Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Iskry i łzy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jednym z najkunsztowniejszych i najlepszych od strony warsztatowej wierszy Jacka jest utwór Iskry i łzy, czyli ostatni numer opery bluesowej Kuglarze i wisielcy. Muzyka Jerzego Satanowskiego dopełnia i podkreśla subtelne piękno wiersza, który w jakiś sposób jest niepowtarzalny, niezrównany i należy do ścisłej czołówki ulubionych przeze mnie utworów Jacka.

Oto jedyne chyba profesjonalne nagranie Iskier i łez - na zachętę przed ewentualnym wznowieniem spektaklu. Miejmy nadzieję, że uda się kiedyś jeszcze zobaczyć całe to przedstawienie - w swej oryginalnej formie.

Iskry i łzy
Piekne.Jeszcze jeden dowod Jego talentu (jakby byly potrzebne!).Tekst wspanialy, mimo, ze ja lubie bardziej wczesniejszego Kaczmarskiego i nie przepadam za kobiecymi glosami w Jego utworach (za to lubie saksofon!) -nie bedzie w 'mojej' dziesiatce, co nic nie znaczy -jest piekne. Czy wznowienie zalezy tylko od czyjejs dobrej checi?

Piwo wielkie.
Luter napisał(a):Jednym z najkunsztowniejszych i najlepszych od strony warsztatowej wierszy Jacka jest utwór Iskry i łzy, czyli ostatni numer opery bluesowej Kuglarze i wisielcy. Muzyka Jerzego Satanowskiego dopełnia i podkreśla subtelne piękno wiersza, który w jakiś sposób jest niepowtarzalny, niezrównany i należy do ścisłej czołówki ulubionych przeze mnie utworów Jacka.
W zasadzie nie ma czego dodawać. Można by jeno inaczej wyrazić to samo.
Absolutnie genialny wiersz i niesamowite wykonanie. Nie jestem miłośnikiem dorobku Satanowskiego, ale to co zrobił z tym wierszem zasługuje na najwyższy szacunek.
Od kilku lat to wykonanie jest ze mną. Nie słucham go zbyt często, a to dlatego, by się "nie osłuchać" i nie przestać być pod wrażeniem jego klimatu i niezwykłości.

Oto strona artystki , która - jak dla mnie - mogłaby do końca życia zaśpiewać dziesięć tysięcy piosenek, ale nic nie będzie się równać z "Iskrami..."...
a ja odkryłam ten utwór niedawno (dzięki, Zerat!). Jest genialny. Ale mam to samo co Simon - nie chcę go słuchać zbyt często.
Jest kilka takich piosenek, które przyprawiają mnie o taki specyficzny dreszcz zawsze, kiedy je słucham. "Iskry i łzy" to jedna z nich.
Inne? "Songbird" (Eva Cassidy), "Lisanga" (Toto, Bona, Lokua), "Zrób, co możesz" (Anna Maria Jopek), "Bisso Baba" (Richard Bona). I dwie piosenki Dire Straits: "Brothers in arms" (utwór, który uważam za najlepszy, jaki kiedykolwiek powstał) i "The latest trick" w wersji koncertowej.
jodynka napisał(a):"The latest trick"
W kwestii formalnej: "Your latest trick" Wink
pkosela napisał(a):W kwestii formalnej: "Your latest trick"
no nie :mur: zawsze robię ten sam błąd pisząc ten tytuł. I jakoś nie mogę się nauczyć, że tam jest "your", a nie "The" Wink
Luter napisał(a):Oto jedyne chyba profesjonalne nagranie Iskier i łez
Było. Smile

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=5204&highlight">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... &highlight</a><!-- m -->
Kuba Mędrzycki napisał(a):Było.
A, to przepraszam. Nie wiedziałem że zamieszczasz na forum otrzymane ode mnie nagrania Tongue
Luter napisał(a):A, to przepraszam.
Proszę.
Wystarczy skorzystać z opcji "szukaj". Czasem się przydaje. Big Grin
Luter napisał(a):Nie wiedziałem że zamieszczasz na forum otrzymane ode mnie nagrania
Tego nagrania akurat nie mam od Ciebie. Smile
Kuba Mędrzycki napisał(a):Tego nagrania akurat nie mam od Ciebie.
Po pierwsze - jeśli to jest to samo nagranie (studyjne), to nie masz skąd go mieć jak tylko ode mnie. Po drugie - nie mam przecież pretensji, bo nie jestem żadnym monopolistą praw do nagrań.
Luter napisał(a):jeśli to jest to samo nagranie (studyjne), to nie masz skąd go mieć jak tylko ode mnie.
To nagranie było kiedyś umieszczone na 'wiadomym' ftp. Więc jeśli to Ty je tam umieściłeś, to w tym sensie mam je od Ciebie. Smile
Swoją droga, mam na rozmaitych nośnikach dość pokaźny zbiór nagrań JK i nie za bardzo już pamiętam które pochodzą z jakiego źródła.
Luter napisał(a):Nie wiedziałem że zamieszczasz na forum otrzymane ode mnie nagrania
Kuba lubi poszpanowac i byc w centrum zainteresowania. Trzeba wybaczyc mu tę slabośc TonguePP
Przemek napisał(a):Kuba lubi poszpanowac i byc w centrum zainteresowania. Trzeba wybaczyc mu tę slabośc TonguePP
Rzeczywiście, mamy z Lutrem wiele wspólnych cech Big Grin
Ale tak czy owak, muszę przyznać Przemku, że udało Ci się mnie rozgryźć! Smile
A takie pytanie:

Czy reszta opery również jest zarejestrowana?
raven87 napisał(a):Czy reszta opery również jest zarejestrowana?
Aby nie być znów podsumowanym, jakobym kierował się dalece posuniętą chęcią poszpanowania, pozwól że odeślę Cię ravenie tutaj , gdzie poniekąd pada odpowiedź na postawione przez Ciebie pytanie.
Kto jest zainteresowany, niech napisze do mnie na priv.
Luter napisał(a):
Kto jest zainteresowany, niech napisze do mnie na priv.
Czy są to nagrania studyjne, takie jak to, co śpiewa JS?
PMC napisał(a):Czy są to nagrania studyjne, takie jak to, co śpiewa JS?
Niestety, nieeeee....
PMC, przecież odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się w wątku podlinkowanym przez Kubę.
Luter napisał(a):PMC, przecież odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się w wątku podlinkowanym przez Kubę.
Prawda. Szkoda wielka. "Iskry" są genialne. Chwała Ci Lutrze Smile
PMC napisał(a):"Iskry" są genialne.
Z tym genialne to bym nie przesadzał. Ale fakt, ładna piosenka. Smile
Jeszcze raz OT w temacie samego śpiewania Justyny Szafran i jej głosu (mój autoplagiat z innego topicu):
Płytę - pierwszą i jak dotąd jedyną - Justyny Szafran "Łagodna" można kupić na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.merlin.pl">www.merlin.pl</a><!-- w --> za 30,5 zł. Tamże na stronie Merlina posłuchać można kawałków kilkunastu utworów. "Iskier i łez" na tej płycie nie ma.:
Do szcześcia brakuje mi tylko nut do utworu Smile