Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Gitara
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
na wstepie prosze o wyrozumialosc.....

Swoją role w życiu już zagrała,
Szarpana na wszystkie strony muzyki
Swoje niezłomne prawdy powiedziała
I nie jeden szturm przeżyła dziki

Potargane struny na drzewcu kopii
pomyłek Świata i błędów ludzkości
Niezwykły kompas do świata utopii
wśród w zakłamaniu blaknących kości

Niegdyś lśniąca krtań, teraz zmatowiała
zdarta na pieśniach szczerej krytyki.
Pewność siebie- niepewność zawiała,
poczym straciła przywódcze języki.

Krzywo ponabijane progi do drzwi niepokoju,
wrota nieopatrznie rozwarte, nie dają spokoju
korcą, nęcą, żyć nie dają
jednoczenie przerażają.

Póki grała, puste chwile wypełniała
Lęku wrota szczelnie domykała.
Ale teraz kiedy tutaj przy nim leży
W jej moc nikt tu już nie wierzy

Bo ten przy którym żyła pełnią życia
Ma przed sobą ciemny tunel do przebycia
'Kompas do świata utopii", " Drzwi do niepokoju "- dość udane metafory.
Ale mój Boże ( wybacz Mat ) , jakież rymy częstochowskie !!! ( niepokoju-spokoju rym koszmar! )
ok juz poprawiam
Całkiem fajny w treści i pomyśle, ale co do rymów, to się zgadzam z Tomem. Nie zawsze trzeba je na siłę pakować jesli się nie da. Bez rymów też jest pięknie... Smile Pozdrawiam serdecznie!!
A dla mnie - prostego czytelnika te rymy jakoś nie rażą. Wiersz bardzo ładny ::jump::
niestety widać że rym rządzi tobą a nie ty rymem.
skoro tak sadzisz... ciekawe :]
Mat napisał(a):skoro tak sadzisz... ciekawe :]
ta wypowiedz podpada pod arogancje juz oraz swego rdzaju zapatrzenie w swoj wiersz, wybacz, ale tak to odbieram.

A w takim razie, jesli nie mam racji, to powiedz mi

Potargane struny na drzewcu kopii
pomyłek Świata i błędów ludzkości
Niezwykły kompas do świata utopii
wśród w zakłamaniu blaknących kości

o co chodzi w tej zwrotce, jesli nie tylko o zabieg stylistyczny, zeby ladnie wygladala? Te rymy sa sztuczne, ta cala strofa jest sztuczna, co ma zaklamanie blacknacych kosci do kompasow swiatow utopii? Przeciez to jest artystyczny belkot. Patologia artystyczna.
wiesz...a to wcale nie mialo zabrzmiec tak jak zabrzmialo :wink: sorry jesli urazilem taki juz ze mnie patologicznie belkotajacy pseudo-artysta.... to jest jeden z pierwszych wierszy... wiec prosze sie nie dziwic :roll: i nie mam zamiaru nic Ci udowadniac... kazdy niech odbiera to jak chce... widac nie potrafie oddzielic moich mysli od rymow. Tongue ..
Mat napisał(a):wiesz...a to wcale nie mialo zabrzmiec tak jak zabrzmialo :wink: sorry jesli urazilem taki juz ze mnie patologicznie belkotajacy pseudo-artysta.... to jest jeden z pierwszych wierszy... wiec prosze sie nie dziwic :roll: i nie mam zamiaru nic Ci udowadniac... kazdy niech odbiera to jak chce... widac nie potrafie oddzielic moich mysli od rymow. Tongue ..
naprawde wali od ciebie duza arogancja.
jakis niepodatny na krytyke jestes.
Przestan odwalac szopke na poziomie dwuletniego obrazonego bachorka w stylu "taki juz ze mnie patologicznie belkotajacy pseudo-artysta". Napisalem ci co mysle o twoim wierszu, i przyjmij to, albo w ogole nie publikuj swoich tworow. Dla mnie ten wiersz jest kiepski, i nie bede ci mydlil oczu ze jest bardoz fajny i pisz tak dalej.
Nie chcesz nic mi udowadniac, spoko, ja tobie tez nie. Po prostu dales tu swoj wiersz i otrzymales moja krytyke, na ktora odpowiadasz arogancja.
To, ze to jeden z twoich pierwszych wierszy nie usprawiedliwia cie od tego, ze moze byc beznadziejny. Albo badz na wystarczajacym poziomie, zeby byc zadowolonym i pewnym ze ten wiersz jest cos wart i wtedy dopiero go publikuj.
hmmm.... widze ze kolega przewrazliwony. NIe mam zamiaru wchodzic z Toba w konflikty sorry chyba mam ostatnio ciezkie dni Smile .... (i zebys tego zle nie odebral jest to szczera wypowiedz... nie arogancka tak jak ty zapewne sadzisz) :| publikuje na forum, zeby ludzie co sie na tym znaja, co czytaja mogli mi pomoc w roszerzeniu warsztatu... licze na wskazowki... wiec jako osoba piszaca moze mi pomozesz :?: no chyba ze pomysl jest denny.. i nic sie nie da zrobic
Mat napisał(a):publikuje na forum, zeby ludzie co sie na tym znaja, co czytaja mogli mi pomoc w roszerzeniu warsztatu... licze na wskazowki... wiec jako osoba piszaca moze mi pomozesz :?: no chyba ze pomysl jest denny.. i nic sie nie da zrobic
toz wlasnie zwracam ci uwage na rymy od poczatku. Smile
ok zanotowane Big Grin wykreslic jedna zwrotke :?: .... a te rymy.. to powiedzmy Tongue stylizacja na hymn czestochowski Tongue
Jak dla mnie może być Smile No i oczywiście :brawo:
niezłe, powiem więcej - takie sobie ;/ gdyby nie ta prośba o wyrozumiałość to bym się rozpisał!

za próbe (nie za jakość) jak zwykle :beer: