10-11-2007, 01:59 PM
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
10-11-2007, 02:10 PM
thomas.neverny napisał(a):Slawek ! Ja sobie wypraszam takie cytowanie :Auu... Ja tez to zrobiłam, ale już poprawiłam, przepraszam. U Ciebie się to pojawia jako cytat, więc czemuś się spodziewałam, że jak skopiuję, wyjdzie tak samo. Mea culpa. Maturę mam

Pozdrawiam!
[ Dodano: 11 Październik 2007, 16:13 ]
lc napisał(a):Szechter tylko usynowił Adama. Ale nie wyprodukował.Ach, te smaczki. Ten nie ma matury, tamten jest bękartem... Ta wiedza

10-11-2007, 02:26 PM
Jeszcze co do definicji antysemity, to ją przytoczył jakiś czas temu ambasador Izraela (a może to był ktoś z ichniego rządu). Według owej definicji antysemitą jest każdy kto nie popiera bandyckiej polityki Izraela wobec Palestyńczykow i innych narodów w tamym rejonie. Tak więc antysemitą jest dla żydów każdy porządny człowiek. Ja też przy takim postawieniu sprawy jestem antysemitą i nie jest to powód do wstydu, a wprost przeciwnie.
10-11-2007, 02:38 PM
Przemek napisał(a):Tak więc antysemitą jest dla żydów każdy porządny człowiek.Wybacz Przyjacielu moje słowa, ale pierdolisz teraz jak, no nie napiszę kto... :/
10-11-2007, 02:39 PM
Ola K. napisał(a):Ach, te smaczki. Ten nie ma matury, tamten jest bękartem... Ta wiedzaNapisałbym że Adam Michnik jest Żydem - byłoby źle.
Napisałem, że nie jest Żydem - też źle.
Jaka to zabawna sytuacja.
"Antysemitą" jest nie tylko ten, kto mówi, że ktoś jest Żydem, ale i ten, co mówi, że ktoś nie jest Żydem.
10-11-2007, 03:35 PM
Simon napisał(a):Wybacz Przyjacielu moje słowa, ale pierdolisz teraz jak, no nie napiszę kto...Przyjacielu, skoro kazdy porządny człowiek protestuje przeciwko mordowaniu Palestyńczyków przez bandytów w mundurach Izraelskich, to każdy porządny człowiek jest dla Izraelczyków antysemitą. A ta definicja o ile pamiętam była kiedyś w Dużym Formacie...
10-11-2007, 03:38 PM
Przemek napisał(a):skoro kazdy porządny człowiek protestuje przeciwko mordowaniu Palestyńczyków przez bandytów w mundurach Izraelskich, to każdy porządny człowiek jest dla Izraelczyków antysemitą.Stary, wiesz dobrze, że nie o to chodzi.
Nie rozumiem po co drążysz ów nonsens.
10-11-2007, 04:29 PM
Dużo w tym wątku o cytowaniu i chciałem to poniższe też zacytować, ale w wersji graficznej wydaje mi się lepsze
:rotfl:
![[Obrazek: homas.jpg]](http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/maciek/homas.jpg)
:rotfl:
![[Obrazek: homas.jpg]](http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/maciek/homas.jpg)
10-11-2007, 04:39 PM
Cześć Maciek,
i tak dobrze, że nie wyszło: HAMASie albo HOMOsie
i tak dobrze, że nie wyszło: HAMASie albo HOMOsie
10-11-2007, 04:52 PM
Pytanie bez sensu do Użytkownika LC, który dużo wie:
Zupełnie poważnie. LC, masz dużą wiedzę na temat każdy i na temat każdego. Powiedz mi proszę (bo mieszkam na prowincji i wiadomości później do nas docierają), od kiedy alkoholizm jest klasyfikowany jako choroba tropikalna? Proszę Cię bardzo, odpowiedz, bo jestem zagubiony. Tylu chorych widzę dookoła, a nie wiem czy to może przenoszą komary?
- przerażony Sławek -
Zupełnie poważnie. LC, masz dużą wiedzę na temat każdy i na temat każdego. Powiedz mi proszę (bo mieszkam na prowincji i wiadomości później do nas docierają), od kiedy alkoholizm jest klasyfikowany jako choroba tropikalna? Proszę Cię bardzo, odpowiedz, bo jestem zagubiony. Tylu chorych widzę dookoła, a nie wiem czy to może przenoszą komary?
- przerażony Sławek -
10-11-2007, 05:19 PM
Simon napisał(a):No to ja chyba jako jedyny nie wiem o co tu chodzi i co w tym nonsensownego?? Słowa oficjela Izraelskiego odebralem tak jak zostały powiedziane. Źle je zrozumialem?Przemek napisał(a):skoro kazdy porządny człowiek protestuje przeciwko mordowaniu Palestyńczyków przez bandytów w mundurach Izraelskich, to każdy porządny człowiek jest dla Izraelczyków antysemitą.Stary, wiesz dobrze, że nie o to chodzi.
Nie rozumiem po co drążysz ów nonsens.
10-11-2007, 05:26 PM
Sławek napisał(a):Zupełnie poważnie. LC, masz dużą wiedzę na temat każdy i na temat każdego.Widzę, że jednak niedokładnie śledzisz forumowe dyskusje, Sławku. Gdybyś był bardziej uważny, a także rzetelnie przygotował się do powyższej wypowiedzi, z pewnością zauważyłbyś, że użytkownik lc, włącza się do danej rozmowy, kiedy ma coś w niej do powiedzenia, kiedy Jego wiedza mu na to pozwala.
Wydaje mi się też, że osobista kultura wspomnianego przez Ciebie użytkownika, nie pozwala Mu z kolei na zabieranie m.in. w tematach, w których publikujesz swoje wiersze czy opowiadania.
10-11-2007, 06:06 PM
Rzecz w tym, że powiedzenie "Żydzi kwiatami witali wkraczającą armię radziecką" jest przede wszystkim kliszą językową, nie zawiera żadnych argumentów, nie odwołuje się do żadnych nawet powszechnie uznanych prac historyków. Bo skąd wiesz, że Żydzi witali bolszewików kwiatami? Ano stąd, że "tak mówią". Ano. A ponoć w Izraelu niekiedy mówią, że Polacy nic innego nie robili podczas wojny, tylko denuncjowali i mordowali Żydów. Też można taką wiedzę uznawać.
A w drugiej kwestii
[ Dodano: 11 Październik 2007, 20:17 ]
Sprawnie obmyślone. Ale moja uwaga nie dotyczyła Twojego antysemityzmu. Dotyczyła Twojego podejścia, które każe Ci wyciągać tego typu smaczki. Bo właściwie jakie to ma znaczenie, że Adam Michnik mówi, że jest Żydem, gdy ani patrząc na to religijnie ani oceniając zawartość narodową krwi w jego żyłach, Żydem nie jest? Jeśli nawet w istocie nie tylko jego starszy brat, ale i on sam nie jest synem Szechtera, to komu do czego powinna służyć ta wiedza? Podobnie z maturą Bartoszewskiego - sam doceniasz jego osiągnięcia naukowe. To właściwie po co tyle hałasu o tę maturę? Ja to odbieram jako technikę wrzucania takich "ciekawostek" po to, by obniżyć zaufanie do tych postaci, mimo że nie ma po temu powodów, bo w istocie te kwestie nie mają związku z tym, dlaczego się Bartoszewskiego i Michnika szanuje (bądź nie). To argument z serii "Jarosław Kaczyński nie ma prawa jazdy, więc nie może rządzić państwem". No, litości...
Jan Tomasz Gross w Upiornej dekadzie napisał(a):Wśród gapiów, szczególnie tych gestykulujących wesoło, przeważała młodzież z tzw. dołów społecznych. Oczywiście mniejszości narodowe, zamieszkujące ówczesną Polskę B, to głównie małomiasteczkowa biedota i wiejski proletariat. (...) Te "łuki triumfalne", transparenty i komitety powitalne, o których czasami pisza świadkowie, były zaś najczęściej stawiane ze strachu pod wpływem krążącej plotki, poprzedzającej nadejście wojsk sowieckich, że tak własnie należy je przyjąć, by uniknąć nieprzyjemności. Czasami była to po prostu robota propagandowa, inscenizowana w dzień lub dwa po przyjściu wojska w daną okolicę. Przypadkowo zachowana w Instytucie Sikorskiego fotografia pokazuje biorących udział w tej uroczystości, kilka smętnych postaci, trzymających patyki z kawałkiem płótna rozciągniętym ponad wiejską drogąGross zwraca też uwagę, że choć to, że Żydzi z dwojga złego woleli początkowo okupację radziecką od niemieckiej, w wielu przypadkach się zmieniało i Żydzi, którzy wcześniej uciekli na wschód, zgłaszali potem do komisji przesiedleńczej wnioski o repatriację do Generalnej Guberni. Oczywiście byli też Żydzi komuniści, głównie w miastach. Jak i Polacy komuniści. I jedni i drudzy pewnie szczerą radością witali wojska radzieckie.
A w drugiej kwestii
Jaśko napisał(a):wiedzieć np o stosunkowo licznym udziale Żydów w aparacie komunistycznym po II wojnie światowejCo to znaczy stosunkowo? W stosunku do procentowego udziału w aparacie państwowym przed wojną? W stosunku do procentu Żydów w społeczeństwie? Niewątpliwie da się to w jakiejś mierze wytłumaczyć tym, że wielu z tych Żydów, którzy przeżyli wojnę, spędziło ją, jako komuniści, w ZSRR. Jeśli czytać rodowody bohaterów książki Torańskiej "Oni", ci z nich, którzy byli Żydami, przeżyło w ZSRR. Ogromna większość tych, którzy nie popierali(by) komunizmu, wojny nie przeżyło lub wkrótce po wojnie wyemigrowało. Bezwzględne liczby podaje Szlajfer. O UB: "Spośród 25,6 tysiąca zatrudnionych było 438 Żydów, a więc około 1,7% pracowników. Na stanowiskach kierowniczych na 500 osób było 67 Żydów - ponad 13%". To dane Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego z końca 1945 r. Według Paczkowskiego "w latach 1944-1956 wśród ok. 450 funkcjonariuszy MBP,którzy piastowali (...) stanowiska od naczelnika wydziału do ministra było ok. 28% Żydów". Ten ostatni procent jest dość wysoki, ale pamiętajmy, że 72% to Polacy. Przy czym przedstawiciele obydwu nacji zapewne prześladowali przedstawicieli obydwu. Wina nigdy nie powinna być w tej sytuacji rozkładana narodowściowo.
[ Dodano: 11 Październik 2007, 20:17 ]
lc napisał(a):Napisałbym że Adam Michnik jest Żydem - byłoby źle.
Napisałem, że nie jest Żydem - też źle.

10-11-2007, 06:36 PM
Kuba Mędrzycki napisał(a):Wydaje mi się też, że osobista kultura wspomnianego przez Ciebie użytkownika, nie pozwala Mu z kolei na zabieranie m.in. w tematach, w których publikujesz swoje wiersze czy opowiadaniaAle, że przez skromność, czy przez osobiste kompleksy

10-11-2007, 06:55 PM
Sławek napisał(a):Ale, że przez skromność, czy przez osobiste kompleksyRaczej przez tę pierwszą cechę. Leszkowi w przeciwieństwie do Ciebie, nie jest ona obca.
10-11-2007, 07:01 PM
Ola K. napisał(a):"Żydzi kwiatami witali wkraczającą armię radziecką"To jest niestety fakt. Nie wszyscy oczywiście, ale bardzo dużo.
Ola K. napisał(a):Ale, że przez skromność, czy przez osobiste kompleksyCzy nie posuwasz się za daleko Sławku??
Pozdrawiam
10-11-2007, 07:07 PM
PMC napisał(a):Czy nie posuwasz się za daleko Sławku?Czy Wy trochę nie przesadzacie, panowie? Piosenka cytowana przez Nevernego jest jednoznacznie antysemicka. Jeśli to nie jest antysemityzm to co nim jest?
Cóż takiego robi Sławek poza tym, że w dobrej wierze dyskutuje, zakładając - niesłusznie - Waszą dobrą wolę?
10-11-2007, 07:38 PM
Luter napisał(a):Piosenka cytowana przez Nevernego jest jednoznacznie antysemicka. Jeśli to nie jest antysemityzm to co nim jest?Ta piosenka nie jest antysemicka, bo jej autorzy - co się dopiero wczytałem - w ogóle piszą bez sensu. Nie dośc, że do Żydów zaliczyli Michnika to i wrzucili tam Kuronia, który oprócz tego, że kiedyś prowokacyjnie oswiadczył, iż jest z Żydem, tak naprawdę nie miał ani kropli ich krwi.
