Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Nazwy ulic
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Sławek zaproponował zabawę w podawanie zabawnych nazw miejscowości, ja z kolei proponuję znajdowanie zabawnie brzmiących nazw ulic. Takowych, bowiem z pewnością także nie brakuje.
Na początek proponuję ulicę Na baterycje i Aluzyjną, które możemy znaleźć w Warszawie, a także Obi-Wana Kenobiego , w miejscowości Grabowiec, niedaleko Torunia.
w Warszawie jest jeszcze Kubusia Puchatka
Sławek napisał(a):w Warszawie jest jeszcze Kubusia Puchatka
Ulice o tej uroczej nazwie, są w wielu innych polskich miastach!
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ulice o tej uroczej nazwie, są w wielu innych polskich miastach!
Tak, w Gliwicach też jest, przedszkole tam jest Smile

A przychodnia lekarska jest na Radosnej Tongue
Same nazwy ulic nie są śmieszne, ale biorąc pod uwagę niektórych kolegów z forum, można przymrużyć trochę oko. W Warszawie są ulice : Konopacka oraz Nagórskiego.
Obok siebie?
Elzbieta napisał(a):Obok siebie?
No coś Ty!
A On na to Coś Ty Smile
Kazia:) napisał(a):A przychodnia lekarska jest na Radosnej Tongue
W Sosnowcu swego czasu jeden z gabinetów ginekologicznych znajdował się na ul. Dziewiczej Wink
W Straszynie koło Gdańska jest ulica Sezamkowa.
W Przemyślu jest Most Siwca
Paweł Konopacki napisał(a):Most Siwca
przebiegajacy nad Konopacka i Nagorskiego, obok pomnika Lutra i knajpki, w ktorej Jakub pije do Michala
Elzbieta napisał(a):przebiegajacy nad Konopacka i Nagorskiego, obok pomnika Lutra i knajpki, w ktorej Jakub pije do Michala
Ale autentycxzni ejest, listowicze go znaleźli podczas zjazdu chyba pierwszego?
Elzbieta napisał(a):przebiegajacy nad Konopacka i Nagorskiego, obok pomnika Lutra i knajpki, w ktorej Jakub pije do Michala
Tiiiaa
a potem jedziemy na Rondo Epigonów, dalej prosto Adminów i dochodzimy do Karczemnej. Stąd już tylko kilka kroków do pomnika Świętej Krowy i Chojnowskich Plebanii.
Paweł Konopacki napisał(a):dalej prosto
Troche pomyliles. Najpierw, zaraz po Rondzie Epigonow, obok pomnika Swietej Krowy i Chojnowska Plebania, dalej prosto do Adminow i wreszczie do Karczemnej.
Elzbieta napisał(a):wreszczie do Karczemnej.
Sorry, Dawno tam nie jechałem. Tongue
A Bełt Mały i Duzy ? Nie piekne? (miedzy Zelandja , Fyn a Jutlandia. Inna sprawa, ze zle na jezyk polski przetłumaczone). Ha, nuczyłam sie pisac 'ł' !
Proponuję pojechać do Łomianek i pojeździć po tamtejszych ulicach - szczególnie ulicą Rolniczą, wzdłuż której są takie jak: Kaczki Dziwaczki, Siedmiu Krasnoludków, Złotej Rybki, Dobrej Wrożki, Złej Wróżki i (moja ulubiona) Koszałka Opałka. Po drugiej stronie Łomianek znajdzie się takie ulice jak Mistrza i Malgorzaty czy Władcy pierścieni. W Warszawie natomiast dobrze znana jest wszystkim ul. Krzywe Koło na Starówce (gdzie straszył bazyliszek Smile ).
Eryk napisał(a):ul. Krzywe Koło na Starówce
A co powiesz na: "Poszła Piękną i Hożą a wróciła Wspólną i Niecałą"? Big Grin
gosiafar napisał(a):A co powiesz na: "Poszła Piękną i Hożą a wróciła Wspólną i Niecałą"?
Dobre Big Grin
W Krakowie na ul. Rzeźniczej jest Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa.
w Lublinie Niecała ulica kojarzy się z poradnią wenerologiczną i akademikami męskimi KUL Wink
[Obrazek: poniedzialek.jpg]
Jak powszechnie wiadomo, krakowska Izba Wytrzeźwień znajduje się na ul. Rozrywki.
gredler napisał(a):W Straszynie koło Gdańska
W samym Gdańsku zaś - Jaśkowa Dolina.
Zdjęcie Luny pochodzi - o dziwo - z Krakowa. Mam rację Smile)?
Owszem Smile

Dodam tylko dla jasności, że nie jest to zdjęcie zrobione przeze mnie - ale z ciekawości sprawdziłam autentyczność nazwy przed wysłaniem.
tmach napisał(a):W Warszawie są ulice : Konopacka oraz Nagórskiego.

Elzbieta napisał(a):Obok siebie?

Obie ulice leżą dość daleko od siebie, choć po tej samej, praskiej stronie Wisły.
Nagórskiego znajduje się na Gocławiu, zaś Konopacka w obrębie słynnego trójkąta bermudzkiego, pomiędzy ulicami: 11go listopada i Al.Solidarności. A jako swego rodzaju ciekawostkę, dodam jeszcze, że przy Konopackiej 6, tuż po wojnie mieszkali moi dziadkowie. Smile
Kuba Mędrzycki napisał(a):Obie ulice leżą dość daleko od siebie,
Warszawe znam bardzo malo. Praga nieustannie kojarzy mi sie z kopenhaskim Amager -jako mala smiesznisc- to wymawia sie Amaa...
Domyslalam sie,ze nie obok... Wink
I juz nie smieszna, a moja ulubiona Krokodylowa, pelna pieknych zaskakujacych podworeczek, w kolorze sepii- pasowalaby na ulice JK.
Nowhere Women napisał(a):Zdjęcie Luny pochodzi - o dziwo - z Krakowa.
Dlaczego 'o dziwo'? Przecież to w Krakowie są nafajniejsze uliczki Smile

A mnie się spodobała dzisiaj wypatrzona ulica Przejściowa.
Stron: 1 2