Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Wikigra okołokaczmarska
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
cześć,

wymysliłem sobie taka "grę edukacyjną": kto znajdzie jak najkrótszą (tzn. prowadzącą przez najmniej haseł) drogę od jednego podanego hasła związanego z twórczością JK do drugiego? Może hasla zamieszczać w postaci grafiki, np. obraz Stańczyk i obraz "powrót syna marnotrawnego"? W kazdym razie przyda sie trochę wiedzy na tematy powiązane z twórczoscią JK, a przy okazji można sie niemało dowiedzieć.

Przykład: hasło 1: Stańczyk; hasło 2: powrót syna marnotrawnego

Moja trasa: Stańczyk --> Zygmunt August --> Habsburgowie --> Niderlandy --> Rembrandt --> Powrót syna marnotrawnego.

Polska Wikipedia jest uboższa od anglojęzycznej i przez to trudniejsza, ale byc może cos z tego wyjdzie.

I propozycja dla nocnych marków (lub rannych ptaszków): znajdź najkrótszą drogę miedzy Minotaurem a Ambasadorami. Na pewno sie da.

dobranoc.
Dla mnie za mądra gra.
Jaśko napisał(a):znajdź najkrótszą drogę miedzy Minotaurem a Ambasadorami. Na pewno sie da
a może być krótsza niż ta: Minotaur-->Ambasadorowie Wink Big Grin
Marku - a chodzi o słowa,czy utwory?
Bo może można:
Minotaur->Tezeusz->Ateny->polityka->dyplomacja->ambasadorowie
Nie jestem pewien, czy zostałem do końca zrozumiany.

Chodzi mi o przemieszczanie się w ramach polskiej Wikipedii: <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org">http://pl.wikipedia.org</a><!-- m --> . W podanym przeze mnie przykładzie pod haslem "Stańczyk" jest mowa o Zygmuncie Auguście i jest do niego odnośnik, tzw. link. W artykule o ZA jest mowa o jego układach z Habsburgami, jest więc i do nich odnośnik. Klikam na Habsburgów, którzy panowali m. in. w Niderlandach (klik), gdzie tworzył Rembrandt (klik) , który namalował "Powrót syna..." (klik). Oczywiście, jeżeli ktoś wie, że Habsburgowie panowali w Niderlandach, a Rembrandt był twórcą niderlandzkim, który namalował "Powrót syna...", to będzie mu łatwo o taki akurat ciąg skojarzeń. Jeżeli nie wie - to może znajdzie inne skojarzenia. Np. jeżeli wie, gdzie ten obraz obecnie sie znajduje, może sobie wyklikać Stańczyk --> Zygmunt Stary --> Smoleńsk --> Rosja --> Petersburg -->Ermitaż --> Rembrandt --> Powrót syna... no ale to sie nie oplaca, bo jak widać łańcuch jest zbyt długi. Ale za to po drodze można znaleźć taką perełkę:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Krasnym">http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Krasnym</a><!-- m -->
Dyskusyjne jest, czy można korzystać ze stron zbiorczych dla danej kategorii (np. Stańczyk --> Muzeum Narodowe w W. --> muzea archeologiczne --> Ermitaż itd.
Alek napisał(a):Marku - a chodzi o słowa,czy utwory?
Ja miałem na myśli hasla w polskiej wikipedii.
Minotaur->mitologia grecka->ikonografia->historia sztuki->renesans->Hans Holbein->Ambasadorowie.

Może ktoś krócej? ;>
Jaśko napisał(a):znajdź najkrótszą drogę miedzy Minotaurem a Ambasadorami. Na pewno sie da.
Minotaur - misja (rakiety lub dyplomatyczna) - ambasadorowie.

Przepraszam, widzę, że dla mnie też to nieco zbyt trudne się okazało, ale spróbuję się zrehabilitować :

Minotaur - mitologia grecka- kultura europejska- Londyn - National Gallery - Ambasadorowie.
Zbigniew napisał(a):Minotaur->mitologia grecka->ikonografia->historia sztuki->renesans->Hans Holbein->Ambasadorowie.
Minotaur --> mitologia grecka --> Europa --> Niemcy --> H. Holbein --> Ambasadorowie
Jaśko napisał(a):
Zbigniew napisał(a):Minotaur->mitologia grecka->ikonografia->historia sztuki->renesans->Hans Holbein->Ambasadorowie.
Minotaur --> mitologia grecka --> Europa --> Niemcy --> H. Holbein --> Ambasadorowie
Minotaur –> mitologia grecka –> Zbigniew Herbert –> Jacek Kaczmarski –> Ambasadorowie

Bo nie było zastrzeżenia, żeby ścieżka nie przechodziła przez węzeł "Jacek Kaczmarski", prawda?

Pozdrawiam!
Grabi
A tak kaczmarowo-interkontynentalnie... Jaka może być droga z Axolotla do Syberii? Wink
Axolotl -> Meksyk -> Ameryka Północna -> Kontynent -> Azja -> Azja Północna (Syberia)
hmm, myślałem, że będzie proste Smile

axoloto-meksyk-usa-wolfram-stal-rosja-historia rosji-syberia

to teraz ode mnie Smile
żółw->postmodernizm
Ja znalazłem ścieżkę, ale chyba cokolwiek okrężną (5 ogniw pośrednich): aksolotl --> Ambystoma meksykańska --> Meksyk --> USA -->Polska --> Powstanie Styczniowe --> Syberia (Sybir)

