Przyznam się, że postanowiłam być samodzielna. Nie udało mi się to do końca, bo jak dowiedziałam się podczas procesu tworzenia konspektu, temat jest bardziej techniczny, metaforyka i interpretacja ma drugorzędne znaczenie, korzystałam więc z pomocy polonisty. Przesyłam mój ramowy plan wypowiedzi:
1. Określenie problemu:
- Biblia i mitologia grecka są wiecznie żywe i stanowią inspirację dla współczesnych poetów
(np. Z. Herbert, E. Stachura, J. Kaczmarski).
- Wybrane utwory zawierają topos wędrówki, przestawiony na różne sposoby, cechą wspólną jest zamiana prozy na poezję.
2. Kolejność prezentowanych treści:
- „Lot Ikara”- swobodna parafraza, twórcza przeróbka oryginału, monolog liryczny, liryka bezpośrednia z elementami opisu i narracji, liryka maski, ballada, zachowanie ramy treściowej, pretekst do wypowiedzenia tęsknot młodego idealisty, skojarzenia z bohaterem romantycznym, zakończenie- apokryf, nieuchronny koniec
- „Blues Odyssa”- aktualizacja, odwołanie do postaci mitycznej- Odysa wędrowca, rozmowa „lumpa” z podróżującym pociągiem bardem, liryka pośrednia sytuacyjna, Odys- lump żyje w XX wieku, jest intrygujący
- „Przejście Polaków przez Morze Czerwone”- uaktualnienie, biblijna fabuła jako inspiracja do rozważań nt postaw Polaków wobec komunizmu: Izraelici/Polacy, M. Czerwone/ustrój totalitarny, przywódca/Mojżesz, różnice w osobie narratora i podmiotu lirycznego, zmiana zakończenia
- „Wygnanie z raju”- dialog, liryka bezpośrednia, następnie liryka pośrednia sytuacyjna, odwołanie do postaci i sytuacji, nowe: rozmowa, wzajemne wyrzuty, apokryf, historia trochę współczesna, trochę ponadczasowa
3. Wnioski
- W każdym z czterech przedstawionych wierszy ujęty został topos wędrówki, jednak w różny
sposób: parafraza, reinterpretacja, uaktualnienie oraz dialog
- Część treści może zostać zachowana z mitu- fabuła, wydarzenia, postaci, gatunki, postawy lub
motywy, część Kaczmarski dopowiada, zmienia, lub nadaje inne znaczenie
Jest on do oddania do piątku, więc niewiele już będzie można zmienić, ale zamieszczam tak do dyskusji i ewentualnych porad na przyszłość
Pozdrawiam maturalnie,
A.