi się np.: „przedstawiciele pewnego narodu – my wiemy o kogo chodzi”.
Prawowierny Żyd nosi brodę, myckę i pejsy. Żywi się daniami koszernymi, nie jada zaś świńskiego mięsa (co bardzo szkodzi popytowi na polską wieprzowinę).
Żydzi nie świętują w niedzielę, to właśnie dla nich otwiera się w ten dzień hipermarkety.
Jeśli większość radiosłuchaczy nigdy nie widziała Żyda na oczy, to tylko dlatego że Żydzi posiadają zdolność skutecznego kamuflażu i działają w ukryciu.
Żydem zostaje się z chwilą zdemaskowania, czyli wpisania na „listę Żydów”, kopiowaną pokątnie i przekazywaną dalej przez niektórych radiosłuchaczy. Wielokrotne odbijanie na ksero, powoduje że niektóre odbitki stają się niemal nieczytelne.
Na listach znajduje się grono ogólnie znanych postaci życia publicznego (głównie polityków, dziennikarzy i artystów) zdemaskowanych jako Żydzi.
Wśród kilkuset osób umieszczonych na słynnej internetowej liście, w pierwszoplanowych rolach występują : Lech Wałęsa (jako „Lejba Kohne”), Jarosław i Lech Kaczyńscy (jako bracia „Kalkstein”), Ludwik Dorn (jako „Dornbaum”), Leszek Balcerowicz („Aaron Bucholtz”), Jan Krzysztof Bielecki (jako „Izaak Blumenfeld”), Władysław Frasyniuk (jako „Rotenschwanz”), Zyta Gilowska (jako „Zyta Morgenstein”). Wśród wielu nazwisk odnotowano również wielu biskupów Kościoła Katolickiego w Polsce.
Autor internetowej „listy Żydów” pisze:
”Pochodzenie i przynależność tożsamościowa wymienionych tu osób jest udokumentowana danymi z tajnej kartoteki ludności Polski (...). Ścisłość danych kartoteki o osobach pochodzenia żydowskiego wynika z faktu, iż od 1945 roku po dzień dzisiejszy żydzi w Polsce, z mocy ustaleń jałtańskich, stali się uprzywilejowaną warstwą rządzącą, mającą prawo do władzy i nadzwyczajnych świadczeń materialnych z tytułu strat poniesionych w czasie okupacji niemieckiej. Dlatego żydzi są zainteresowani ujawnieniem swej narodowości, oczywiście w większości przypadków poufnie, aby udawać Polaków i mieć prawo do rządzenia Polakami.
Wielu z was oportunistów i ignorantów potraktuje tę listę z przymrużeniem oka, albo nawet oburzy się ...widelec wam w oko ...”
Oryginalną metodą zdemaskowania Żyda jest użycie zmysłu powonienia. Według opinii pewnego słuchacza wygłoszonej na falach eteru, od wielu naszych polityków (a czasem i ministrów) „czuć macę i cebulę”. To może być ważna wskazówka! Pamiętajmy więc żeby przychodząc na spotkanie z kandydatem na posła, urzędującym ministrem lub choćby działaczem samorządowym, dokładnie delikwenta obwąchać. Aby nie wyglądało to obscenicznie, powinniśmy działać z tzw. „przyczajki” (np. szepnąć politykowi coś do ucha i znienacka poniuchać).
10-19-2007, 08:38 AM
'Tu stoi młody Żyd
Nos zdradza Żyd czy nie Żyd
I jakby mu było wstyd
Że mimo wszystko przeżył
A baba z koszem jaj
Już szepce do człowieka
- Wie o tym cały kraj
Że Żydzi to bezpieka!
Więc na co jeszcze czekasz!
Więc na co jeszcze czekasz! W mordę daj!