Może dlatego, że w mojej wikipedii nie ma hasła Axolotl, jest tylko Aksolotl Sad
Żółw -> Antarktyda -> Kontynent -> Europa -> Neoromantyzm -> Modernizm (architektura) -> Postmodernizm.
To było trudne Smile Jak widać tą ścieżką z kontynentem da się wszędzie dojść Wink
Coś jeszcze? Bo fajne to Smile
będzie proste Smile
Witkacy -> autoportret
dzikakaczka napisał(a):będzie proste Smile
Witkacy -> autoportret
Nie idziemy na łatwiznę, spacer nie musi być krótki ;-)

Witkacy -> Pankracy -> Pan Zygmunt -> Zygmunt Konieczny -> Ewa Demarczyk -> Groszki i róże -> Słoneczniki -> Vincent van Gogh -> Autoportret

EDIT: w trakcie podróży w okolicach przypiwnicznych celowy nawrót, bo ładnie tam ;-)

Pozdrawiam
tjk
Witkacy>Malarstwo>Historia malarstwa>portret>autoportret

A ja proponuję to:
Twierdzenie Pitagorasa>Szyizm Wink >Kaczmarski

PS:Oczywiście najkrótsza droga od Witkacego do autoportretu to:
Witkacy> szukaj "autoportret" > autoportret
mogłem napisał(a):Twierdzenie Pitagorasa>Szyizm
Twierdzenie Pitagorasa>Trójkąt>figura>kształt>półksiężyc>żyzny półksiężyc>Palestyna>Arabowie>Szyizm
Paweł Konopacki napisał(a):Twierdzenie Pitagorasa>Trójkąt>figura>kształt>półksiężyc>żyzny półksiężyc>Palestyna>Arabowie>Szyizm
Paweł, a tam jeszcze było
mogłem napisał(a):Twierdzenie Pitagorasa>Szyizm >Kaczmarski
więc trzeba dokończyć Tongue

Twierdzenie Pitagorasa>Trójkąt>figura>kształt>półksiężyc>żyzny półksiężyc>Palestyna>Arabowie>Szyizm > Kalif > Wyznanie kalifa > Kaczmarski Wink
ann napisał(a):Kalif > Wyznanie kalifa > Kaczmarski Wink
W Wikipedii nie ma chyba hasła "Wyznanie kalifa" ;/ ?
DuchX napisał(a):W Wikipedii nie ma chyba hasła "Wyznanie kalifa" ;/ ?
Musiałam niedoczytać, że mają to być hasł z wiki Sad

Kalif > Turcja > Ararat > Arka Noego > Kaczmarski.
Teraz lepiej? :] Czy w ogóle nie zrozumiałam? Big Grin
Paweł Konopacki napisał(a):Twierdzenie Pitagorasa>Trójkąt>figura>kształt>półksiężyc>żyzny półksiężyc>Palestyna>Arabowie>Szyizm
Jest krótsza droga:
Cytat:TP --> Pitagoras --> mistyk --> teologia -->szyizm
albo:
Cytat:TP --> Filozofia --> Filozofia świata Islamu --> Koran --> szyizm
Jacek Kaczmarski napisał(a):Trzech mieszczan pośrodku mostu...
3 (liczba)>Mieszczaństwo>Środek ciężkości dSmile >most
3 (liczba) - cyfra - cyfry arabskie - średniowiecze - mieszczaństwo - burżuazja - inteigencja (społeczeństwo) - kultura - nauka - mechanika klasyczna - punkt materialny - środek masy - środek ciężkości - geometria - przegląd zagadnień z zakresu matematyki - teoria grafów - graf (matematyka) - most (teoria grafów) Wink
mogłem napisał(a):
Jacek Kaczmarski napisał(a):Trzech mieszczan pośrodku mostu...
3 (liczba)>Mieszczaństwo>Środek ciężkości dSmile >most
Ech :/

[ Dodano: 5 Lipiec 2007, 23:33 ]
Jaśko napisał(a):Nie jestem pewien, czy zostałem do końca zrozumiany.

Chodzi mi o przemieszczanie się w ramach polskiej Wikipedii: <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org">http://pl.wikipedia.org</a><!-- m --> . W podanym przeze mnie przykładzie pod haslem "Stańczyk" jest mowa o Zygmuncie Auguście i jest do niego odnośnik, tzw. link. W artykule o ZA jest mowa o jego układach z Habsburgami, jest więc i do nich odnośnik. Klikam na Habsburgów, którzy panowali m. in. w Niderlandach (klik), gdzie tworzył Rembrandt (klik) , który namalował "Powrót syna..." (klik).
DuchX, a to nie było przypadkiem zadanie ze strony uż "mogłem" ?
ann napisał(a):więc trzeba dokończyć
no faktycznie, a zatem w mojej wersji byłoby tak:
Twierdzenie Pitagorasa>Trójkąt>figura>kształt>półksiężyc>żyzny półksiężyc>Palestyna>Arabowie>Szyizm >muzułmanie>talibowie>Afganistan>kraj>Rosja>Wysocki>piosenka>Kaczmarski>Mury>cegła>wielościan>ściana>wielokąt>kąt>Twierdzenie Pitagorasa
JK napisał(a):Mogłem uczyć się na księdza lub piekarza,
Duch i ciało zawsze potrzebują strawy.
Nauka>Duchowieństwo (czy też kler, jak chce Wikipedia)>Piekarstwo>Dusza>Ciało>Uzależnienie>Sztuka kulinarna

Komu się chce?
mogłem napisał(a):Nauka>Duchowieństwo (czy też kler, jak chce Wikipedia)>Piekarstwo>Dusza>Ciało>Uzależnienie>Sztuka kulinarna
Nauka>księga> benedyktyni>Duchowieństwo>Eucharystia>komunia>opłatek>Transsubstancjacja>Ciało>krew>wino>uzależnienie>choroba>zatrucie>żywność>sztuka kulinarna
Stron: 1 2