Nic tez mi nie wiadomo, aby pisarz Szczypiorski - swoją drogą postac wyjątkowo paskudna, wieletni agent bezpieki który donosił na sswoją najbliższą rodzine - był Żydem.
Że tez musiałem imprezowo śpiewać takie bzdury...
Tak więc, zważywszy na dobór postaci, jest to piosenka bijąca w byłą Unię Wolności.
Wcale nie gorsza od innych przyśpiewek tego typu ŁKS Żydzi, Widzew Żydzi etc.
[ Dodano: 11 Październik 2007, 21:42 ]
Ola K. napisał(a):To argument z serii "Jarosław Kaczyński nie ma prawa jazdy, więc nie może rządzić państwem". No, litości...
Nie jest to zupełnie ten argument, bo Kaczyński nie twierdzi, że jest znakomitym kierowcą.
Problem polega na tym, że Bartoszewski tytułuje się profesorem nie mając żadnego wyksztalcenia a Michnik mówi o swoich żydowskich korzeniach, których de facto nie ma.
10-11-2007, 07:50 PM
Ola K. napisał(a):Bo skąd wiesz, że Żydzi witali bolszewików kwiatami?Ostatnio choćby z Daviesa (Powstanie '44). On pisze m. in. o witaniu wojsk radzieckich, o budowaniu bram powitalnych, o przekazywaniu władzy Żydom i ewakuacji wladz polskich. Nie zacytuje, bo nie mam tej książki. Kto jest ciekaw, musi sam sprawdzić. Nawiasem mówiąc, pewne środowiska żydowskie miały mu za złe już "Boże Igrzysko", ponieważ przedstawił tam Polskę w zbyt korzystnym świetle

Juz nie podaję autorów, którzy zapewne powszechnego uznania nie mają, ale kto ciekaw moze zajrzeć np. tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.polonica.net/Przemilczane_Zbrodnie_1.htm">http://www.polonica.net/Przemilczane_Zbrodnie_1.htm</a><!-- m -->
Całość dość obszerna, sporo ciekawych cytatów.
Ola K. napisał(a):Ten ostatni procent jest dość wysoki, ale pamiętajmy, że 72% to Polacy.Owszem. ja nie pisałem, że to byli sami Żydzi. Pisałem, że było ich stosunkowo duzo. I że nie jest to jakas wielka tajemnica. IPN podaje:
Cytat:(...) Jak pokazują jej wyniki, w latach 1944–1954 na 450 osób pełniących najwyższe funkcje w MBP (od naczelnika wydziału wzwyż) 167 było pochodzenia żydowskiego (37,1 proc.). Po likwidacji MBP w 1954 r. w powstałym na jego miejsce Kds.BP liczba ta zmalała do 86 kierowniczych stanowisk (34,5 proc.). W tym czasie (1944–1956) wśród 107 szefów i zastępców szefów wojewódzkich UB/UdsBP pochodzenie takie miało 22 oficerów (20,5 proc.) (...)<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ceeol.com/aspx/getdocument.aspx?logid=5&id=CA8899B4-7AC6-42B8-BADF-CE18E478D525">http://www.ceeol.com/aspx/getdocument.a ... 18E478D525</a><!-- m -->
W świetle zaprezentowanych danych statystycznych teza o dużym udziale Żydów i osób pochodzenia żydowskiego w kierownictwie UB sformułowana została na podstawie prawdziwych przesłanek i jako taka odzwierciedla fakt historyczny. Wyniki badań nie przynoszą
Stereotyp? Wydaje się, że po prostu fakt.
10-11-2007, 07:53 PM
lc napisał(a):jej autorzy - co się dopiero wczytałem - w ogóle piszą bez sensu
lc napisał(a):Że tez musiałem imprezowo śpiewać takie bzdury...Leszku, litości.
10-11-2007, 08:08 PM
Wpadam tu tylko na chwilke bom cholernie zalatany... Przepraszam. Moze uda mi sie napisac wiecej jutro... Nie gwarantuje...
