10-11-2007, 10:55 AM
Kuba Mędrzycki napisał(a):No i niestety, nie jest to pojedynczy przypadek.A wiele niepojedynczych przypadków żydowskiego pochodzenia zajmowało kierownicze stanowiska w UB.
I co z tego?
Kuba Mędrzycki napisał(a):No i niestety, nie jest to pojedynczy przypadek.A wiele niepojedynczych przypadków żydowskiego pochodzenia zajmowało kierownicze stanowiska w UB.
lc napisał(a):A wiele niepojedynczych przypadków żydowskiego pochodzenia zajmowało kierownicze stanowiska w UB.Uważasz, że Ci ludzie(tacy jak choćby ten dziadek spod rotundy), manifestują taki światopogląd, bo mają tak dużą wiedzę jak Ty(bez cienia złośliwości), czy dlatego że ktoś im do głów leje takie pokłady nienawiści?
lc napisał(a):to jest mój ostatni post na Forum, który do Ciebie kieruję, ponieważ sięgnąłeś dna.LC, rozbolał mnie brzuch ze śmiechu
Twoje Próby wzbudzenia u mnie zawiści w stosnku do Przemka Bogusza są żałosne i prymitywne.
lc napisał(a):Myślę, że dyskutowałem ze Sławkiem wystarczająco długo i odpowiadałem na Jego pytania.Robisz z siebie kozła ofiarnego, tymczasem ja jedynie staram się uświadomić Tobie, że można pisać polityczne teksty, ale robić to z klasą, tak jak to robił Jacek Karczmarski, tak jak to teraz robi Przemek Bogusz. Ty lc, jesteś dla mnie twórcą, który na własne życzenie usytuował się po przeciwnej stronie tego bieguna wyczucia smaku.
Natomiast po tekście z Przemkiem Boguszem doszedłem do wniosku, że wyłącznym celem Sławka jest dowalanie mi, a nie dyskusja. W związku z tym, skończyłem z nim rozmowę.
Przemek napisał(a):Tak, widzę że Przemek z każdej sytuacji skorzysta...lc napisał(a):Sławku,Trochę szkoda, ale jakby nie patrzeć masz rację. Wszechwiedzący Sławek tradycyjnie zaczyna objawiać swoj geniusz.
to jest mój ostatni post na Forum, który do Ciebie kieruję, ponieważ sięgnąłeś dna.
lc napisał/a:
Twoje Próby wzbudzenia u mnie zawiści w stosnku do Przemka Bogusza są żałosne i prymitywne.
Delikatnie mówiąc...
Luter napisał(a):thomasie neverny,Wstydzisz się lc? Ja będąc współautorem czegoś takiego zapadłbym się teraz pod ziemię.
nie wiem po co tę piosenkę cytujesz publicznie
Kuba Mędrzycki napisał(a):bo mają tak dużą wiedzę jak TyZ całym szacunkiem dla wiedzy LC, nie trzeba studiować tajnych akt, zeby wiedzieć np o stosunkowo licznym udziale Żydów w aparacie komunistycznym po II wojnie światowej czy o witaniu okupantów przez Żydów w 1939 kwiatami, pomaganie w prześladowaniu Polaków itp.
thomas.neverny napisał(a):Momencik, Slawek !Dopisałem "współ" do autora, dziękuję, że zwróciłeś mi na to uwagę
Wydaje mi sie ze lc pisal ze nie jest autorem, badz nie jedynym...
Cytat:Urwiemy mu jaja, kopniemy go w łebIleż w tym wersie jest głębi. Ja bym to porównał raczej z hymnem jakiejś bojówki pseudokibiców
Jaśko napisał(a):pomaganie w prześladowaniu Polaków itp.Można by i to odwrócić i mówić o aktywnym udziale Polaków w prześladowaniach Żydów.
thomas.neverny napisał(a):Momencik, Slawek !Wyraźnie napisałem, że z tego co wiem jest to tekst zbiorowy - i nie mój.
Wydaje mi sie ze lc pisal ze nie jest autorem, badz nie jedynym...