[...]
Upiorów małych rząd
Zwieszony u poręczy
W żyły nam sączy trąd
Zatruje! I udręczy!
Za oknem Polska w tęczy!
Za oknem Polska w tęczy!
Za oknem Polska w tęczy! Jedźmy stąd!
Jacek Kaczmarski
1981
I jakby mu było wstyd
Że mimo wszystko przeżył
A baba z koszem jaj
Już szepce do człowieka
- Wie o tym cały kraj
Że Żydzi to bezpieka!
Więc na co jeszcze czekasz! W mordę daj!
[...]
Upiorów małych rząd
Zwieszony u poręczy
W żyły nam sączy trąd
Zatruje! I udręczy!
Za oknem Polska w tęczy!
Za oknem Polska w tęczy!
Za oknem Polska w tęczy! Jedźmy stąd!
Jacek Kaczmarski
1981
10-19-2007, 09:37 AM
Sławek napisał(a):A powiedz mi w takim razie co to jest, to selektywne wytypowanie, jeżeli nie jest to według Ciebie antysemityzm?Gdybyś znał więcej piosenek LC, to wiedzialbyś, że krytykował on wiele innych osób czy postaw. Nie tylko Żydów.
10-19-2007, 09:39 AM
Ci wszyscy co mówią, że nic się nie zmieni
bo z jednej jest Rosja a z drugiej jest Niemiec
bo burdel, bo Żydzi, bo Polak się leni
a kto się wychyla to zwykły szaleniec..
- zbudować dziś mają tę drugą choć pierwsza
dla jednych jest gorsza dla drugich jest lepsza
A gdy urośnie, a gdy urośnie
w siłe
będziemy żyli, będziemy żyli
lepiej
[...]
J.K.Kelus
Piosenka o drugiej Polsce
1976
NB : (kolejny cytat...)
Nowe kierownictwo PZPR odwoływało się do chwytliwych i nośnych haseł społecznych. Takie było z pewnością hasło: "Żeby Polska rosła w siłę, a ludziom żyło się dostatniej", jak i idea podwojenia produkcji w ciągu lat siedemdziesiątych, znana pod nazwą budowy "drugiej Polski".
Z : "Dekada dynamicznego rozwoju" czy dekada zmarnowanych okazji?”, edukator.pl
bo z jednej jest Rosja a z drugiej jest Niemiec
bo burdel, bo Żydzi, bo Polak się leni
a kto się wychyla to zwykły szaleniec..
- zbudować dziś mają tę drugą choć pierwsza
dla jednych jest gorsza dla drugich jest lepsza
A gdy urośnie, a gdy urośnie
w siłe
będziemy żyli, będziemy żyli
lepiej
[...]
J.K.Kelus
Piosenka o drugiej Polsce
1976
NB : (kolejny cytat...)
Nowe kierownictwo PZPR odwoływało się do chwytliwych i nośnych haseł społecznych. Takie było z pewnością hasło: "Żeby Polska rosła w siłę, a ludziom żyło się dostatniej", jak i idea podwojenia produkcji w ciągu lat siedemdziesiątych, znana pod nazwą budowy "drugiej Polski".
Z : "Dekada dynamicznego rozwoju" czy dekada zmarnowanych okazji?”, edukator.pl
10-19-2007, 09:59 AM
Elzbieta napisał(a):'Tu stoi młody ŻydA wiesz, że ja kiedyś przez lata, słuchając jeszcze JK z kaset byłem przekonany, że Jacek śpiewa :
'Tu stoi młody Żyd
Nos zdradza Żyd czy nieżyt'

10-19-2007, 10:02 AM
Sławek napisał(a):Nos zdradza Żyd czy nieżyt'No tak Zyd mogl miec katar...

10-19-2007, 10:06 AM
Elzbieta napisał(a):No tak Zyd mogl miec katar...Tak, właśnie opuchnięty (duży, a względnie długi) nos, znamionujący jedynie katar.

10-21-2007, 09:44 PM
No to był Kaczor, teraz będzie Donald, a następny kto? Pies Pluto?