Leszek ! Jesli mozna byc antysemita "bo Zydzi Cie oglosili antysemita" to mozna tez byc Zydem "bo ktos Cie do Zydow zaliczyl". To ze kilku facetow WTEDY zaliczalo Michnika czy Kuronia do Zydow a teraz okazuje sie ze sa "rasowo czysci" niczego nie wyjasnia/rozgrzesza/tlumaczy. Wiec - blagam - przestan zciemniac., nie chrzan..
Wiecej jutro, I hope... Po prostu "dapam na spyk" (padam na pysk) ze zmeczenia a tyle jeszcze rzeczy mam zalatwic dzis wieczorem...
Leszek ! Jesli mozna byc antysemita "bo Zydzi Cie oglosili antysemita" to mozna tez byc Zydem "bo ktos Cie do Zydow zaliczyl". To ze kilku facetow WTEDY zaliczalo Michnika czy Kuronia do Zydow a teraz okazuje sie ze sa "rasowo czysci" niczego nie wyjasnia/rozgrzesza/tlumaczy. Wiec - blagam - przestan zciemniac., nie chrzan..
Wiecej jutro, I hope... Po prostu "dapam na spyk" (padam na pysk) ze zmeczenia a tyle jeszcze rzeczy mam zalatwic dzis wieczorem...
10-11-2007, 08:30 PM
Jaśko napisał(a):Uniknęlibyśmy wielu sporów, gdybyśmy jasno ustalili, kto jest antysemitą...Jak napisał Stanisław Michalkiewicz (okrzyknięty naczelnym antysemitą) kiedyś za antysemitę uważano człowieka, który nie lubił Żydów. Obecnie antysemitą jest ten którego nie lubia Żydzi.
10-11-2007, 08:36 PM
Kuba Mędrzycki napisał(a):Wydaje mi się też, że osobista kultura wspomnianego przez Ciebie użytkownika, nie pozwala Mu z kolei na zabieranie m.in. w tematach, w których publikujesz swoje wiersze czy opowiadania.Dlaczego, że pozwolę sobie się spytać? Czy uważasz, że moje wiersze i opowiadania są choć w jednym procencie tak kontrowersyjne, jak publiczna działalność artystyczna lc? A może Twój wpis odnosi się do według Ciebie niskiej jakości mojego pisania in generale? Wyłóż kawę na ławę.
PMC napisał(a):Czy nie posuwasz się za daleko Sławku?Ależ skąd. Tyle tutaj mówił lc o walce z polityczną poprawnością, że i ja chciałem raz spróbować jak to jest.
lc napisał(a):Że tez musiałem imprezowo śpiewać takie bzdury...Raczej - "że też ktoś to musiał znaleźć i wyciągnąć na światło dzienne..."

lc napisał(a):Problem polega na tym, że Bartoszewski tytułuje się profesorem nie mając żadnego wyksztalceniaNie no lc, proszę, skończ się ośmieszać.
Luter napisał(a):Leszku, litości.Dokładnie,, tak jakbyś lc raz jeden popełnił taką gafę.
thomas.neverny napisał(a):Wiec - blagam - przestan zciemniac., nie chrzan..
Podpisuję się pod tym postem błagalnym.
Luter napisał(a):Piosenka cytowana przez Nevernego jest jednoznacznie antysemicka. Jeśli to nie jest antysemityzm to co nim jest?Logika, która boli lc.
10-11-2007, 09:17 PM
PMC napisał(a):No, to jest totalny argument w dyskusjiOla K napisał(a):"Żydzi kwiatami witali wkraczającą armię radziecką"To jest niestety fakt. Nie wszyscy oczywiście, ale bardzo dużo.

Jaśko napisał(a):Ostatnio choćby z Daviesa (Powstanie '44)
Davies napisał(a):Natomiast sowieccy najeźdźcy rzeczywiście spotykali się z życzliwym powitaniem, zwłaszcza ze strony białoruskich i ukraińskich chłopów, którzy mieli nadzieję na materialne korzyści, a także części ludności żydowskiej, która robiła wokół wkroczenia Armii Czerwonej dużo hałasu. Sowiecki komunizm nie zdobył sobie większości w żadnej grupie etnicznej.Informacje o bukietach, przemówieniach itp. podaje Norman Davies za Karskim, którego raport był ważny, ale nie był, o ile się nie mylę, bo nie mógł być, w szczegółach bardzo precyzyjny. Ale o bukietach i bramkach pisze też Gross, nie chodzi o to by zaprzeczać faktom.
Jaśko napisał(a):Stereotyp? Wydaje się, że po prostu fakt.Stereotypy nie biorą się z abstrahowania od faktów w ogóle, lecz z nieuprawnionego uogólniania faktów częściowych bądź jednostkowych. Cała rzecz leży zatem w interpretacji faktów oraz odniesieniu tej interpetacji do kontekstu. W artykule, który przytoczyłeś, mowa jest o tym, że da się ustalić pewne kryteria narodowościowe, które pozwalają obliczyć procent Żydów w aparacie bezpieczeństwa. Ale to będą kryteria arbitralne i wymaga uzasadnienia, po co nam tak to liczyć. Bo na razie jedyne uzasadnienie doboru kryterium posiadania rodziców o narodowści żydowskiej, ma charakter rasistowski i właściwie stawia nas w szeregu z twórcami ustaw norymberskich. A to jest kontekst niezbyt pochlebny.
10-11-2007, 09:27 PM
Ola K. napisał(a):Ale to będą kryteria arbitralne i wymaga uzasadnienia, po co nam tak to liczyć. Bo na razie jedyne uzasadnienie doboru kryterium posiadania rodziców o narodowści żydowskiej, ma charakter rasistowski i właściwie stawia nas w szeregu z twórcami ustaw norymberskich. A to jest kontekst niezbyt pochlebny.Ale Twój sprzeciw wzbudza to JAK obliczyć liczbę Żydów, czy CZY wzgl. PO CO w ogóle to liczyć?
[ Dodano: 11 Październik 2007, 23:29 ]
To w końcu jak:
Ola K. napisał(a):Rzecz w tym, że powiedzenie "Żydzi kwiatami witali wkraczającą armię radziecką" jest przede wszystkim kliszą językową, nie zawiera żadnych argumentów, nie odwołuje się do żadnych nawet powszechnie uznanych prac historyków. Bo skąd wiesz, że Żydzi witali bolszewików kwiatami? Ano stąd, że "tak mówią".
Ola K. napisał(a):Informacje o bukietach, przemówieniach itp. podaje Norman Davies za Karskim, którego raport był ważny, ale nie był, o ile się nie mylę, bo nie mógł być, w szczegółach bardzo precyzyjny. Ale o bukietach i bramkach pisze też Gross, nie chodzi o to by zaprzeczać faktom.Były te kwiaty czy nie?
10-11-2007, 09:35 PM
Jaśko napisał(a):Ale Twój sprzeciw wzbudza to JAK obliczyć liczbę Żydów, czy CZY wzgl. PO CO w ogóle to liczyć?jak, po co i w szczególności po co tak?

Jaśko napisał(a):Były te kwiaty czy nie?Mnie tam nie było

Pozdrawiam!
10-11-2007, 09:41 PM
Słuchajcie, ale dlaczego generalizujecie z tymi Żydami w bezpiece
? Czy komunista może być Żydem, czy może być katolikiem? Oni uznawali, że religia jest opium dla mas, wierzyli w partię i Stalina, taka jest prawda. Mówicie, że za rewolucją poszło duzo Żydów... no poszło, tak samo jak Polaków, Niemców, innych narodowości. Dzierżyński był polskim szlachcicem herbu Samson 

10-11-2007, 10:01 PM
Ola K. napisał(a):jak, po co i w szczególności po co tak?
Ola K. napisał(a):do czego ma nam dziś ta interpretacja służyćNo to niedobrze, niedobrze. Bo Ty postulujesz ograniczenie badan naukowych, które miałyby przynieść niewlaściwe konkluzje. Samo w sobie jest to nie do przyjęcia. Ale jest to tez nie do zrobienia, bo na poczatku badań nie wiadomo, jakie będa rezulalty. w przeciwnym razie takie badania byłyby niepotrzebne.
A jeżeli ktoś podaje proporcję Żydow w społeczeństwie II RP i odsetek Żydów wśród lekarzy, prawników itp - to jest to dopuszczalne? Czy nie? Czy znów "zależy od tego, po co to robi"?