Simon napisał(a):Mógłbym pisać do takich tekstów muzykę, a to już o czymś świadczy z mojej stronyRozważę,
lc napisał(a):Adam Michnik - wbrew powszechnemu mniemaniu - nie ma pochodzenia żydowskiegoDodaj jeszcze - powszechnemu w pewnych środowiskach
lc napisał(a):ma przekłamania gdyż np. prof. Modzelewski nigdy nie był żadną wtyką, zaś Adam Michnik - wbrew powszechnemu mniemaniu - nie ma pochodzenia żydowskiegoJednak owe przekłamania nie przeszkodziły Tobie w publicznym wykonywaniu tego utworu. Czy nie stawia to pod znakiem zapytania Twojej autentyczności jako artysty, twórcy, wykonawcy?
Luter napisał(a):Dzięki tak zwanym oszołomom słowo "żyd" stało się obelgą, niestety.Nie sądzę, aby np. Szewach Weiss się obraził, gdyby ktoś nazwał go Żydem.
PMC napisał(a):Nie sądzę, aby np. Szewach Weiss się obraził, gdyby ktoś nazwał go Żydem.co innego, gdyby krzyczano za nim: żydu!, żydku!, żydowinie! Celowo pisałem wszystkie te określenia z małych liter. Funkcjonują one w społeczeństwie i są ogólnie przyjęte jako pejoratywy. Często w pejoratywnym kontekście używa się także zdawałoby się neutralnego słowa, jakim jest "Żyd". Słowem - antysemici mają bardzo duże pole do popisu, jeżeli chodzi o naginanie znaczeń.
PMC napisał(a):Nie sądzę, aby np. Szewach Weiss się obraził, gdyby ktoś nazwał go Żydem.Myślę że Adam Michnik też nie, bo sam się za takowego podawał - a sęk tylko w tym, że nim nie jest.
PMC napisał(a):Słowo kutas, też ma zabarwienie pejoratywne, w związku z tym należy ocenzurować poetę, który pisze "miał pas z kutasami"Jeżeli ktoś przesadza, to tylko Ty. Nie chodzi o cenzurowanie kogokolwiek, a jedynie o pewien poziom publicznej debaty. Statystyczny obywatel bardziej by się obraził na okrzyk "ty żydzie!", niż na okrzyk "ty kutasie" (na ten drugi, wobec częściej używanego sformułowania "ty chuju", część osób mogłaby się nawet roześmiać). To jest w pewien sposób symptomatyczne, obrazujące prawdziwy stosunek sporej części społeczeństwa do Żydów. Zwrot "ty żydzie!" traktuje się w Polsce jak głęboką obrazę.
Nie przesadzajmy Sławku.
Luter napisał(a):To nie jest manipulacyjka, Leszku. Dzięki tak zwanym oszołomom słowo "żyd" stało się obelgą, niestety.Dzięki nim bywa obelgą. Np. tu
Cytat:Choć Urban kanalia do pióra się rwie
By brednie żydowskie powielać
Jaśko napisał(a):nie trzeba studiować tajnych akt, zeby wiedzieć np o stosunkowo licznym udziale Żydów w aparacie komunistycznym po II wojnie światowej czy o witaniu okupantów przez Żydów w 1939 kwiatami, pomaganie w prześladowaniu Polaków itp.Marku! Mimo to rdzennych Polaków i w aparacie komunistycznym i witających okupantów też było nie tak znów mało. Nie mówiąc już o prawdziwych Polakach pomagających intensywnie w prześladowaniu Żydów, również po wojnie. Posługujesz się w tej chwili najpłytszymi stereotypami, kompletnie nie zniuansowanymi, nieosadzonymi w kontekście. Podasz dane? Ja mogę zacytować zdanie w tej sprawie Henryka Szlajfera, Jana Tomasz Grossa czy Anny Bikont, ale podejrzewam, że mogą to nie być przekonujące głosy
lc napisał(a):a sęk tylko w tym, że nim nie jestTak. Helena Michnik była Polką.
Sławek napisał(a):[ Dodano: 11 Październik 2007, 14:12 ][/size]:evil:
thomas.neverny napisał(a):Urwiemy mu jaja, kopniemy go w łeb
Ola K. napisał(a):Ja mogę zacytować zdanie w tej sprawie Henryka Szlajfera, Jana Tomasz Grossa czy Anny BikontJa dorzucę 2 części większej calości, którąkiedyś napisałem pod wpływem lektury Grynberga:
Ola K. napisał(a):thomas.neverny napisał(a):Choć Urban kanalia do pióra się rwie
By brednie żydowskie powielać
Cytat:Antysemita(P. Wierzbicki, Podręcznik Europejczyka)
Jest nim ktoś, kogo antysemitą nazwał przedstawiciel środowiska ludzi eleganckich i przyzwoitych.