A jeżeli ktoś napisze, że w Toruniu przez wiele lat dominowali Niemcy - to można tak napisać, czy nie? Mozna to badać, czy nie?
I druga sprawa:
Ola K. napisał(a):jedyne uzasadnienie doboru kryterium posiadania rodziców o narodowści żydowskiej, ma charakter rasistowski i właściwie stawia nas w szeregu z twórcami ustaw norymberskich. A to jest kontekst niezbyt pochlebny.A jakie proponujesz kryteria? Subiektywne?
10-11-2007, 10:09 PM
lc napisał(a):Tak więc, zważywszy na dobór postaci, jest to piosenka bijąca w byłą Unię Wolności.Choć Urban kanalia do pióra się rwie
Wcale nie gorsza od innych przyśpiewek tego typu ŁKS Żydzi, Widzew Żydzi etc.
By brednie żydowskie powielać
Leszku, jakie to "brednie zydowskie" powielał Urban? Rozumie, że śpiewaleś tą piosenkę ze zrozumieniem, czyli znasz odpowiedź na moje pytanie.
A żyd Modzelewski był wtyką U.B.
Gdy Kuroń się cwelił po celach
Leszku, ta piosenka jest antysemicka. Gdyby autorowi chodziło tylko o dowalanie Unii Wolności, nie wytykalby kolejnym postaciom żydowskiego (rzekomego czy nie - to inna sprawa) pochodzenia. Gdyby chodziło tylko o piętnowanie zła, pisalby autor, że Modzelewski był wtyką UB i koniec - ale pochodzenie żydowskie Modzelewskiego by pominął, jako sprawę nieistotną. No chyna że jednak chciał autor wyraźnie zaznaczyć, iż jest związek między pochodzeniem a skłonnością do kolaboracji z UB. Moim zdaniem tak właśnie w tej piosence jest - autor sugeruje, ze fakt pochodzenia żydowskiego ułatwia opisanym osobom szkodzenie Polsce.
Już pomijam, że wyjątkowo wrdenym jest stwierdzenie, że Kuroń SIĘ cwelił po celach. Akurat tak się składa, ze cwelowanie nie było wyborem Kuronia - to był jego koszmarny i dramatyczny los, który mu zgotowano w więzieniu.
A Dawid Warszawski koszernie wciąż żre
Więc jak nie zajebać skurwiela
No właśnie! Jak nie zajebać skurwiela, skoro koszernie żre. Trzeba zajebać, prawda Leszku? Trzeba zajebać, bo koszernie, znaczy po żydowsku żre. A skoro po zydowsku - to urwać jaja, kopnąć w łeb i wyp....lić tam, gdzie miejsce Warszawskiego!
Zresztą Warszawskiego można by wy...lić już za samo nazwisko, imię i wygląd. Oczywiście nie chodzi o antysemityzm.
A tak na marginesie: nie sądzę, abyś Leszku poważnie pisał i szczerze myślał, że ta piosenka nie jest antysemicka.
[ Dodano: 12 Październik 2007, 00:15 ]
lc napisał(a):Że tez musiałem imprezowo śpiewać takie bzdury...A gdyby Kuroń albo Michnik jednak byli Żydami, to nie śpiewałbyś wówczas bzdur?
10-11-2007, 10:25 PM
Jaśko napisał(a):Bo Ty postulujesz ograniczenie badan naukowych, które miałyby przynieść niewlaściwe konkluzje.:rotfl: Nie postuluję niczego takiego. Podobnie, jak autor cytowanego przez Ciebie artykułu, ze względu na nieoczywisty charakter pewnych kryteriów badawczych, postuluję zastanowić się, czego chcemy się dzięki tym badaniom dowiedzieć. Bo właściwie czemu chcemy raczej dowiedzieć się, ilu było rdzennych, krwistych, niekłamanych (jak Michnik) Żydów wśród ubeków, niż ilu było np. ludzi faktycznie za członków narodu żydowskiego się uważających, przyznających się do kultury bądź religii żydowskiej jako własnej? Dlaczego w zakresie przynależności narodowościowej kryterium subiektywnego autoprzypisania małoby być niesłuszne? Zarówno w kwestii badań naukowych, jak i wypowiedzi dotyczących opinii prywatnych domagam się tylko świadomości przesłanek

Pozdrawiam!