Ta definicja może Ci się, Drogi Kandydacie na Europejczyka, wydać niewyczerpująca albo wręcz stworzona na zasadzie "masło maślane", ale zaraz się przekonasz, że tak nie jest. Rzecz bowiem w tym, że nie istnieją i istniec nie mogą żadne ogólne kryteria, za pomocą których można kogoś jako antysemitę zakwalifikować lub nie. Wszystko zależy w tej dziedzinie od swobodnej, niczym nie skrępowanej decyzji środowiska ludzi eleganckich i przyzwoitych. Możesz określić kogoś jako antysemitę za to, że użył wyrazu "Żyd". Możesz określić kogoś jako antysemitę za to, że nie użył wyrazu "Żyd". Możesz rozpoznać antysemitę po tym, że wymienił nazwisko Trockiego. Możesz rozpoznać antysemitę po tym, że nie wymienił nazwiska Trockiego. Możesz zdemaskować antysemitę w osobniku, który najbezczelniej czyta książkę Romana Dmowskiego. Możesz zdemaskować antysemitę w indywiduum, które krytykuje książkę wybitnego intelektualisty pochodzenia żydowskiego. Możesz oskarżyć kogoś o antysemityzm, ponieważ on krytykuje antysemityzm, ale nie tak, jak zaleciły czynić to nasz autorytety.
Ogólnie biorąc, antysemitą jest kazdy, kto mówiąc lub pisząc o Żydach bądź też osobach pochodzenia żydowskiego czyni to w sposób nie uzgodniony z przywodcami środowiska ludzi eleganckich i przyzwoitych.
lc napisał(a):Niestety Piotrze,A to tego nie wiedziałem. A wiadomo, kto go spłodził?
Szechter tylko usynowił Adama. Ale nie wyprodukował.
Sławek napisał(a):Statystyczny obywatel bardziej by się obraził na okrzyk "ty żydzie!", niż na okrzyk "ty kutasie":o Hmmm. To mi do głowy nie przyszło.
thomas.neverny napisał(a):Juz drugi raz Ci sie pier..li przy cytowaniu, staraj sie uwazac na to co robisz bo Ci napisze naprawde kilka przykrych rzeczy, np zaczne sie na glos zastanawiac jak ktos taki mogl dostac mature (choc w pudelkach platkami na sniadanie czasami dorzucaja rozne prezenty... :/ ), jesli masz mature !Oj jacy Wy przeczuleni jesteście na tym punkcie
thomas.neverny napisał(a):jesli masz mature !Ja mam maturę i kursa niektóre
lc napisał(a):Niestety Piotrze,A dlaczego według Ciebie "niestety"
Szechter tylko usynowił Adama.
lc napisał(a):Ale nie wyprodukował.O jak Ty wdzięcznie ująłeś temat ojcostwa
PMC napisał(a):A to tego nie wiedziałem. A wiadomo, kto go spłodził?No, tego akurat
Ola K. napisał(a):Posługujesz się w tej chwili najpłytszymi stereotypami, kompletnie nie zniuansowanymi, nieosadzonymi w kontekście.?
Ola K. napisał(a):Ja mogę zacytować zdanie w tej sprawie Henryka Szlajfera, Jana Tomasz Grossa czy Anny Bikont, ale podejrzewam, że mogą to nie być przekonujące głosyŚmiało.
Cytat:nie trzeba studiować tajnych akt, zeby wiedzieć np o stosunkowo licznym udziale Żydów w aparacie komunistycznym po II wojnie światowej czy o witaniu okupantów przez Żydów w 1939 kwiatami, pomaganie w prześladowaniu Polaków itp.
Cytat:Widać mieli swoje powody.
Jaśko napisał(a):P. WierzbickiDyskutującym polecam przy okazji inny tekst tego autora: "Przez Michnika do Rydzyka, czyli o podobieństwie pewnych dwóch skrajności"